Ordinea rugăciunilor SUKOT 5785 (2024) – Partea II
BS”D. SUKOT 5785 (2024) – Partea II material realizat de Cancelaria Rabinică F.C.E.R. 2024 Notă – referințele referitoare la Sidur sunt corespunzătoare ”Sidur Lemaan Ahai” – editat de FCER în anul 2021 Miercuri, 21 Tișrei (23 octombrie) a cincea zi intermediară, HOȘANA RABA, Ajun ȘMINI AȚERET Rugăciunea de dimineață (fără Tfilin) Precum în orice zi de lucru (pagina 33-34,47-56,64-94). Psukei Dezimra ca de Șabat până la Nișmat (pagina 468-516). Adăugăm Mizmor leToda (pagina 497-498) dar omitem Mizmor Șir leiom Hașabat (pagina 498-499). Oficiantul îmbracă Iștabah (pagina 126). Deschidem Aron Kodeș, oficiantul și obștea recită verset cu verset Șir Hamaalot (pagina 127). Kriat Șema și Șmone Esre de zi de zi (pagina 128-166) cu intercalarea de Ħol Hamoed (pagina 157-158). Netilat Lulav (pagina 791). Oficiantul ia în mâna dreaptă buchetul și în mâna stângă Etrogul (chitra) cu codița în sus. Rostește binecuvântările și întoace Etrogul cu codița în jos și le … Citește mai departe…
Mesaj de Sukot 5785
Căci El mă va piti în Suka Lui, în ziua necazului, mă va ascunde supt acoperișul cortului Lui, și mă va înălța pe o stâncă. (Tehilim/Psalmi 27:5, traducere adaptată) Cum arată coliba (Suka) în care D-zeu ne pitește? Uneori ia chipul unui ambasador, drept între popoare, care emite pașapoarte încălcând dispozițiile primite, uneori dirijează 39 de rachete balistice trimise din Irak astfel încât să facă victime numai printre vaci, uneori aduce gândul potrivit celor care dezvoltă și celor care operează sistemele de apărare anti-rachetă. De cele mai multe ori nici măcar nu ajungem să cunoaștem planurile vrăjmașilor pe care D-zeu le-a dejucat. În așa măsură ne-am obișnuit să fim apărați de D-zeu, încât, în momentele în care El își restrânge puțin apărarea și ne lasă uneori vulnerabili, noi chiar ne supărăm pe El. Nu e corect. Datoria noastră e să-I fim recunoscători pentru toate ocaziile pe care le cunoaștem, dar … Citește mai departe…
Unetane tokef (din Mahzor Lemaan Ahai)
Și să proclamăm nespusa sfințenie a acestei zile, căci amenințătoare și înfricoșătoare este. În [această zi] împărăția Ta se va înălța, iar tronul Tău prin milostenie se va statornici, și vei trona pe el cu adevărat. Adevărat, că Tu ești judecător, dojenitor, și știi, și dai mărturie, și scrii, și pecetluiești, (și înșiri, și numeri), și ții minte toate cele uitate, și deschizi cartea amintirilor, și de la sine se va citi, și pecetea fiecărui om acolo va fi. Și din șofarul cel mare se va sufla, și glasul tăcerii depline se va auzi. Iar îngerii, de frică și tremur cuprinși se vor agita, și vor grăi: „Iată ziua judecății, să fie chemată toată oștirea cerească la judecată, căci nici ea nu va fi cruțată.” Și toți vor trece înaintea Ta precum mieii mioarelor. Precum își cercetează păstorul turma, ce își trece turma sub toiagul său, așa vei trece, și … Citește mai departe…
JUDECATA DE ROȘ HAȘANA (din Mahzor Lmaan Ahai)
A spus Rabi Cruspedai a spus Rabi Iohanan: „Trei cărți se deschid de Roș Hașana, una pentru cei cu desăvârșire răi, una pentru cei cu desăvârșire buni, și una pentru cei mijlocii. Cei cu desăvârșire buni sunt imediat înscriși și pecetluiți pentru viață, cei cu desăvârșire răi…, iar judecata celor mijlocii atârnă de la Roș Hașana până la Iom Kipur, dacă merită sunt înscriși pentru viață.” [1] De ce tocmai de Roș Hașana? Conform tradiției noastre, calendarul lumii începe din a șasea zi a Creației. În această zi D-zeu l-a plăsmuit pe Adam din țărână și a insuflat în nările sale suflare de viață și a plantat pentru el o grădină cu pomi. Din roadele tuturor pomilor avea voie să mănânce, numai din Pomul Cunoașterii Binelui și Răului i-a poruncit D-zeu să nu mănânce. Adam s-a lăsat ispitit, a încălcat porunca, a fost judecat și apoi s-a căit. De atunci … Citește mai departe…
Toiagul și nuiaua Ta mă mângâie – Tișa beAv
Prima amintire, deosebit de plăcută, a unei mese de Seder o am de la vârsta de șapte ani. Până astăzi țin minte o convorbire pe care am avut-o cu bunicul câteva zile mai târziu. Așteptând să se repete cât mai curând masa de Seder l-am întrebat: Care va fi următoarea sărbătoare? Mi-a răspuns: Șavuot. L-am întrebat: Și următoarea? Mi-a răspuns: Tișa beAv, dar e zi de doliu. Doliu, dar totuși sărbătoare. Deși nu le-am înțeles, am reținut cuvintele bunicului. De Tișa beAv stăm pe pământ, desculți, nemâncați, nebăuți, fără Talit și fără Tefilin, fără să ne dăm măcar binețe și jelim distrugerea Templului de la Ierusalim precum și toate necazurile care s-au abătut asupra poporului nostru în această amară zi. Totuși, asemeni zilelor de sărbătoare, de Tișa beAv nu rostim Tahnun. Asemeni zilelor de sărbătoare ea este numită מועד (moed) ceea ce se traduce „adunare sfântă”. Știa bunicul ce spune. … Citește mai departe…
Despre foamete în cartea Rut
Și a fost în zilele judecării judecătorilor și a fost foamete în țară, și un bărbat din Betleemul Iudeei a mers să locuiască în câmpiile Moabului, el și soția lui și cei doi fii ai lui. (Rut 1:1) Și s-a ridicat … și s-a întors din câmpiile Moabului, căci auzise din câmpiile Moabului că Domnu Își amintise de poporul Său, dându-le pâine. (idem 1:6) Se înțelege de la sine că judecătorii judecă. Ce nevoie era să fie scris „în zilele judecării judecătorilor”? Interpretarea larg acceptată este că în acele zile oamenii îi judecau pe judecători, precum scrie și în „Legendele Evreilor”, recent publicată de editura Hasefer: „… dacă un judecător îi spunea unui om <<Scoate-ți paiul din ochi>>, acesta îi răspundea <<Scoate-ți tu bârna din ochi>>. Ca să-i pedepsească D-zeu pe israeliți a trimis D-zeu unul dintre cele 10 valuri de foame…”[1] Dacă judecătorii erau chiar nevinovați, sau aveau și … Citește mai departe…
INDICAȚII SINAGOGALE ȘAVUOT 5784
Notă: Paginile din Sidur se referă la Sidur Lemaan Ahai ediția a patra revizuită, editată de FCER în anul 2021. Paginile din Tora se referă la Tora și Haftarot editat de rabinul Sorin Rosen în anul 2022. Marți, 5 Sivan (11 iunie) Înainte de ora aprinderii lumânărilor Pregătim un fruct nou pentru a putea spune Șeheheianu în a doua noapte de Șavuot. Aprindem o lumânare care arde cel puțin 48 de ore de la care aprindem focul pentru gătit și lumânările de sărbătoare. Aprinderea lumânărilor de sărbătoare cu Șeheheianu (pagina 409-411). Rugăciunea de seară (cel puțin 24 de minute după apusul soarelui) Șema Israel cu binecuvântări (pagina 431-442). La pagina 441 omitem Veșameru, dar intercalăm Vaidaber Moșe. Cele 18 binecuvântări pentru sărbători (pagina 734-749). Barhu (pagina 461). În Sinagogă nu facem Kiduș. Sfârșitul rugăciunii (pagina 463- 467). Masa începe cu Kiduș leleilot Șaloș Regalim (pagina 779-782). … Citește mai departe…
Pesah – Rostul dialogului
Dacă nu are fiu, soția îl întreabă. Dacă nu are soție, se întreabă între ei: „Prin ce se deosebește această noapte?”, chiar dacă sunt toți erudiți. Dacă e singur, se întreabă pe el însuși: „Prin ce se deosebește această noapte?”[1] În fiecare seară, când recităm Șma Israel amintim ieșirea strămoșilor noștri din Egipt. În seara de Seder, când avem pe masă mața și maror, ieșirea din Egipt e amintită, uneori chiar forțat, în formă de dialog. De ce oare e atât de important s-o amintim în forma unui dialog? Voi începe cu o întrebare, poate naivă: Care este rostul robiei? De ce simt unii din noi imboldul de a-și înrobi semenii? Nu ar fi oare mai bine pentru toți să trăim în frăție, uniți de un țel comun? Înrobirea strămoșilor noștri în Egipt e un exemplu grăitor: Și s-a ridicat un rege nou peste Egipt , care nu-l cunoștea pe … Citește mai departe…
Indicații sinagogale Nisan 5784/2024
BS”D LUNA NISAN 5784 material realizat de Cancelaria Rabinică F.C.E.R. 2024 Notă: Paginile din Sidur se referă la Sidur Lemaan Aħai reeditat de FCER în anul 2021. Paginile din Tora se referă la Tora și Haftarot editat de rabinul Sorin Rosen în anul 2022. uminică, 13 Nisan (21 aprilie) La rugăciunea de dimineață Nu spunem Taħanun (pagina 167-182). La începutul nopții se face Bedikat ħameț (căutarea ħameț-ului cu o lumânare sau lanternă), după care se spune „Kol ħamira” într-o limbă înțeleasă pentru a anula ħamețul care nu a fost găsit. Luni, 14 Nisan (22 aprilie) – Erev Pesaħ (ajun de Pesaħ). La rugăciunea de dimineață nu spunem nici Mizmor letoda (pagina 108) nici Taħanun (pagina 167-182) nici lmizmor leDavid (pagina 199-200). După ora 10:30 nu se mai poate mânca ħameț. Până la ora 11:45 trebuie ars tot ħamețul nevândut. La ardere se spune „Kol ħamira” într-o limbă … Citește mai departe…
Despre pomi în floare în luna Nisan
A spus Rav Iehuda: „Cel care iese în luna Nisan și vede pomi în floare spune: <<Binecuvântat fie Cel care a făcut să nu lipsească [în lume] nimic și a creat în ea creaturi bune și pomi buni pentru folosul oamenilor>>”[1] Migdalul înflorește mult înainte de începutul lunii Nisan. Cel care vede primul migdal în floare, deși bucuria sa e mare, nu rostește această binecuvântare. Cel care vede primii pomi în floare numai după ce s-a încheiat luna Nisan, nu o rostește nici el. Numai în luna Nisan, luna în care celebrăm eliberarea înaintașilor noștri din robie și ne îndreptăm gândul spre propria noastră libertate, putem s-o rostim. Pomii înfloriți ne dau speranța fructelor pe care le vom culege peste câteva luni, dar ne încântă de acum cu frumusețea lor. Care este însă legătura lor cu eliberarea din robie? A te răzvrăti împotriva unui asupritor care este, sau cel puțin … Citește mai departe…
Din Cartea Esterei – De unde izvorăște răutatea?
Și decizia pe care o va lua împăratul se va auzi în toată împărăția lui, pe cât de mare este ea , și toate femeile vor da importanță soților lor de la mare la mic . (Ester 1:20) Beat turtă, împăratul Ahașveroș a dat poruncă să fie adusă împărăteasa Vaști pentru a arăta mesenilor frumusețea ei. Vaști a refuzat, ceea ce a stârnit mânia împăratului. La mânie și-a adunat sfetnicii să-i întrebe cum să fie pedepsită Vaști pentru nesupunerea ei. Memuhan, pe care Înțelepții Israelului îl identifică cu Haman, în loc să răspundă direct la întrebare a luat-o pe ocolite cum că nesupunerea lui Vaști va încuraja toate femeile din imperiu să-și nesocotească soții. Dacă împărăteasa va fi executată pentru nesupunerea ei, toate femeile își vor cinsti soții. Nimic nu dă de gol omul mai bine decât divagațiile sale. Haman a fost întrebat cum să fie pedepsită împărăteasa Vaști, dar … Citește mai departe…
Ordinea rugăciunilor Sukot 5784 (2023) – Partea II
Notă – referințele referitoare la Sidur sunt corespunzătoare ”Sidur Lemaan Ahai” – editat de FCER în anul 2011 Vineri, 21 Tișrei (6 octombrie) a cincea zi intermediară, HOȘANA RABA, Ajun ȘMINI AȚERET Rugăciunea de dimineață (fără Tfilin) Oficiantul poartă Kittel. Precum în orice zi de lucru (pagina 33-34,47-56,64-94). Psukei Dezimra ca de Șabat până la Nișmat (pagina 468-516). Adăugăm Mizmor leToda (pagina 497-498) dar omitem Mizmor Șir leiom Hașabat (pagina 498-499). Oficiantul îmbracă Kittel. Iștabah (pagina 126). Deschidem Aron Kodeș, oficiantul și obștea recită verset cu verset Șir Hamaalot (pagina 127). Kriat Șema și Șmone Esre de zi de zi (pagina 128-166) cu intercalarea de Hol Hamoed (pagina 157-158). Netilat Lulav (pagina 791). Oficiantul ia în mâna dreaptă buchetul și în mâna stângă Etrogul (chitra) cu codița în sus. Rostește binecuvântările și întoace Etrogul cu codița în jos și le scutură în cele patru vânturi, sus și jos. Oficiantul le … Citește mai departe…
Ce sărbătorim de Șmini Ațeret?
