Sukot – Rodul Vieții
O, deșertăciune a deșertăciunilor, spunea Kohelet, deșertăciune a deșertăciunilor, totul este deșertăciune. Care este prisosul omului din toată truda ce-o trudește supt soare? (Kohelet/ Eclesiastul 1:2,3)
Pe meleagurile noastre adăpostim grabnic roadele pământului pentru a le feri de ploi. Pe pământul Israelului, unde rareori plouă vara, grânele, strugurii, smochinele și curmalele sunt lăsate toată vara pe câmp să se usuce la soare. Doar când se apropie toamna care aduce cu ea primele ploi, recolta este adusă în hambare.
După ce truda de o vară a fost încununată de succes și rodul anului a fost adăpostit, urmează sărbătoarea de Sukot numită și Hag Haasif – Sărbătoarea Adăpostirii [recoltei în hambar]. Ea este numită și Zman Simhatenu – Timpul Bucuriei. Cu hambarele pline putem în sfârșit să ne bucurăm.
Parcă pentru a umbri puțin bucuria sărbătorii, au statornicit Înțelepții Israelului obiceiul ca în Șabatul din cadrul sărbătorii de Sukot să se citească în sinagogă cartea Kohelet/ Eclesiastul. Deși în sinagogile din România nu practicăm acest obicei, ar fi totuși de folos să ne aplecăm puțin asupra acestei cărți pline de înțelepciune pe care a scris-o regele Șlomo la bătrânețe.
Care este prisosul omului din toată truda ce-o trudește supt soare? Numai acum, în zilele sărbătorii de Sukot, după ce a încheiat truda de o vară și rodul anului e deja la adăpost în hambar, a venit timpul de a-și pune întrebarea. Dacă s-ar fi întrebat mai devreme, în toiul muncii, n-ar mai fi avut tragere de inimă și nici măcar provizii pentru iarnă nu și-ar mai fi făcut.
Cartea Kohelet nu este menită să umbrească bucuria sărbătorii ci doar să îi aducă o notă de sobrietate. După ce a trudit o vară trebuie omul să-și ia un răgaz de gândire. Dacă va trudi mai mult, tot ce va trudi va fi deșertăciune, căci nimic nu ia omul cu el, avuția nu se pogoară după dânsul. Acestea au fost gândurile regelui Șlomo, cel care a clădit și a adunat mai mult decât toți înaintașii săi.
Care este, așadar, rostul omului după ce și-a asigurat cele necesare traiului? Care este rodul vieții sale?
Răspunsul ni-l dă regele Șlomo la sfârșitul cărții (12:13): … de HAȘEM teme-te și poruncile Lui păzește-le căci aceste este tot omul.
Comments
Sukot – Rodul Vieții — No Comments
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>