În a opta zi să aveți o adunare nicio muncă lucrativă să nu faceți … (Bamidbar/Numeri 29:35, variantă de traducere conform nota B) De Pesah sărbătorim ieșirea din robia Egiptului, de Șavuot primirea Torei, iar de Sukot colibele pe care și le-au făcut în deșert, sau, după o altă variantă, norii miraculoși care i-au adăpostit în deșert. Ce oare sărbătorim în această zi de adunare? În verset nu este menționat nici măcar numele ei. Tora se referă la ia pur și simplu ca „adunare”, fără a-i da vreun nume. Ne referim la ea ca שמיני עצרת (Șmini Ațeret), în traducere „a opta adunare” în sens de „adunarea din ziua a opta”. Acesta nu este numele sărbătorii ci doar un mod de a ne referi la ea. Ce rost are o sărbătoare care nici măcar nume nu are? Tâlcul ni-l dezvăluie Rași: „[După sărbătoarea de Sucot,] când dădeau să plece le-a … Citește mai departe…
De la Iom Kipur la Sucot
De Iom Kipur am fost asemeni îngerilor. Nu am mâncat, nu am băut, doar am cântat cântece de slavă înaintea lui D-zeu; ne-am căit pentru păcatele noastre, ne-am asumat să nu le repetăm și ne-am rugat cu plânsete să fim pecetluiți în Cartea Celor Vii. După ce au trecut doar patru zile sărbătorim recolta pe care am adus-o în hambare înainte să înceapă ploile. Parcă prea repede am trecut de la cea mai sacră sărbătoare la o sărbătoare strâns legată de nevoile lumești. Pentru a fi la înălțimea misiunii de om, D-zeu ne-a dat o zi pe an în care să fim asemeni îngerilor. O zi, dar nu mai mult. În toate celelalte zile ale anului avem datoria să trăim ca oamenii, dar fără a uita că pentru o zi am fost îngeri. Sărbătoarea de Sukot ne învață cum să traducem acest gând în fapte. Firesc ar fi fost ca … Citește mai departe…
ORDINEA RUGĂCIUNILOR SUKOT 5784 (2023) – Partea I
material realizat de Cancelaria Rabinică F.C.E.R. Notă – referințele referitoare la Sidur sunt corespunzătoare ”Sidur Lemaan Ahai” – editat de FCER în anul 2011 Vineri, 14 Tișrei (29 septembrie) ajun SUKOT Terminăm să pregătim Suka Pregătim buchetul în coșuletul împletit din ramuri de palmier. La mijloc punem Lulav (ramura de palmier), la dreapta Hadas (3 ramuri de mirt) și la stânga Aravot (două ramuri de salcie). Pregătim un fruct nou pentru a putea rosti Șeheheianu la Kiduș în a doua seară. Aprindem o lumânare care arde cel puțin 48 de ore de la care vom aprinde focul de sărbătoare. Aprinderea Lumânărilor de Șabat și sărbătoare (pagina 410-411). Rugăciunea de seară Kabalat Șabat începe cu Mizmor leDavid (pagina 419). Din Leha Dodi se spun numai primele două și ultimele două strofe. Șema Israel cu binecuvântări (pagina 431-442). La pagina 441 intercalăm Vaidaber Moșe. Cele 18 binecuvântări pentru sărbători … Citește mai departe…
Un gând de Iom Kipur
Omul socotește că toate căile lui sunt fără prihană, dar Cel ce cercetează inimile este Domnul. (Mișlei/Proverbe 21:2) În urmă cu mulți ani am avut șansa să petrec vreo două ore într-o sală de așteptare în compania unui escroc și să-i ascult ceea ce părea o confesiune. Poate nu era o confesiune ci doar o încercare de a-și face reclamă. Nici până astăzi nu m-am lămurit. Își făcea veacul la cafeneaua din fața secției de poliție din urbea Z. Polițiștii se simțeau bine în compania lui. Le asculta poveștile, râdea la glumele lor, dar mai ales îi plăcea să-i cinstească. După ce dobândea încrederea unui polițist și după ce acesta îi era adânc îndatorat, îi povestea cum un prieten din copilărie, ce ghinion, a fost pe prins circulând nereglementar și se teme să nu-și piardă permisul, fără de care nu are cum să aducă o pâine acasă. Polițistul înțelegea și … Citește mai departe…
Ordinea Rugăciunilor Iom Kipur 5784
IOM KIPUR 5784 Ritualul sinagogal practicat la Templul Coral, București Dacă nu este menționat altfel, paginile se referă la Machzorul Thenen. Duminică, 24.09 dimineața Rostim Caparot pag. 254 Duminică 24.09 seara MINHA de ajun de Iom Kipur pag. 257-272. Aprinderea lumânărilor de Iom Kipur pag. 272 sau Lemaan Ahai pag. 410-411. Punem Talit (înainte de apus) Leman Ahai pag. 31-34 KOL NIDREI pag. 273, 274 sus. ARVIT pag. 275 sus, 276-327. Luni, 25.09 dimineața ȘAHRIT pag. 46-48, 50-52, 54, 58-92, 100 sus, 101 sus, 102 sus, 105-108. Șahrit /Amida în șoaptă pag. 328-340. Șahrit/Amida – repetarea oficiantului pag. 341 sus ברוך – לעונים pag. 343 mijloc זכרנו – ישועה pag. 346 עד יום מותו – המתים pag. 347 mijloc, 348 sus אתה הוא אלקינו – מחיש ישועה נורא וקדוש – ימלוך pag 349 mijloc היום – עליון pag. 350 jos – 355 mijloc ובכן אמרו – בכל הארץ … Citește mai departe…
Ordinea rugăciunilor Roș Hașana 5784 (2024)
ROȘ HAȘANA 5784 (2024) material realizat de Cancelaria Rabinică F.C.E.R. Notă – referințele sunt corespunzătoare la varianta temporară, necorectată a Mahzor-ului. Pentru textele care încă lipsesc din Mahzor va fi menționată sursa. Vineri, 29 Elul (15 septembrie) ajun ROȘ HAȘANA Pregătim un fruct nou pentru a putea rosti Șeheheianu la Kiduș în a doua seară. Aprindem o lumânare care arde cel puțin 48 de ore de la care vom aprinde lumânările și focul de sărbătoare. Aprinderea Lumânărilor de Șabat și sărbătoare (Sidur pagina 409-411). Rugăciunea de seară Kabalat Șabat prescurtat (pagina 1-8). Arvit (pagina 8-43) cu intercalările de Șabat (pagina 16, 24, 26, 31-33, 37-39) În Sinagogă nu se face Kiduș. Masa începe cu Kiduș Leil Roș Hașanal (Birkon Shabat ed. A III-a, pagina 107-108 cu intercalările de Șabat). Sâmbătă, 1 Tișrei (16 septembrie) ROȘ HAȘANA pima zi Rugăciunea de dimineață Rugăciunea de … Citește mai departe…
Despre judecata de Roș Hașana
În această zi [a anului] a creat lumea. În această zi va chema la judecată toate făpturile lumii. (din rugăciunea de Musaf de Roș Hașana) La judecată poate fi chemat numai cel suspectat să fi încălcat legea. Nu putem să nu ne întrebăm: De ce încălcări ale legii pot fi suspectate toate făpturile lumii, fără nicio excepție, pentru a fi aduse la judecată an după an? Și de ce are loc judecata tocmai în ziua festivă de aniversare a Creației? Deși e numită „judecată”, termenul „evaluare” ar fi mai potrivit. Pentru a fi chemat la evaluare nu e nevoie de nicio suspiciune. La evaluare poate fi chemat periodic oricine a primit resurse în administrație. Conform tradiției noastre, în urmă cu 5783 de ani a avut loc a șasea zi a Creației, ziua în care D-zeu a creat omul. D-zeu l-a creat și l-a înzestrat cu resurse: viață, o minte lucidă, … Citește mai departe…
Din jale se naște speranța, din pericopa Vaethanan
Și Domnul vă va împrăștia printre popoare și veți rămâne puțini între neamurile printre care vă va conduce Domnul. Și veți sluji acolo unor dumnezei [falși], lucrătură a mâinilor omenești, lemn și piatră, care nici nu văd, și nici nu aud, și nici nu mănâncă, și nici nu miros. Și Îl veți căuta de acolo pe Domnul, Dumnezeul tău, și [Îl] vei găsi, dacă Îl vei căuta cu toată inima ta și cu tot sufletul tău (Devarim/Deuteronom 4:27-29) Citim acest pasaj în fiecare an în ziua de Tișa beAv[1], ziua în care jelim distrugerea Templului de la Ierusalim. Tișa beAv este cea mai tristă zi a anului, și totodată ziua în care încolțește speranța. Conform tradiției noastre, Mașiah e destinat să se nască într-o zi de Tișa beAv. De aproape două mii de ani jelim distrugerea Templului de la Ierusalim. Jelim pentru că refuzăm să acceptăm ca firească trista realitate … Citește mai departe…
Ordinea rugăciunilor Tișa beAv 5783 (2023)
Notă – referințele referitoare la Sidur sunt corespunzătoare ”Sidur Lemaan Ahai” – editat de FCER în anul 2011 Miercuri, 8 Av (26 iulie) ajun Tișa beAv Postul începe miercuri înainte de apusul soarelui și se termină joi la lăsatul nopții. Persoanelor care nu se bucură de o sănătate bună le este recomandat, în special în condițiile meteorologice extreme prin care trecem, să evite postul. Cei care mănâncă în ziua de post nu vor consuma carne și vin ci se vor mulțumi cu o hrană modestă. Înainte de rugăciunea de Arvit se scoate Parohet și ne dăm jos pantofii de piele. Purtarea pantofilor care nu sunt din piele este permisă și chiar recomandată. . Rugăciunea de seară Șema Israel cu binecuvântări și Șmone Esre (pagina 345-379). Se citește cartea Eiha (Plângerile lui Irmiahu). La nevoie se poate citi și în traducere. Kinot (Poeme liturgice de jeluire). Beleil ze … Citește mai departe…
Indicații sinagogale Șavuot 5783/2013
ȘAVUOT 5783 material realizat de Cancelaria Rabinică F.C.E.R. Notă: Paginile din Sidur se referă la Sidur Lemaan Ahai ediția a patra revizuită, editată de FCER în anul 2021. Paginile din Tora se referă la Tora și Haftarot editat de rabinul Sorin Rosen în anul 2022. Joi, 5 Sivan (25 mai) Înainte de ora aprinderii lumânărilor Pregătim un fruct nou pentru a putea spune Șeheheianu în a doua noapte de Șavuot. Aprindem o lumânare care arde cel puțin 24 ore de la care aprindem focul pentru gătit și lumânările de Șabat și sărbătoare. Eruv Tavșilim (pagina 408). Aprinderea lumânărilor de sărbătoare cu Șeheheianu (pagina 409-411). Rugăciunea de seară (când e deja noapte) Șema Israel cu binecuvântări (pagina 431-442). La pagina 441 omitem Veșameru, dar intercalăm Vaidaber Moșe. Cele 18 binecuvântări pentru sărbători (pagina 734-749). Barhu (pagina 461). În Sinagogă nu facem Kiduș. Sfârșitul rugăciunii (pagina 463- … Citește mai departe…
Indicații sinagogale luna Nisan – Partea 2
BS”D . LUNA NISAN 5783 material realizat de Cancelaria Rabinică F.C.E.R. 2023 Notă: Paginile din Sidur se referă la Sidur Lemaan Ahai editat de FCER în anul 2011. Paginile din Tora se referă la Tora și Haftarot editat de rabinul Sorin Rosen în anul 2022. Marți, 20 Nisan (11 aprilie) – Hol Hamoed a patra zi, Ajun Șvii Şel Pesah Rugăciunea de dimineață (fără Tfilin) Precum în orice zi de lucru (pagina 33-34,47-56,64-166). Omite Mizmor letoda (pagina 108), intercalăm pasajul de Hol Hamoed (pagina 157-158). Halel (pagina 707-718). Omitem pasajele Lo lanu (pagina 709) și Ahavti (pagina 711). Psalmul zilei de marți fără Hoșienu urmat de Kadiș (pagina 215, 222-223). Citirea Torei Scoaterea și citirea Torei (pagina 183-194). Citim Bamidbar/Numeri 9:1-14, Bamidbar/Numeri 28:19-25. Așrei (pagina 196-198). Uva leȚion (pagina 200-204) Înapoierea Torei (pagina 207-209). Rugăciunea de Musaf Hezi Kadiș (pagina 192-193). Musaf … Citește mai departe…
Ordinea rugăciunilor de Pesah 1
BS”D . LUNA NISAN 5783 material realizat de Cancelaria Rabinică F.C.E.R. 2023 Notă – referințele referitoare la Sidur sunt corespunzătoare ”Sidur Lemaan Ahai” – editat de FCER în anul 2011 Duminică, 11 Nisan (2 aprilie) – Luni, 12Nisan (3 aprilie) La rugăciunea de dimineață Nu spunem Tahnun (pagina 167-182). Luni, dacă citim din Tora nu spunem Iehi rațon (pagina 194-196). Marți, 13 Nisan (4 aprilie) La rugăciunea de dimineață Nu spunem Tahnun (pagina 167-182). La începutul nopții se face Bedikat Hameţ (căutarea hameţ-ului cu o lumânare sau lanternă), după care se spune „Kol hamira” pentru a anula hamețul care nu a fost găsit. Miercuri, 14 Nisan (5 aprilie) – Erev Pesah (ajun de Pesah). La rugăciunea de dimineață nu spunem nici Mizmor letoda (pagina 108) nici Tahnun (pagina 167-182) nici Lamnaţeah mizmor leDavid (pagina 199-200). După ora 10:30 nu se mai poate … Citește mai departe…
Despre libertate cu ocazia sărbătorii de Pesah
Și dacă Cel Sfânt , Binecuvântat fie El, nu i-ar fi eliberat pe părinții noștri din Egipt, atunci noi și copiii noștri și copiii copiilor noștri am fi rămas subjugați în robia Faraonului din Egipt. (Hagada de Pesah) În urmă cu mai mult de trei mii de ani, în ziua a 15-a a primei luni, D-zeu i-a eliberat pe strămoșii noștri din robia Egiptului. Ziua a 15-a a primei lunii a fost statornicită ca zi de sărbătoare. Numele sărbătorii este Pesah, în amintirea miracolului că D-zeu a sărit peste casele strămoșilor noștri când i-a lovit pe întâii născuți ai Egiptului. În rugăciune, sărbătoarea de Pesah este numită „Zman Herutenu”, care se traduce „Ziua libertății noastre”. Sărbătorim ziua în care au fost eliberați din robie înaintașii noștri, dar mai mult de atât, sărbătorim libertatea noastră de astăzi. Se pune întrebarea: Dacă nu ar fi fost eliberați strămoșii noștri în acea zi, … Citește mai departe…
ROȘ HODEȘ TEVET ÎN ZIUA DE ȘABAT
Vineri seara Se inserează paragraful de la pagina 448-449 varianta de Roș Hodeș și paragraful de la pagina 450-451. Sâmbătă dimineața La rugăciunea de Șahrit se inserează paragraful de la pagina 554 varianta de Roș Hodeș și paragraful de la pagina 557. După rugăciunea de dimineață înainte de Kadiș se rostește Halel pagina 707-716 în întregime. Kadiș Șalem va fi rostit de oficiantul care a repetat rugăciunea de Șahrit chiar dacă altul a oficiat rugăciunea de Halel. După psalmul zilei se spune Borhi Nafși pagina 569-571. Pericopa săptămânii este împărțită în șase alyot, apoi se citește a șaptea alya din Num. 28 9:15 – pagina 662. Maftir Num 7:42-47 – pagina 566, Haftarat Șabat Hanuca (I) pagina 1037-1040 (din TORA și HAFTAROT) La rugăciunea de Musaf înlocuim pasajul Tikanta Șabat pagina 611-612 cu pasjul Ata Iațarta pagina 612-613, se inserează pasajul Uvrași Hodșeihem pagina 614, iar pasajul E-loheinu vE-lohei … Citește mai departe…
IOM KIPUR 5783 Ritualul sinagogal practicat la Templul Coral, București
Dacă nu este menționat altfel, paginile se referă la Machzorul Thenen. Marți 4.10 dimineața Rostim Caparot pag. 254 Marți 4.10 seara MINHA de ajun de Iom Kipur pag. 257-272. Aprinderea lumânărilor de Iom Kipur pag. 272 sau Lemaan Ahai pag. 410-411. Punem Talit (înainte de apus) Leman Ahai pag. 31-34 KOL NIDREI pag. 273, 274 sus. ARVIT pag. 275 sus, 276-327. Miercuri, 05.10 dimineața ȘAHRIT pag. 46-48, 50-52, 54, 58-92, 100 sus, 101 sus, 102 sus, 105-108. Șahrit /Amida în șoaptă pag. 328-340. Șahrit/Amida – repetarea oficiantului pag. 341 sus ברוך – לעונים pag. 343 mijloc זכרנו – ישועה pag. 346 עד יום מותו – המתים pag. 347 mijloc, 348 sus אתה הוא אלקינו – מחיש ישועה נורא וקדוש – ימלוך pag 349 mijloc היום – עליון pag. 350 jos – 355 mijloc ובכן אמרו – בכל הארץ (pe sărite) pag. 358 עולמים ובכן,נאדרך – pag. 359 … Citește mai departe…
Hatarat Nedarim
Scrie în Tora (Bamidbar/ Numeri 30:3): „Un bărbat, dacă va face un jurământ Domnului sau va făgădui o făgăduință, luând asupra sa o interdicție, să nu-și încalce cuvântul; întocmai cum iese din gura lui să înfăptuiască”. Cuvinte rostite la întâmplare precum „Donez 100 de lei pentru combaterea abandonului școlar”, „Astăzi mă nu stau pe Facebook mai mult de două ore” sunt considerate făgăduințe. „Nu mai fumez”, „Nu mai mănânc seara după ora 6” sunt considerate interdicții. Cel care rostește o făgăduință sau își asumă o interdicție, chiar și în cazul în care nimeni nu-i aude glasul, aceasta intră în vigoare, iar încălcarea ei este un păcat. Cea mai bună cale pentru a evita acest păcat ar fi … să evităm orice promisiune. Ideea e minunată, dar nu avem cum să o punem în practică. Orice contract e întâi de toate o promisiune. Până și stabilirea unei întâlniri e o promisiune. … Citește mai departe…
Roș Hașana – capul anului
Au trecut mai mult de cincizeci de ani de când am deschis ultima oară minunata carte „Dintr-un jurnal de noapte” scrisă de Sergiu Dan, despre care am aflat ulterior că era evreu. O colecție de fragmente, aparent fără legătură între ele, o frescă a societății române din anii 50. Una din istorisiri era despre un oarecare domn Dumitrescu. Unul din cei 300 cu același nume din cartea de telefon a Bucureștiului. Într-o zi nu s-a simțit bine s-a dus la medic care i-a spus un singur cuvânt „neoplasm”. A căutat în enciclopedie și de acolo a aflat că are un cancer fără leac și i-au mai rămas doar câteva luni de viață. S-a gândit: Acum își va putea scăpa de pedeapsă colegul care a fost acuzat de delapidare de fonduri. Va pune că el a fost făptașul. Ce mai contează pentru el dacă va muri spitalul municipal sau la infirmeria … Citește mai departe…
Șofarul ca simbol
În vremurile noastre un Șofar se cumpără de la magazinul de obiecte de cult. În vremurile vechi, pe lângă rolul său sacru, Șofarul era goarna care suna deșteptarea sau alarma, toba care aduna târgoveții să asculte decretul venit de la stăpânire, trâmbița de la ceremonia de încoronare, iar la nevoie era folosit să tragă o gură de apă dintr-un pârâu. „Sună oare Șofarul în cetate fără ca poporul să se înspăimânte?” întreabă profetul Amos (3:6). Când auzim Șofarul în ziua de Roș Hașana, nu vrăjmașii ne înspăimântă și nu pentru apărarea cetății ne pregătim. Ne pregătim cu fapte bune pentru judecata ce vine. Trei cărți se deschid. Ne rugăm să fim înscriși în Cartea Celor Vii. Când s-au adunat strămoșii noștri la poalele muntelui Sinai pentru a primi Tora, decretul pe care l-a dat D-zeu lor și nouă pentru a ne îndruma pe căi drepte, a răsunat Șofarul, precum scrie … Citește mai departe…
Din jale se naște speranța – din pericopa Vaethanan
Și vă va împrăștia HAȘEM printre popoare și veți rămâne puțini între popoarele printre care vă va izgoni HAȘEM. Și acolo veți sluji idoli … . Și de acolo îl veți căuta pe HAȘEM D-zeul tău și îl vei găsi când îl vei căuta din toată inima ta și din tot sufletul tău (Devarim/ Deuteronom 4:27-29) Citim acest pasaj în fiecare an în ziua de Tișa beAv, ziua în care deplângem distrugerea Templului de la Ierusalim. Tișa beAv este cea mai tristă zi a anului, dar și ziua în care încolțește speranța. Conform tradiției noastre, Mașiah se va naște, sau s-a născut deja, în ziua de Tișa beAv. Romanii care au distrus Templul de la Ierusalim nu au fost mai mult decât un bici în mâna lui HAȘEM, care i-a pedepsit pe înaintașii noștri pentru dezbinarea și ura gratuită care domnea printre ei. Dacă ar fi urmat o generație care … Citește mai departe…
Tișa beAv în ziua de Șabat
Ziua de Șabat este o zi sacră, destinată odihnei și desfătării. Cum procedăm când o zi de post cade chiar de Șabat? Nu toate posturile sunt la fel. Iom Kipur, deși postim și chiar plângem, este totuși o zi de mare bucurie. Ziua în care HAȘEM ne deschide inima spre căință, în care căința noastră este bine primită și păcatele de care ne-am căit HAȘEM le iartă. Ziua în care reușim să ne apropiem cel mai mult de HAȘEM, ziua în care ne asemuim chiar cu îngerii. Așa cum îngerii nu au nevoie de mâncare și de băutură nu avem nici noi. Un astfel de post poate fi ținut fără doar și poate în ziua de Șabat. De Tișa beAv retrăim în fiecare an cataclismul care ne marchează existența până astăzi, distrugerea Templului de la Ierusalim. În această tristă zi s-a închis poarta prin care urcau rugăciunile noastre către HAȘEM … Citește mai departe…
Ordinea rugăciunilor Tișa beAv 5782/ 2022
BS”D . Tișa beAv 5782 (2022) material realizat de Cancelaria Rabinică F.C.E.R. 2022 Notă – referințele referitoare la Sidur sunt corespunzătoare ”Sidur Lemaan Ahai” – editat de FCER în anul 2011. Am inclus transliterarea unei mici părți din poemele liturgice care se recită în această zi. Sâmbătă, 9 Av (6 august) Șabat Ħazon, ajun de post (amânat) Postul începe sâmbătă înainte de apusul soarelui și se termină duminică la lăsatul nopții. Persoanelor care nu se bucură de o sănătate bună le este recomandat, în special în situația de pandemie și caniculă, să evite postul. Cei care mănâncă în ziua de post nu vor consuma carne și vin ci se vor mulțumi cu o hrană modestă. După ieșirea din Șabat și înainte de rugăciunea de Arvit se scoate Parohet și ne dăm jos pantofii de piele. Purtarea pantofilor care nu sunt din piele este permisă și chiar … Citește mai departe…
Despre frică și libertate
Și și-a întins Moșe mâna spre mare și HAȘEM a alungat marea cu un vânt aprig din răsărit care a suflat toată noaptea și s-a uscat marea și s-au despicat apele. Și au trecut fiii lui Israel pin mare și apele le-au fost zid în dreapta lor și în stânga lor. (Șmot/ Exodul 14:21,22) După zece plăgi s-a înduplecat Faraonul să-i elibereze pe fiii lui Israel din sclavie, dar foarte curând s-a răzgândit. Singur și-a înhămat caii la carul de luptă. Cu șase sute de care și întreaga sa oaste a pornit după pe fiii lui Israel. Pe malul Mării Roșii i-a ajuns din urmă. În spate armata Egiptului cu amenințătoarele ei care de luptă. În față marea. Ce era de făcut? HAȘEM i-a spus lui Moșe să-și îndemne neamul să intre în mare. Apoi i-a poruncit să-și întindă mâna spre mare și să o despice. Moșe și-a întins mâna … Citește mai departe…
Ce mâncăm de Pesah?
Ce mâncăm de Pesah Pască și făină de pască. Carne, pui. Pește proaspăt. Ouă Vin, suc de struguri, coniac. Legume și fructe proaspete. Legume congelate: fasole păstăi, dovlecel, conopidă, broccoli. Ulei de măsline sau de palmier. Zahăr alb. Sare Condimente boabe sau măcinate într-o rîșniță de Pesah. Boia de ardei Usturoi Miez de nucă, migdale, alune, numai crude Curmale Suc natural 100% care nu coține struguri Coca Cola, Coca Cola Zero Unt, lapte cumpărat înainte de Pesah. Orice produs certificat KOSHER FOR PASSOVER. Sărbători fericite și poftă bună!
Citește mai departe...Indicații Sinagogale Nisan 5782
BS”D . LUNA NISAN 5782 material realizat de Cancelaria Rabinică F.C.E.R. 2022 Notă – referințele referitoare la Sidur sunt corespunzătoare ”Sidur Lemaan Ahai” – editat de FCER în anul 2011 Duminică, 9 Nisan (10 aprilie) – Miercuri, 12Nisan (13 aprilie) La rugăciunea de dimineață Nu se spune Tahnun (pagina 167-182). Luni dacă se citește din Tora nu se spune Iehi rațon (pagina 194-196). Joi, 13 Nisan (14 aprilie) La rugăciunea de dimineață Nu se spune Tahnun (pagina 167-182). Dacă se citește din Tora nu se spune Iehi rațon (pagina 194-196). La începutul nopții se face Bedikat Hameţ (căutarea hameţ-ului cu o lumânare sau lanternă), după care se spune „Kol hamira” pentru a anula hamețul care nu a fost găsit. Vineri, 14 Nisan (19 aprilie) – Erev Pesah (ajun de Pesah). La rugăciunea de dimineață nu se spune nici Mizmor letoda (pagina 108) nici … Citește mai departe…
Despre libertate cu ocazia sărbătorii de Pesah
Și dacă Cel Sfânt , Binecuvâtat fie El, nu i-ar fi eliberat pe păriții noștri din Egipt, atunci noi și copiii noștri și copiii copiiilor noștri am fi rămas subjugați în robia Faraonului din Egipt. (Hagada de Pesah) În urmă cu mai mult de trei mii de ani, în ziua cincisprezecea a lunii întâi, luna Nisan, HAȘEM i-a eliberat pe strămoșii noștri din robia Egiptului. Ziua a cincisprezecea a lunii întâi a fost statornicită în Tora ca zi de sărbătoare în veci. Numele sărbătorii este Pesah, în amintirea miracolului pri nare HAȘEM a sărit peste casele strămoșilor noștri când i-a lovit pe toți întâii născuți ai Egiptului. În rugăciune, sărbătoarea de Pesah este numită „Zman Herutenu”, care se traduce „Ziua libertății noatre”. Sărbătorim momentul eliberării, dar mai mult de atât, sărbătorim libertatea noastră de astăzi. Am fost întrebat: Dacă nu ar fi fost eliberați strămoșii noștri atunci, ar fi rezistat … Citește mai departe…
Ce este Hanuka
Cuvântul ebraic Hanuka înseamnă „inaugurare”. Sărbătoarea are acest nume pentru că marchează reinaugurarea Tempului de la Ierusalim. În secolul al II-lea î.e.a., Israelul făcea parte din imperiul seleucid. Împărații seleucizi au oprit serviciul divin din Templul de la Ierusalim și l-au pângărit. Ei au încercat să impună poporului evreu să renunțe la credința sa monoteistă și la practicile sale străvechi și să îmbrățișeze, în locul lor, credința și cultura grecească. După ani de supunere, o mică ceată de evrei fără pregătire militară, slab înarmați, dar puternici în credință, condusă de Iehuda Macabeul, s-a răzvrătit împotriva imperiului seleucid. În ciuda șanselor puține pe care le aveau, ei au înfrânt formidabila armată seleucidă și au eliberat țara de sub jugul străin. După încheierea luptelor, ei au curățat Templul de la Ierusalim pentru a-l reda serviciului divin. Una din practicile din Templu era aprinderea lumânărilor pe Menora, sfeșnicul cu șapte brațe. Pentru aceasta … Citește mai departe…
ORDINEA RUGĂCIUNILOR SUKOT 5782 (2021) – Partea II
BS”D. material realizat de Cancelaria Rabinică F.C.E.R. 2021 Notă – referințele referitoare la Sidur sunt corespunzătoare ”Sidur Lemaan Ahai” – editat de FCER în anul 2011 Vineri, 18 Tișrei (24 septembrie) ajun Șabat Hol Hamoed SUKOT Aprinderea Lumânărilor de Șabat (pagina 409). Rugăciunea de seară Kabalat Șabat începe cu Mizmor leDavid (pagina 419). Din Leha Dodi se spun numai primele două și ultimele două strofe. Rugăciunea de seară pentru Șabat și sărbători (pagina 431-467) cu intercalarea de Hol Hamoed Sukot (pagina 448-449). Masa în Suka începe cu Kiduș în seara de Șabat cu intercalarea de Sukot (pagina 775-776). Sâmbătă, 19 Tișrei (25 septembrie), a treia zi intermediară, Șabat Hol Hamoed SUKOT Rugăciunea de dimineață Ca în orice Șabat (pagina 33-34,47-56,64-69,70-96,468-563) cu intercalarea de Hol Hamoed Sukot (pagina 554). Oficiantul începe să intoneze cu voce tare la pagina 522. Halel complet, dar fără Lulav și fără Kadiș … Citește mai departe…
Ordinea rugăciunilor – Sukot 5782 – Partea I
SUKOT 5782 (2021) – Partea I material realizat de Cancelaria Rabinică F.C.E.R. Notă – referințele referitoare la Sidur sunt corespunzătoare ”Sidur Lemaan Ahai” – editat de FCER în anul 2011 Luni, 14 Tișrei (20 septembrie) ajun SUKOT Terminăm să pregătim Suka Pregătim buchetul în coșulețul împletit din ramuri de palmier. La mijloc punem Lulav (ramura de palmier), la dreapta Hadas (3 ramuri de laur) și la stânga Aravot (două ramuri de salcie). Pregătim un fruct nou pentru a putea rosti Șeheheianu la Kiduș în a doua seară. Aprindem o lumânare care arde cel puțin 48 de ore de la care vom aprinde focul de sărbătoare. Aprinderea Lumânărilor de sărbătoare (pagina 409-411). Rugăciunea de seară Șema Israel cu binecuvântări (pagina 431-442). La pagina 441 nu rostim Veșamru, dar intercalăm Vaidaber Moșe. Cele 18 binecuvântări pentru sărbători (pagina 734-749) Oficiantul spune Kadiș Șalem (pagina 457-459). Sfârșitul rugăciunii (pagina 461, … Citește mai departe…
Sukot – Sărbătoarea Bucuriei
O nuntă evreiască tradițională se sărbătorește cu șapte zile de ospăț. Acesta era obiceiul pe vremea strămoșilor poporului evreu. Așa a sărbătorit Lavan, care era păgân, nunta fiicei sale Lea cu cel de-al treilea patriarh al nostru, Iaaov. Noi am preluat obiceiul, care este păstrat până astăzi în comunitățile religioase. Numai prima nuntă se sărbătorește timp de șapte zile. Dacă mirii sunt deja văduvi sau divorțați, nunta se sărbătorește o singură zi. Cu atât mai mult dacă ei au divorțat și s-au recăsătorit. Dacă doar s-au îndepărtat și din nou s-au apropiat, nu e nevoie de nicio ceremonie. Legătura dintre soț și soție e ca o metaforă a legăturii dintre HAȘEM și Kneset Israel – adunarea poporului Israel. În timpul anului, din trudă și din lipsă de atenție, ne îndepărtăm de HAȘEM. În ziua de Iom Kipur ne lepădăm de povara păcatelor, ceea ce de la sine ne apropie din … Citește mai departe…
Cum Citim Vidui – Mărturisirea Păcatelor
Astăzi, când dorim să ne rugăm, deschidem cartea de rugăciune (Sidur sau Mahzor) și citim. Nu întotdeauna era așa. Până la întoarcerea din exilul babilonian și clădirea Celui de-al Doilea Templu, astfel de texte nu existau. Fiecare își exprima zbuciumul inimii în propriile sale cuvinte. Când au văzut Înțelepții Israelului că mulți evită să se roage pentru că nu-și găsesc cuvintele, au statornicit un text pe care fiecare îl va putea citi și prin care fiecare va putea da glas zbuciumului din adâncul inimii sale. Cititul, deși pare, nu e de loc ușor. Întâi trebuie să înțelegem textul. Apoi, când îl citim, să ne ținem gândurile în frâu să nu se abată de la el. Cea mai mare provocare este să ne folosim de aceste cuvinte, de alții întocmite, pentru a da glas zbuciumului din adâncul inimii. A găsi un numitor comun durerilor și speranțelor unui întreg popor pe parcursul … Citește mai departe…
AL HET – Transliterare și Traducere
Ma nomar lefaneħa ioșev marom, uma nesaper lefaneħa șoħen șeħakim, halo kol hanistarot vehaniglot ata iodea. Ata iodea razei olam vetaalumot sitrei kol ħai. Ata ħofes kol ħadrei vaten uvoħen kelaiot valev. Ein davar neelam mimeka vein nistar mineghed eineiħa. Uvħen iehi rațon milfaneħa Adonai Eloheinu v’Elohei avoteinu șeteħaper lanu al kol ħatoteinu vetislaħ lanu al kol avonoteinu vetimħal lanu al kol peșaeinu. Al ħet șeħatanu lefaneħa beones uverațon, Veal ħet șeħatanu lefaneħa beimuț halev. Al ħet șeħatanu lefaneħa bivli daat, Veal ħet șeħatanu lefaneħa bevitui sefataim. Al ħet șeħatanu lefaneħa beghilui araiot, Veal ħet șeħatanu lefaneħa begalui uvasater. Al ħet șeħatanu lefaneħa bedaat uvemirma, Veal ħet șeħatanu lefaneħa bedibur pe. Al ħet șeħatanu lefaneħa behonaat rea, Veal ħet șeħatanu lefaneħa beharhor halev. Al ħet șeħatanu lefaneħa bividat znut, Veal ħet șeħatanu lefaneħa bevidui pe. Al ħet șeħatanu lefaneħa bezilzul horim umorim, Veal ħet șeħatanu lefaneħa bezadon uvișgaga. Al ħet … Citește mai departe…
Unetane Tokef
Așadar, înalță-se spre Tine sfințirea, căci Tu ești Dumnezeul nostru, Rege. Și vom proclama puterea de sfințenie a acestei zile, căci ea e temută și amenințătoare. În ea împărăția Ta se va înalță și tronul Tău în milostenie se va statornici, și vei șede pe el cu adevărat. Adevărat, că Tu ești judecător, dojenitor, și ști și dai mărturie, și scrii și pecetluiești și înșiri și numeri, și ții minte toate cele uitate, și deschizi cartea amintirilor, și de la sine se va citi, și pecetea fiecărui om acolo va fi, și din Șofarul cel mare se va sufla, și glasul tăcerii desăvârșite se va auzi, și îngerii care încotro vor alerga, și frică și tremur îi cuprindea, și vor grăi: Iată ziua judecății, să fie cercetată toată oștirea cerească la judecată, căci nici ea nu va fi cruțată, și toți vor trece înaintea Ta precum mieii mioarelor. Precum își … Citește mai departe…
Tâlcul Șofarului
Șofarul este chiar esența sărbătorii de Roș Hașana. În Tora Roș Hașana este numită Iom Terua, în traducere ”Ziua Suflatului din Șofar” (Bamidbar/ Numeri 29:1). Rav Saadiah Gaon enumerează zece motivări simbolice ale poruncii de a sufla din șofar: 1) Ros Hașana marchează aniversarea zilei în care Dumnezeu a creat universul și a devenit Stăpânul acestuia. Suflăm din șofar precum se obișnuiește să se sune din trâmbițe la încoronarea unui nou rege. 2) Așa cum un rege poate proclama o perioadă de amnistie înainte de a pedepsi răufăcătorii așa și sunetul sofarului proclamă: Cine dorește să se căiască – să o facă acum. Daca nu, să nu se plângă mai târziu.” 3) Pe muntele Sinai când ne-am angajat să respectăm Tora s-a auzit glasul șofarului. De Ros Hașana șofarul ne amintește să reînnoim acest angajament. 4) Șofarul ne reamintește de sfaturile profeților și chemările lor la căință: De voi aduce … Citește mai departe…
Judecata de Roș Hașana
În cărți scrie că Roș Hașana este ziua în care HAȘEM judecă toate ființele pământului. Pe pământ, cel suspectat de a fi încălcat o lege este chemat la judecată. Dacă vina i-a fost dovedită, el își primește pedeapsa pentru acea faptă, în limitele pe care le prevede legea. Fără dovezi, judecătorul pământean nu are nicio putere. În judecata de Roș Hașana nu e nevoie de dovezi, căci Judecătorul ne cunoaște faptele și chiar gândurile în cele mai mici detalii. Judecata de Roș Hașana e diferită și ca formă. La judecata pământeană ajunge numai cel asupra căruia planează suspiciuni și este judecat numai pentru faptele pentru care există suspiciuni. De judecata de Roș Hașana nu scapă nimeni. Pentru toate faptele din ultimului an și chiar pentru ce ar fi trebuit să facem dar nu am făcut, va trebui să dăm socoteală. Pe pământ judecătorul ne poate priva de ceea ce deja … Citește mai departe…
Ce Este Teșuva
În cărți Teșuva este definită ca acel întreg alcătuit din recunoașterea păcatului, regretarea păcatului, mărturisirea păcatului înaintea lui HAȘEM și asumare de a nu îl mai repeta niciodată. Această definiție presupune existența unui etalon imuabil cu care pot fi măsurate toate faptele. Când facem Teșuva, ne trecem faptele în revistă. Acele fapte care nu sunt în concordanță cu etalonul le recunoaștem ca păcate, le regretăm, le mărturisim și ne asumăm să nu le repetăm niciodată. Omul modern, chiar dacă e evreu ortodox practicant, nu are un astfel de etalon. Sunt unele fapte pe care Tora le interzice, dar acestea sunt puține. Chiar și acolo, datorită multitudinii de opinii, limita dintre permis și interzis de multe ori nu este clară. Cele mai multe dileme cu care ne confruntăm nu cad sub incidența directă a legilor Torei. Un set de valori bazat pe sau inspirat de învățăturile Torei poate fi un ghid … Citește mai departe…
Tișa beAv – Despre Cheile Sanctuarului
Spuneau rabinii: Când a fost distrus Templul prima oară s-au adunat cete de tineri Coheni cu cheile Sanctuarului în mână. Au urcat pe acoperișul Templului și au spus înaintea Lui: „Stăpâne al lumii, pentru că nu am ajuns să fim epitropi de bună credință Îți predăm cheile” și le-au aruncat în sus. A ieșit ca o mână și le-a luat. (Talmud Taanit 29a) Fapta trebuie înțeleasă în contextul ei. În Eiha/ Plângerile lui Irmiahu 2:9 citim: „Porțile lui s-au afundat în pământ.” În Midraș scrie că pământul a înghițit porțile Templului. Vrăjmașii au intrat în Templu fără opreliște, dar nu s-au putut făli că au străpuns porțile. Tinerii Coheni au înțeles pilda porților și au urmat-o. Au aruncat cheile în cer pentru ca acestea să nu cadă în mâna vrăjmașilor. HAȘEM le-a împlinit gestul. A trimis ca o mână să preia cheile. Biruința vrăjmașilor a fost amară. Au intrat în … Citește mai departe…
Ordinea Rugăciunilor Tișa beAv 5781
BS”D . Tișa beAv 5781 (2021) material realizat de Cancelaria Rabinică F.C.E.R. 2021 Notă – referințele referitoare la Sidur sunt corespunzătoare ”Sidur Lemaan Ahai” – editat de FCER în anul 2011 Sâmbătă, 8 Av (17 iulie) ajun Tișa beAv Postul începe sâmbătă înainte de apusul soarelui și se termină duminică la lăsatul nopții. Persoanelor care nu se bucură de o sănătate bună le este recomandat, în special în situația de pandemie și caniculă, să evite postul. Cei care mănâncă în ziua de post nu vor consuma carne sau vin ci se vor mulțumi cu o hrană modestă. După ieșirea din Șabat și îÎnainte de rugăciunea de Arvit se scoate Parohet și ne dăm jos pantofii de piele. Purtarea pantofilor care nu sunt din piele este permisă și chiar recomandată. . Rugăciunea de seară Șema Israel cu binecuvântări și Șmone Esre (pagina 345-379) cu intercalarea de … Citește mai departe…
Mesaj de Șavuot 5781
Șavuot este menționată în Tora ca sărbătoarea secerișului. Dacă facem socoteala, în ziua de Șavuot, cincizeci de zile după ziua ieșirii din Egipt, au primit fiii lui Israel Tora pe Muntele Sinai și prin aceasta au devenit poporul Israel. Prin Cartea Cărților ne-am conturat identitatea ca popor și așa am rămas, un popor al Cărții. La ieșirea din Egipt ne-am eliberat din lanțurile robiei. Eliberarea din lanțuri este doar un prim pas pe calea anevoioasă care duce, sperăm, spre libertate. Sperăm, dar nu avem nicio certitudine. Primăvara arabă, care în unele țări a adus doar anarhie, ne-a arătat cât de nesigură este această cale. Sclavul se supune lanțurilor. Eliberat din de lanțuri, el cade adesea sub jugul propriilor sale vicii și de orgolii. Ceea ce a început ca dorință de libertate se preface adesea în dorința nețărmuită de a-și stăpânii semenii. Eliberarea de vicii și orgolii este mai grea decât … Citește mai departe…
Ordinea Rugăciunilor Șavuot 5781
BS”D ȘAVUOT 5781/ 2012 Notă – referințele referitoare la Sidur sunt corespunzătoare ”Sidur Lemaan Ahai” – editat de FCER în anul 2011 Se pregătește un fruct nou pentru a putea spune Șeheheianu în a doua noapte de Șavuot. Se aprinde o lumânare care arde cel puțin 48 ore. Duminică, 5 Sivan (16 mai) Rugăciunea de seară (cel puțin 24 de minute după apusul soarelui. În caz excepțional, în condiții de restricții de circulație, ea poate fi avansată.) Șema Israel cu binecuvântări (pagina 431-442). La pagina 441 nu se spune Veșameru dar se intercalează Vaidaber Moșe. Cele 18 binecuvântări pentru sărbători (pagina 734-749). Oficiantul spune Kadiș Șalem (pagina 457-459). Sfârșitul rugăciunii (pagina 461- 467). Nu se face Kiduș în Sinagogă. Masa începe cu Kiduș leleilot Șaloș Regalim (pagina 779-782). Luni, 6 Sivan (17 mai) Rugăciunea de dimineață Precum în orice Șabat (pagina 33-34,47-56,64-69,70-96,468-526). Oficiantul începe să … Citește mai departe…
Despre Rostul Libertății – Șvii șel Pesah
Doar ți-am spus aceasta în Egipt grăind: Lasă-ne să-i slujim pe egipteni, căci bună ne-ar fi fost sclavia egipteană decât moartea în deșert. (Șmot/ Exodul 14:12) Când se aflau în impas, Marea Roșie în față și armata Faraonului în spate, au amintit fiii lui Israel acest reproș pe care i-l făcuseră lui Moșe încă în Egipt. Când i-au reproșat acestea lui Moșe, ei mu aveau motiv de teamă. După ce au văzut miracolele pe care a început HAȘEM să le facă în Egipt, ei erau îndreptățiți să se încreadă că aceste miracole vor continua și în deșert. Ce rost ar fi avut ca HAȘEM să-i scoată din Egipt doar pentru a-i duce la pierzanie în deșert? Înțelegem din acest reproș că statutul de sclavi nu-i supăra prea mult. Ei chiar s-au referit la sclavie ca fiind bună. Poate oare un om să nu sufere din cauza lipsei de libertate? În … Citește mai departe…
Indicații Sinagogale Luna Nisan 2
BS”D . LUNA NISAN 5781 – PARTEA 2 material realizat de Cancelaria Rabinică F.C.E.R. 2021 Notă – referințele referitoare la Sidur sunt corespunzătoare ”Sidur Lemaan Ahai” – editat de FCER în anul 2011 Vineri, 20 Nisan (2 aprilie) – Hol Hamoed a patra zi, Ajun Șvii Şel Pesah Rugăciunea de dimineață (fără Tfilin) Ca în orice zi de lucru (pagina 33-34,47-56,64-166). Se omite Mizmor letoda (pagina 108). Se intercalează pasajul de Hol Hamoed (pagina 157-158). Halel (pagina 707-718). Se omite pasajul Lo lanu (pagina 709) și Ahavti (pagina 711). Psalmul zilei de vineri (pagina 220). Se omite paragraful Hoșienu (pagina 221). Kadiș Iatom (pagina 222-223) Citirea din Tora (pagina 189-194). Citim Bamidbar/ Numeri 9:1-14, Bamidbar/ Numeri 28:19-25. Așrei (pagina 196-198). Uva leȚion (pagina 200-204) Rugăciunea de Musaf Hezi Kadiș (pagina 192-193). Musaf pentru sărbători (pagina 750-773). Jertfa pentru ultimele 6 zile de Pesah … Citește mai departe…
Mesaj de Pesah
„Ma niștana halaila haze mikol haleilot” Prin ce se deosebește noaptea aceasta de celealte nopți? În anii trecuți veneam la Sederul organizat de Comunitate. Cineva conducea această masă cum știa și cum dorea el. Câteodată ascultam, câteodată mai vorbeam cu prieteni pe care nu i-am văzut de mult. Câteodată eram mulțumiți cum se desfășura Sederul, câteodată simțeam că știm noi mai bine. Așa petreceam alături de prieteni o seară care ne aducea amintiri plăcute din vremuri de mult trecute. Anul acesta, din motive nu tocmai fericite, suntem liberi să ne organizăm masa de Seder cum cum știm noi și cum credem noi că ar fi bine. Libertatea, însă, vine la pachet cu răspunderea. Nu o data m-am lovit de atitudinea: ”Mai bine nu fac decât să greșesc.” De când mă țin minte lupt cu această atitudine. Aveam colegi care nu doreau să se prezinte la examen pentru că nu se … Citește mai departe…
Lista de Alimente pentru Pesah 2021
În zilele de Pesah, în intervalul vineri 26.03.2021 ora 9:30 – duminică 04.04.2021 la lăsatul nopții consumăm numai următoarele alimente: Pască și făină de pască. Carne Pește proaspăt și congelat. Somon afumat. Conserve de ton în suc propriu sau ulei de măsline Legume și fructe proaspete. Legume congelate: conopidă, broccoli, morcovi, ceapă, praz. Ouă Vin, coniac, suc de struguri (desigur numai certificate KOSHER). Ulei de măsline sau de palmier (lichid). Zahăr,miere. Cafea pură măcinată sau solubilă. Cacao pur (Cacao solubil conține lecitină care poate proveni din cereale sau soia). Ceai pur (fără arome sau aditivi). Sare Esență de vanilie. Condimente numai de la magazinul Cașer sau piper boabe măcinat în râșniță de Pesah. Oțet numai de la magazinul Cașer. Usturoi. Miez de nucă, alune, migdale sau caju numai crude Curmale Lapte numai cumpărat înainte de Pesah. Unt numai cumpărat înainte de Pesah. Coca Cola. Sucuri de fructe 100%, nu … Citește mai departe…
Rugăciune Publică în Caz de Epidemie
****** ACEST TEXT CONȚINE NUME SACRE. ****** DACĂ TIPĂRIȚI NU ARUNCAȚI FOILE. ****** Cântarea treptelor: Din adâncuri am strigat către Tine, Doamne. Stăpânul meu, ascultă‑mi vocea, fie urechile Tale atente la rugăminţile mele. Dacă Tu păstrezi greşelile, Dumnezeule, Stăpâne al meu, cine poate supravieţui? Căci la Tine este iertarea, pentru ca Tu să fii temut. Eu îmi pun nădejdea în Domnul, sufletul meu nădăjduieşte şi eu sper în cuvântul Lui. Eu tânjesc după Stăpânul meu, asemenea tuturor celor care tânjesc după zori, da, asemenea tuturor celor care tânjesc după zori. Fie ca Israel să creadă în Domnul, pentru că a Domnului este bunătatea şi cu El este belşug de mântuire! Iar El va răscumpăra pe Israel din toate greşelile lui. Şir hamaalot, mimaamakim keratiħa Adonai. Adonai şima vekoli, tihiena ozneħa kaşuvot lekol taħanunai. Im avonot tişmor Ia, Adonai mi iaamod. Ki imħa hasliħa lemaan tivare. Kiviti Adonai kivta nafşi, velidvaro … Citește mai departe…
Despre Verticalitate în Cartea Ester
… a făcut regele pentru tot poporul care se afla în fortăreața Șușan de la mic la mare un ospăț de șapte zile… (Ester 1:5) Și toți cei care slujeau regelui care se aflau la poarta regelui se plecau și se prosternau în fața lui Haman căci aceasta era porunca regelui, iar Mordehai nu se va pleca și nu se va prosterna. (ibid. 3:2) Obiceiul regilor este ca atunci când dau ospăț să-și aleagă cu grijă mesenii din mai-marii cetății. Invitațiile sunt personale, iar refuzul de a lua parte e văzut ca un act de răzvrătire. Ospățul dat de Ahașveroș era diferit. Invitați au fost toți cei care se aflau în Șușan de la mic la mare. Cei care nu se aflau în Șușan nu erau invitați. Dacă cineva ar fi dorit să evite ospățul, ar fi putut fără nicio supărare să iasă din oraș în ziua ospățului. Ce se … Citește mai departe…
Zece Mii de Talanți de Argint
Dacă regele găsește cu cale să se scrie [o poruncă] să fie nimiciți și voi cântări zece mii de talanți de argint în mâinile slujbașilor să-i aducă în visteria regelui. Și și-a scos regele inelul din mâna lui și l-a dat lui Haman ben Hamdata Agagitul vrăjmașul evreilor. Și a spus regele: Banii îți sunt dați și poporul să faci cu ei pe placul tău. (Ester 3:9-11) Ce fel de monedă este talantul? O indicație găsim în versetul: Iar argintul [adus de] cei numărați ai obștei o sută de talanți și o mie șapte sute șaptezeci și cinci de sicli … … o jumătate de siclu pentru toți cei trecuți prin numărătoare … pentru cei șase sute de mii și trei mii și cinci sute și cincizeci. (Șmot/ Exodul 38:25,26). Un mic calcul: 3550 de oameni au dat câte o jumătate de siclu, în total 1775 de sicli. 600,000 de … Citește mai departe…
Tu biȘvat – Anul Nou al Pomilor
Conform tradiției noastre în ziua a 15-a a lunii Șvat (Tu: Tet litera a 9-a + Vav litera a 6-a = 15) sărbătorim anul nou al pomilor. Cu această ocazie obișnuim să mâncăm fructe care cresc în Isarel precum curmale smochine și stafide. Nu putem să nu ne întrebăm: De ce au pomii nevoie de un an nou? Pomii nu au nevoie de un an nou. Noi, oamenii, avem nevoie de un reper pentru a distinge rodul de fructe al anului care a trecut de rodul noului an. În țările cu climă temperată delimitarea este ușoară. În timpul iernii cad toate frunzele. Când vine primăvara cresc frunze noi. În Israel, precum și în alte țări cu climă subtropicală, pomii au frunze tot anul. Cum putem atunci delimita rodul anului trecut de rodul anului ce vine? Înțelepții Israelului au căutat momentul în care ultimele citrice au fost deja culese, dar petalele … Citește mai departe…
Simhat Tora
În ziua a opta să aveți o adunare de sărbătoare niciun lucru să nu lucrați. (Bamidbar/ Numeri 29:35) După cele șapte zile ale sărbătorii de Sukot scrie în Tora despre încă o zi de sărbătoare. Care este numele ei? Tora nu ne dă niciun indiciu. Din nevoia de se referi la ea, a fost numită Șmini (a opta) Ațeret (adunare). Talmudul discută problema dacă Șmini Ațeret este continuarea sărbătorii de Sukot sau o sărbătoare de sine stătătoare. După lungi argumente ajunge la concluzia că e pe jumătate așa și pe jumătate așa. Rugăciunea de Musaf de Șmini Ațeret este prima în care amintim ploaia rostind Mașiv haruah umorid hagheșem. Cu această ocazie oficiantul rostește o rugăciune specială numită Tfilat Gheșem (Rugăciunea pentru ploaie). Ea se găsește în Sidur Lemaan Ahai la pagina 834. Deasemenea aceasta este una din cele patru zile anului în care rostim rugăciunea de Izkor. Ciclul anual … Citește mai departe…
Despre rodul vieții în cartea Kohelet
Ce-I rămâne omului din toată truda pe care o trudește sub soare? (Kohelet/ Ecleziastul 1:3) Sărbătoarea de Sukot este numită timpul bucuriei noastre. Șabatul din sărbătoarea de Sukot aduce bucuria lai noi culmi. Din dorința de a tempera puțin bucuria ca nu cumva să ducă la desfrâu, Înțelepții Israelului ne-au statornicit să citim în acest Șabat cartea Kohelet scrisă de regele Șlomo la bătrânețe, plină de dezamăgire și amărăciune. Aceasta este viziunea pe care am găsit-o în cărți. Viziunea mea personală este puțin diferită: Cea mai bucuroasă zi a anului a fost aleasă pentru citirea cărții Kohelet. Bucuria zilei este cea care ne dă puterea să avem inima împăcată cu cele mai mari dezamăgiri ale vieții. Sukot este sărbătoarea roadelor. Iarna, primăvara și vara am trudit cu munca câmpului. După ce am adunat toate roadele anului în hambare nu ne rămâne decât să ne bucurăm. De aceea este numită sărbătoarea … Citește mai departe…
Ordinea rug[ciunilor de Sukot – Partea 2
Vineri, 19 Tișrei (18 octombrie) a treia zi intermediară Rugăciunea de după-amiază Ca în zilele de lucru cu intercalarea de Hol Hamoed (pagina 324-325). leDavid HAȘEM Ori veYiși urmat de Kadiș (pagina 341,339-340). Rugăciunea de seară Kabalat Șabat începe cu Mizmor leDavid (pagina 419). Din Leha Dodi se spun numai primele două și ultimele două strofe. Arvit ca în fiecare Șabat (pagina 430-466) cu intercalarea de Hol Hamoed (pagina 448-449). Masa în Suka începe cu Kiduș de Șabat. Sâmbătă, 20 Tișrei (19 octombrie) ȘABAT HOL HAMOED a patra zi intermediară Rugăciunea de dimineață Ca în orice Șabat (pagina 33-34,47-56,64-69,70-96,468-563) cu intercalarea de Hol Hamoed (pagina 544). Halel complet, dar fără Lulav și fără Kadiș (pagina 707-716). Hoșanot – Se deschide Aron Kodeș, dar nu se scoate Tora și nu se fac circuite (pagina 792, Om Nețura 800-804). Kadiș Șalem (pagina 818-819). Psalmul de Șabat (pagina 565-568). leDavid … Citește mai departe…
Ordinea rugăciunilor de Sukot – Partea 1
Notă – referințele referitoare la Sidur sunt corespunzătoare ”Sidur Lemaan Ahai” – editat de FCER în anul 2011 Duminică, 14 Tișrei (13 octombrie) ajun SUKOT Terminăm să pregătim Suka Pregătim buchetul în coșuletul împletit din ramuri de palmier. La mijloc punem Lulav(ramura de palmier), la dreapta Hadas (3 ramuri de laur) și la stânga Aravot (două ramuri de salcie). Pregătim un fruct nou pentru a putea rosti Șeheheianu la Kiduș în a doua seară. Aprindem o lumânare care arde cel puțin 48 de ore de la care vom aprinde focul de sărbătoare. Aprinderea Lumânărilor de sărbătoare (pagina 409-411). Rugăciunea de seară Șema Israel cu binecuvântări (pagina 431-442). La pagina 441 nu se spune Veșameru dar se intercalează Vaidaber Moșe. Cele 18 binecuvântări pentru sărbători (pagina 734-749) . Oficiantul spune Kadiș Șalem (pagina 457-459). Sfârșitul rugăciunii (pagina 461- 467). În Sinagogă nu se face Kiduș. Masa în Suka începe … Citește mai departe…
Iom Kipur – Despre Mițvot și Viață
Și să păziți legile Mele și poruncile Mele pe care le va face omul și prin ele va trăi… (Vaikra/ Levitic 18:5) Acest verset, care se citește în dupăamiaza zilei de Iom Kipur, leagă respectarea Mițvot-urilor (poruncile divine) de viață. Rabinul Mirvis, șef rabinul Marii Britanii, a ales să vorbească despre acest verset cu ocazia zilei de Iom Kipur. Voi încerca să redau în cuvintele mele și cu unele explicații necesare cele auzite. Menirea Mițvot-urilor este de a aduce viață. În cazurile în care a respecta o Mițva ar putea aduce pierderea unei vieți, viața are întâietate. În ziua de Iom Kipur nu avem voie nici să mâncăm nici să bem. Dacă, însă, apare cel mai mic dubiu de pericol, nu mai avem voie să postim. În repetate rânduri am auzit la București de la enoriași a căror sănătate era precară că au postit. Evlavia lor este de apreciat, dar … Citește mai departe…
Ordinea Rugăciunilor Roș Hașana 5780
ROȘ HAȘANA 5780 Ritualul sinagogal practicat la Templul Coral, București Dacă nu este menționat altfel, paginile se referă la Machzorul Thenen. Duminică 29.09 seara MINHA de zi de zi pag. 16-23 sau Lemaan Ahai pag. 307-342. Aprinderea lumânărilor de sărbătoare pag. 24 sau Lemaan Ahai pag. 409-411. ARVIT pag. 27-39. Kiduș pag. 41 sau în Birkon Șabat. Aleinu pag. 39-41. Luni 30.09 dimineața ȘAHRIT pag. 46-48, 50-52, 54, 58-92, 100 sus, 101 sus, 102 sus, 105-108. Șahrit /Amida în șoaptă pag. 109-115. Șahrit /Amida – repetarea oficiatului pag. 116-117 sus, 120 jos, 123 două rânduri sus, 125, 129 (3 rânduri), 131 (ultimele 3 rânduri), 132 (primele 3 rânduri), 135-154. Psalmi zilei pag. 155,158. Scoaterea Torei pag. 159-163. Citirea Torei de la pag. 164-166 (Gen. 21:1-34) Maftir 166-167 (Num. 29:1-6) și Haftara pag. 167-174 (1 Sam. 1:1-2:10). Suflatul din Șofar și întoarcerea Torei pag. 176-179. Rugăciunile pentru … Citește mai departe…
Roș Hașana 5780
Iar în ziua întâia a lunii a șaptea va fi o adunare sfântă, nu veți face nicio lucrare, o zi de suflat în trâmbiță va fi vouă. (Bamidbar/ Numeri 29:1) În Tora nu este amintită nicio faptă care să se fi petrecut în această zi. Care este așadar semnificația acestei sărbători? În Talmud tratatul Roș Hașana fila 10b 11a scrie: Rabi Eliezer spunea, în [luna] Tișrei a fost creat universul, în Tișrei s-au născut patrirhii [Avraham și Iaacov] … de Roș Hașana au rămas însărcinate Sara Rahel și Hana [mama profetului Șmuel], de Roș Hașana a ieșit Iosef din temniță, de Roș Hașana a încetat munca de sclavi a strămoșilor noștri în Egipt… . În filele 11a, 11b și 12a discută Talmudul pe ce se bazează Rabi Eliezer în această afirmație, dar nu aici este locul să intrăm în această discuție. Prima zi a lunii Tișrei a fost a șasea … Citește mai departe…
Tișa beAv în ziua de Șabat
Ziua de Șabat este o zi sacră destinată odihnei și desfătării. Cum procedăm când o zi de post cade chiar de Șabat. Nu toate posturile sunt la fel. Iom Kipur, deși postim și chiar plângem, este totuși o zi de mare bucurie. Ziua în care HAȘEM ne deschide inima spre căință, în care căința noastră este bine primită și păcatele de care ne-am căit HAȘEM le iartă. Ziua în care reușim să ne apropiem cel mai mult de HAȘEM, ziua în care ne asemuim chiar cu îngerii. Așa cum îngerii nu au nevoie de mâncare și de băutură nu avem nici noi. Un astfel de post poate fi ținut fără doar și poate în ziua de Șabat. De Tișa beAv retrăim în fiecare an cataclismul ale cărui nefaste consecințe ne marchează existența până astăzi, distrugerea Templului de la Ierusalim. În această tristă zi s-a închis poarta prin care urcau rugăciunile … Citește mai departe…
Despre Meritul Înțelepciunii cu ocazia Sărbătorii de Șavuot
Rav Iosef în ziua de Șavuot spunea: Pregătiți-mi o juncană de trei ani. Dacă nu această zi, câți Iosef sunt sunt târg. [și prin ce aș fi fost eu mai bun decât oricare din ei?] (Talmud Pesahim 68b) Rav Iosef bar Hama, unul din înțelepții Talmudului cunoscut prin rara sa modestie, cinstea în mod deosebit sărbătoarea de Șavuot. El obișnuia să pregătească în cinstea sărbătorii o juncană de trei ani, cea mai apreciată carne în acele vremuri. El simțea că aceasta este sărbătoarea lui. Dacă nu această zi în care a fost primită Tora, el ar fi rămas ca oricare alt Iosef din târg. Pe bună dreptate se simțea mai presus decât toți ceilalți Iosef din târg. El era cel mai mare învățat al orașului său. Dacă nu ar fi primit poporul nostru Tora pe muntele Sinai, spunea rav Iosef, prin ce ar fi fost el mai bun decât toți … Citește mai departe…
Indicații sinagogale Sivan 2019
BS”D . LUNA SIVAN 5779 material realizat de Cancelaria Rabinică F.C.E.R. 5779 Notă – referințele referitoare la Sidur sunt corespunzătoare ”Sidur Lemaan Ahai” – editat de FCER în anul 2011 Miercuri, 2 Sivan (5 iunie) Se pregătește un fruct nou pentru a putea spune Șeheheianu în a doua noapte de Șavuot. Se aprinde o lumânare care arde cel puțin 72 ore. Sâmbătă, 5 Sivan (8 iunie) Este Erev Shavuot (ajun de Shavuot). La rugăciunea de dimineață la citirea Torei nu se spune Av Harahamim (pagina 595). La rugăciunea de după amiază nu se spune Țidkatha (pagina 679). Pirkei Avot Rugăciunea de seară (cel puțin 24 de minute după apusul soarelui) Șema Israel cu binecuvântări (pagina 431-442). La pagina 441 nu se spune Veșameru dar se intercalează Vaidaber Moșe. Cele 18 binecuvântări pentru sărbători (pagina 734-749) cu intercalarea de ieșire din Șabat (pagina … Citește mai departe…
Despre miracol și libertate
Și și-a întins Moșe mâna spre mare și HAȘEM a alungat marea cu un vânt aprig din răsărit care a suflat toată noaptea și s-a uscat marea și s-au despicat apele. Și au trecut fiii lui Israel pin mare și apele le-au fost zid în dreapta lor și în stânga lor. (Șmot/ Exodul 14:21,22) După zece plăgi s-a înduplecat Faraonul să-i elibereze pe fiii lui Israel din sclavie, dar foarte curând s-a răzgândit. Singur și-a înhămat caii la carul de luptă. Cu șase sute de care și întreaga sa oaste a pornit după pe fiii lui Israel. Pe malul Mării Roșii i-a ajuns din urmă. În spate armata Egiptului cu amenințătoarele ei care de luptă. În față marea. Ce era de făcut? HAȘEM i-a spus lui Moșe să-și îndemne neamul să intre în mare. Apoi i-a poruncit să-și întindă mâna spre mare și să o despice. Moșe și-a întins mâna … Citește mai departe…
În toate nopțile mâncăm dospite și nedospite?
Dacă din recunoștință o va jertfi, va jertfi alături de jertfa de recunoștință pâini nedospite frământate cu untdelemn, turte nedospite unse cu untdelemn și pâini din făină opărită frământată cu untdelemn. Alături de pâini dospite … (Vaikra/ Levitic 7:12,13) În pericopa Țav, care se citește întotdeauna înainte de Pesah, citim despre Korban Toda, jertfa de recunoștință. Jertfa de recunoștință, un vițel miel sau ied, era în perioada Templului o obligație pentru patru categorii de oameni cărora li s-au făcut miracole: călătorii pe mare care au ajuns cu bine la țărm, călătorii deșertului care au ajuns cu bine pe meleaguri locuite, bolnavii care s-au vindecat și întemnițații care au fost eliberați. Alături de animal trebuiau aduse 40 de pâini, 30 nedospite și 10 dospite. Pe jertfelnic era ars seul animalului alături de patru pâini. Carnea și 36 de pâini rămâneau celui care a adus jertfa. Ele trebuiau consumate în ziua jertfirii … Citește mai departe…
מה אפשר לאכול בפסח ברומניה
מצה וקמח מצה. בשר (רק כשר). דגים טריים. ביצים. יין, מיץ ענבים, ברנדי (רק כשרים). ירקות ופירות טריים. שמן זית או דקלים. סוכר, דבש. קפה טהור טחון או נמס. קקאו טהור (קקאו נמס הוא בחשש חמץ). טה טהור ללא תוספות. מלח. פלפל גרגירים שלמים או טחונים במטחנה של פסח. שום. אגוזים, שקדים, קשיו רק טריים. תמרים. חלב שנקנה לפני פסח. חמאה שנקנתה לפני פסח. קוקה-קולה. מיץ פירות טבעי 100% ללא תוספות. לא מענבים. פסח כשר ושמח!
Citește mai departe...Indicații Sinagogale Luna Nisan
BS”D . LUNA NISAN 5779 material realizat de Cancelaria Rabinică F.C.E.R. 2019 Notă – referințele referitoare la Sidur sunt corespunzătoare ”Sidur Lemaan Ahai” – editat de FCER în anul 2011 Duminică, 2 Nisan (7 aprilie) – Vineri, 7 Nisan (12 aprilie) La rugăciunea de dimineață Nu se spune Tahnun (pagina 167-182). Luni și joi dacă se citește din Tora nu se spune Iehi rațon (pagina 194-196). Sâmbătă, 8 Nisan (13 aprilie) – Şabat Hagadol (Șabatul cel mare) în memoria marilor miracole care au fost în Egipt în Șabatul de înainte de Pesah. La rugăciunea de dimineață la citirea Torei nu se spune Av Harahamim (pagina 595). După ieșirea din Șabat se face Kiduș Levana (pagina 697-706). Duminică, 9 Nisan (14 aprilie) – Miercuri, 12 Nisan (17 aprilie) La rugăciunea de dimineață Nu se spune Tahnun (pagina 167-182). Luni dacă se citește din Tora nu se spune Iehi rațon (pagina 194-196). … Citește mai departe…
Indicații de Cașrut pentru Pesah
Definirea termenilor Hameț este numit orice produs de fermentare al cerealelor. Acesta include aluatul dospit, berea, borșul de tărâțe și băuturile obținute din fermentarea cerealelor (vodcă, whisky, bere, etc.). Aluaturi la care nu s-a observat nici o fermentare și chiar grăunțe întregi care au venit în contact cu apa sunt și ele numite hameț pentru că ar putea fi să fi îceput un proces de fermentare. Singura forma în care este permis consumul cerealelor este mața (pască). Alte grăunțe care nu sunt cereale (orez, porumb, susan, fasole boabe, năut, linte, soia etc.) sunt numite kitniot. Reguli pentru zilele de Pesah Este interzis consumul de hameț. Sunt interzise toate formele de ne folosi de hameț. Nu avem voie să-l vindem, să hrănim cu el animalele sau să-l folosimm ca solvent etc. Nu avem voie nici măcar să posedăm hameț în zilele de Pesah. Cei care au hameț și vor avea nevoie … Citește mai departe…
Cum sărbătorim ziua de Purim
… să facă ziua a patrusprezecea a lunii Adar și ziua a cincisprezecea a ei în fiecare an … asemeni zilelor în care au avut răgaz de vrăjmașii lor și luna care s-a prefăcut din jale în în bucurie și din doliu în sărbătoare să le facă zile de petrecere și bucurie și trimis bucate prietenilor și daruri sărmanilor. (Ester 9:21,22) Există în viața fiecărei națiuni sau culturi momente a căror amintire se dorește păstrată. Cum păstrăm aceste amintiri în memoria colectivă? Mulți au încercat, puțini au reușit. Mai țin minte din copilărie defilările din ziua de 1 Mai. Nicio legătură între manifestarea pompoasă și evenimentul, până astăzi nu știu despre ce era vorba, pe care dorea să-l evoce. În religia noastră evocarea nu-și are locul în spațiul public ci în intimitatea casei sau cel mult în spațiul comunitar. Astfel ea a putut traversa cele două milenii în care nu … Citește mai departe…
Hanuka o sărbătoare modestă
Înțelepții Israelului ne îndrumă să ne purtăm cu modestie precum scrie Maimonide (Deot 5:9): … să nu poarte haine … din aur sau purpură care atrag toate privirile. Această regulă are însă o excepție: tot ce ține de o Mițva (îndeplinirea unei porunci) ne străduim să-l înfrumusețăm pe cât putem. La Kiduș se poate folosi chiar și o cană de cositor . Totuși, noi ne străduim să folosim o cupă din argint. Hala poate fi acoperită cu un ștergar curat. Noi folosim un șervet frumos brodat. Cel mai grăitor exemplu rămân sinagogile din România, adevărate perle de arhitectură. Din toate poruncile pe care le îndeplinim, una îndeosebi nu se împacă cu fastul: aprinderea lumânărilor de Hanuka. La Templul Coral se aprind lumânările într-o Hanukia înaltă. Este un loc acceptabil. Totuși, locul cel mai potrivit pentru aprinderea lumânărilor este la o înălțime de mai puțin de zece palme. Dacă cineva ar … Citește mai departe…
Sukot – Rodul Vieții
O, deșertăciune a deșertăciunilor, spunea Kohelet, deșertăciune a deșertăciunilor, totul este deșertăciune. Care este prisosul omului din toată truda ce-o trudește supt soare? (Kohelet/ Eclesiastul 1:2,3) Pe meleagurile noastre adăpostim grabnic roadele pământului pentru a le feri de ploi. Pe pământul Israelului, unde rareori plouă vara, grânele, strugurii, smochinele și curmalele sunt lăsate toată vara pe câmp să se usuce la soare. Doar când se apropie toamna care aduce cu ea primele ploi, recolta este adusă în hambare. După ce truda de o vară a fost încununată de succes și rodul anului a fost adăpostit, urmează sărbătoarea de Sukot numită și Hag Haasif – Sărbătoarea Adăpostirii [recoltei în hambar]. Ea este numită și Zman Simhatenu – Timpul Bucuriei. Cu hambarele pline putem în sfârșit să ne bucurăm. Parcă pentru a umbri puțin bucuria sărbătorii, au statornicit Înțelepții Israelului obiceiul ca în Șabatul din cadrul sărbătorii de Sukot să se citească … Citește mai departe…
Ordinea rugăciunilor Sukot 5779 – partea 2
BS”D SUKOT 5779 (2018) material realizat de Cancelaria Rabinică F.C.E.R. 2018 Vineri, 19 Tișrei (28 septembrie) a treia zi intermediară Rugăciunea de după-amiază Ca în zilele de lucru cu intercalarea de Hol Hamoed (pagina 324-325). leDavid HAȘEM Ori veYiși urmat de Kadiș (pagina 341,339-340). Rugăciunea de seară Kabalat Șabat începe cu Mizmor leDavid (pagina 419). Din Leha Dodi se spun numai primele două și ultimele două strofe. Arvit ca în fiecare Șabat (pagina 430-466) cu intercalarea de Hol Hamoed (pagina 448-449). Masa în Suka începe cu Kiduș de Șabat. Sâmbătă, 20 Tișrei (29 septembrie) ȘABAT HOL HAMOED a patra zi intermediară Rugăciunea de dimineață Ca în orice Șabat (pagina 33-34,47-56,64-69,70-96,468-563) cu intercalarea de Hol Hamoed (pagina 544). Halel complet, dar fără Lulav și fără Kadiș (pagina 707-716). Hoșanot – Se deschide Aron Kodeș, dar nu se scoate Tora și nu se fac circuite (pagina 792, Om Nețura 800-804). … Citește mai departe…
Ordinea rugăciunilor Sukot 5779 – partea 1
BS”D. SUKOT 5779 (2018) material realizat de Cancelaria Rabinică F.C.E.R. 2018 Notă – referințele referitoare la Sidur sunt corespunzătoare ”Sidur Lemaan Ahai” – editat de FCER în anul 2011 Duminică, 14 Tișrei (23 septembrie) ajun SUKOT Terminăm să pregătim Suka Pregătim buchetul în coșuletul împletit din ramuri de palmier. La mijloc punem Lulav(ramura de palmier), la dreapta Hadas(3 ramuri de laur) și la stânga Aravot (două ramuri de salcie). Pregătim un fruct nou pentru a putea rosti Șeheheianu la Kiduș în a doua seară. Aprindem o lumânare care arde cel puțin 48 de ore de la care vom aprinde focul de sărbătoare. Aprinderea Lumânărilor de sărbătoare (pagina 409-411). Rugăciunea de seară Șema Israel cu binecuvântări (pagina 431-442). La pagina 441 nu se spune Veșameru dar se intercalează Vaidaber Moșe. Cele 18 binecuvântări pentru sărbători (pagina 734-749) . Oficiantul spune Kadiș Șalem (pagina 457-459). Sfârșitul rugăciunii (pagina 461- 467). … Citește mai departe…
Sukot – Sărbătoarea Colibelor
În colibe să ședeți șapte zile … Ca să știe generațiile ce vin că în colibe i-am așezat pe fiii lui Israel când i-am scos din țara Egiptului … (Vaikra/ Levitic 23:42,43) Simțim o puternică nevoie de a înfrunta primejdii. Unii mai puțin activi o satisfac prin lectură, vizionare sau jocuri în spațiul virtual. Mulți își dedică timpul și banii pentru a cutreiera lumea în lung și-n lat. Alții, mai temerari, caută dinadins locurile cele mai primejdioase. Mulți scapă cu viață, dar nu toți. Câștigul este de netăgăduit. După ce am făcut față primejdiei ne simțim căliți. Așa cum am am scăpat cu viață până acum, avem încrederea că vom scăpa și în viitor. O formă adâncă, deși fără cuvinte, a credinței că HAȘEM ne-a purtat, ne poartă și ne va purta întotdeauna grija. Tora nu ne cere să ne punem viața în pericol. Doar șapte zile pe an, la … Citește mai departe…
Ordinea rugăciunilor pentru Iom Kipur 5779
Pentru salvare sau tipărire accesați linkul de mai jos: https://rabinat.ro/wp-content/uploads/2018/09/Ordinea-rugaciunilor-Y.K-5779.pdf
Citește mai departe...An de an în ziua de Iom Kipur
Binecuvântat fi Tu, … Rege iertător și îngăduitor al păcatelor noastre și al păcatelor poporului Tău, casa lui Israel, și care face să piară păcatele noastre în fiecare an și an, Rege peste tot pământul Sfințitorul lui Israel și a zilei de Ispășanie. (din rugăciunea de Iom Kipur) An de an venim la sinagogă, ne mărturisim păcatele, le regretăm, unii din noi chiar plâng. Când oficiantul intonează: ”De Roș Hașana se va scrie de Iom Kipur se va pecetlui câți vor trece și câți vor pieri, cine va trăi și cine va muri” ne trec fiorii. Când spunem Avinu Malkenu ne rugăm ca Tatăl nostru Regele nostru să se îndurede noi. Pentru a nu veni totuși cu mâna goală ne asumăm ca în anul ce vine vom fi cu certitudine mai buni. Ce se întâmplă după ce a trecut ziua de Iom Kipur știm cu toții și nu ne face … Citește mai departe…
Cine face primul pas? – Șabat Șuva
Întoarce-te, Israel, la HAȘEM D-zeul tău căci te-ai împiedicat în păcatele tale. (Hoșea/ Hosea 14:2) În fiecare an, în Șabatul dintre Roș Hașana și Iom Kipur, citim în Haftara îndemnul profetului Hoșea să ne întoarcem la HAȘEM și să ne dezicem de păcatele care ne-au fost doar piedică. De aici se trage și numele acestui Șabat: ”Șuva” care se traduce ”Întoarce-te”. În postul de Tișa beAv am citit din cartea Eiha/ Plângerile lui Ieremia (5:21) o abordare diferită, chiar opusă: Întoarce-ne HAȘEM către Tine și ne vom întoarce… . Ca și cum poporul Israel i-ar fi spus lui HAȘEM: Dacă vei face Tu primul pas, dacă ne vei întoarce către Tine, ne vom întoarce și noi Cine trebuie, așadar, să facă primul pas? Depinde de situație. În perioada marilor sărbători, în zilele de căință și de reînnoire, când avem puterea să ne schimbăm faptele spre bine, HAȘEM ne încurajează să … Citește mai departe…
Cum ne privim înn oglindă – Roș Hașana
Din sălașul Său privește pe toți locuitorii pământului. Creatorul [le scrutează] dintr-o privirile inimile, privește către toate faptele lor. (Tehilim/ Psalmi 33:15,16) Examenul de conștiință pe care mulți din noi îl facem cu ocazia sărbătorii de Roș Hașana poate, în unl cazuri, deveni una din cele mai nefaste acțiuni. Multe am făcut în anul care a trecut. Nu avem timpul să le luăm pe toate la rând. Avem nefericita tendință de a ne îndrepta privirea spre momentele de slăbiciune, de nereușită, de eșec. Le sorbim amărăciunea până la ultimul strop. Reușitele anului trecut, oricât de mari ar fi, par să se ascundă într-un con de umbră. Concluziile autovealuării sunt de regulă sumbre, ducând la lipsă de încredere în forțele noastre, la lipsă de acțiune, la stagnare. Ne ia câteodată luni de zile să reclădim ce am dărâmat printr-un nereușit examen de conștiință. Regele David ne învață cum ne privește Creatorul. … Citește mai departe…
Ordinea rugăciunilor pentru Roș Hașana și Iom Kipur 5779
Pentru salvare sau tipărire accesați linkul de mai jos:
https://rabinat.ro/wp-content/uploads/2018/08/Ordinea-rugaciunilor-RH-Y.K-5779.pdf
Ordinea rugaciunilor Roș Hașana, Yom Kipur 5779
Tișa beAv în ziua de Șabat
Tișa beAv, a noua zi a lunii Av, este cea mai tristă zi din calendarul evreiesc. În această nefastă zi au plâns strămoșii noștri în deșert când au auzit veștile înfricoșătoare ale iscoadelor. Plânsul lor gratuit a tras spre această zi prea multe plânsete justificate. Distrugerea celor două Temple, exilul evreilor din Anglia și Spania și multe multe alte necazuri s-au adunat toate în ziua de Tișa beAv. Practici apăsătoare au fost statornicite pentru această zi. Post negru de la apusul soarelui în ajun până a doua zi la lăsatul nopții. În tot acest timp nu avem voie nici să ne spălăm, nici să ne ungem cu alifii și nici măcar să purtăm pantofi din piele. Relațiile conjugale sunt și ele interzise. Până la amiază nu avem voie să ne așezăm pe un scaun și nici măcar să punem Talit și Tfilin. Ședem pe pământ sau pe scăunele joase, aproape … Citește mai departe…
Șiv’a asar (17) BeTamuz Prof. Asher Shafrir
Șiv’a asar (17) BeTamuz Prof. Asher Shafrir 17 Tamuz este data unuia din cele patru posturi care au fost stabilite în memoria distrugerii celor două Templuri. În ziua aceasta a fost străpuns zidul Ierușalimului, cu trei săptămâni înaintea distrugerii Celui de-al Doilea Templu. Despre data căderii zidului în perioada Primului Templu ne spune Tanachul (Yermiya 39:2 și 52:7) și Talmud Bavli că s-a întâmplat de 9 Tamuz, dar în Talmud Ierușalmi (Taanit 4:5) este scris că și la Primul Templu zidul a căzut de 17 Tamuz, dar din cauza situației grele au greșit numărarea. Postul de 17 Tamuz se numește și ”Postul lunii a patra”, luna Tamuz fiind a patra lună după sistemul biblic evreiesc. Postul începe din zorii zilei și se termină cu ieșirea stelelor. În ziua asta încep ”cele trei săptămâni” care durează până la Tiș’a BeAv și în care se țin obiceiuri de doliu care se … Citește mai departe…
Pesah Șeni (al doilea Pesah) Prof. Asher Shafrir
Pricopa Behaalotcha – Pesah Șeni (al doilea Pesah) Prof. Asher Shafrir Pesah Șeni cade în ziua de 14 Iyyar, exact la o lună după ajunul sărbătorii de Pesah. În ziua aceea se mai dă o ocazie de a face Pesah pentru cei care erau impuri de Pesah sau erau departe de Templu în acea zi și nu au putut ajunge să aducă jertfa. Această jertfă de Pesah este una din cele două porunci pozitive din Tora pentru a căror neîmplinire pedeapsa este cea mai aspră. În pericopa noastră se povestește că în al doilea an de la ieșirea din Egipt a venit la Moșe un grup de oameni care nu erau atunci puri și au cerut ca și ei să aducă jertfa de Pesah. Moșe nu știa ce să facă în această situație, astfel încât, cu modestie, a apelat la Kadoș Baruch Hu, care i-a răspuns printr-o nouă poruncă, și … Citește mai departe…
Despre Birkat Cohanim (Binecuvântarea Preoților) în pericopa Naso
Grăiește către Aharon și către fiii lui spunând: Așa să-i binecuvântați pe copiii lui Israel spunându-le: Să te binecuvânteze HAȘEM și să te păzească. Să-Și lumineze HAȘEM fața către tine și să Se îndure de tine. Să-Și înalțe HAȘEM fața către tine și să să aducă asupra ta pacea. (Bamidbar/Numeri 6:23-26) În vremurile vechi Birkat Cohanim – Binecuvântarea Preoților era practicată nu doar în Templu ci și în afara lui. Oricine întâlnea un Cohen avea dreptul să-l oprească și să-i ceară să-l binecuvânteze. Cohenul avea datoria să înceteze orice făcea și să rostească binecuvântările. Cu cât au crescut comunitățile cu atât a devenit mai grea viața Cohenilor. La fiecare pas erau opriți de cei ce doreau o binecuvântare. Pentru a le înlesni viața a fost statornicit ca Birkat Cohanim să fie recitată în afara Templului numai în sinagogă. În Israel precum și în comunitățile de rit sefard din diaspora ea … Citește mai departe…
Obiceiuri de Șavuot – Prof. Asher Shafrir
Obiceiuri de Șavuot – Prof. Asher Shafrir Șavuot este a doua sărbătoare din cele trei Regalim (Pesah, Șavuot, Sucot). Sărbătoarea se ține a doua zi după terminarea numărătorii de Omer de 7 săptămâni, deci în ziua de 6 Sivan. În Eretz Israel ea se ține o singură zi, în timp ce în diasporă durează două zile. În perioada când Templul mai exista, se obișnuia de Șavuot aducerea unei ofrande speciale, care se numea jertfa de două pâini și celebra perioada începerii culesului primei recolte. Ofranda asta era considerată specială pentru că era din pâine coaptă hameț. De obicei, ofrandele nu trebuie să fie din pâine hameț. Acest aspect semnifică un moment de vârf al prevederilor contradictorii între Pesah și Șavuot. De Pesah hamețul era interzis, pe când acum nu numai că este permis ci ofranda chiar este hameț. În afară de asta, de Pesah ofranda era din orz, pe … Citește mai departe…
Despre uitare în cartea Rut
Și a dat Boaz poruncă tinerilor spunând: Și între snopi lăsați-o să adune și n-o ocărâți. Ba și din snopi prefăceți-vă că ați uitat și lăsați pentru ea să adune… (Rut 2:15,16) Cuvintele lui Boaz se referă la porunca din Devarim/Deuteronom 24:19 Când îți vei secera holda în țarina ta și vei uita un snop pe câmp să nu te întorci pentru a îl lua, lasă-l străinului, orfanului și văduvei pentru ca să binecuvânteze HAȘEM truda mâinilor tale. Săracii simt că nu l-au păgubit cu nimic pe țăran. Ca om bogat el nu-și pierde timpul să revină pentru a aduna snopii uitați. Cu sudoarea frunții a adunat sărmanul aceste spice de bunăvoie abandonate de proprietar. Cât este de important să fie păstrată demnitatea celui ajutat! Boaz a lăsat-o pe Rut să adune snopii uitați pe câmp pentru că așa este porunca din Tora. El a depășit însă limitele poruncii spunând … Citește mai departe…
Ordinea rugăciunilor de Shavuot
LUNA SIVAN 5778 material realizat de Cancelaria Rabinică F.C.E.R. 5778 Notă – referințele referitoare la Sidur sunt corespunzătoare ”Sidur Lmaan Ahai” – editat de FCER în anul 2011 Miercuri, 2 Sivan (16 mai) La rugăciunea de dimineață Nu se spune Tahnun (pagina 167-182). Joi, 3 Sivan (17 mai) La rugăciunea de dimineață Nu se spune Tahnun (pagina 167-182). Nu se spune Iehi rațon (pagina 194-196). Vineri, 4 Sivan (18 mai) La rugăciunea de dimineață Nu se spune Tahnun (pagina 167-182). Se pregătește un fruct nou pentru a putea spune Șeheheianu în a doua noapte de Șavuot. Se aprinde o lumânare care arde cel puțin 72 ore. Sâmbătă, 5 Sivan (11 iunie) Este Erev Shavuot (ajun de Shavuot). La rugăciunea de dimineață la citirea Torei nu se spune Av Harahamim (pagina 595). La rugăciunea de după amiază nu se spune Țidkatha (pagina 679). Pirkei … Citește mai departe…
Yom Yerușalaim – Prof. Asher Shafrir
Yom Yerușalaim: Diferitele nume ale orașului Yerușalaim în Tanach Prof. Asher Shafrir Ziua eliberării Yerușalaimului în Războiul de Șase Zile cade întotdeauna în apropierea sâmbetei când se citește pericopa Behukotai. Această coincidență face din lectura pericopei o barieră istorică în calea uitării minunilor care s-au întâmplat pe parcursul acestui scurt dar plin de consecințe război. (Vaikra/ Levitic 26:7-8): Și îi veți goni pe vrăjmașii voștri și vor cădea în fața voastră răpuși de sabie. Cinci din voi vor goni o sută și o sută vor goni zece mii… Nu există nimic mai interesant și instructiv decât să ne ocupăm, de data asta din perspectivă etimologică și geografică de orașul nostru sfânt, în speță despre numele orașului Yerușalayim în Tanach. Nu vom vorbi aici despre toate expresiile frumoase care sunt atribuite orașului, ci doar de numele cele mai cunoscute. Șalem Yertușalaimul este amintit pentru prima dată în Tanach în Bereșit/ … Citește mai departe…
Pericopa Aharey Mot – Sorții în ritualul de Yom Kipur Prof. Asher Shafrir
La începutul pericopei, Aharon primește o poruncă: Și să arunce Aharon sorți asupra celor doi țapi, un sorț pentru al lui Hașem și un sorț al lui Azazel. (Vaikra/ Levitic 16:8). Obiceiul tragerii la sorți este legat de fenomenul întâmplării sau al accidentalității, care ne preocupă de această dată, și care este primul loc din Tanach (dar nu singurul), unde apare cuvântul ”Goral” (”Sorți”) și procedeul „tragerii la sorți”. Acest procedeu poate fi întâlnit în multe locuri, ca de exemplu la împărțirea teritoriului țării între triburi sau în povestea profetului Iona. Hazal (în Midraș Safra, pericopa Aharey Mot 2 și în Talmud tractatul Yoma 62a) ne învață și subliniază că cei doi țapi care trebuiau jertfiți erau complet egali și ca mărime și ca formă și nu se putea face diferența între ei. Este o mițva din Tora că trebuie folosită tragerea la sorți. Este foarte interesant cum se făcea … Citește mai departe…
Sefirat HaOmer și data sărbătorii de Șavuot Prof. Asher Shafrir
Sefirat HaOmer este pentru evrei o mițva din Tora. Trebuie numărată fiecare zi începând cu a doua zi de Pesah timp de 49 de zile, iar ziua a 50-a este sărbătoarea de Șavuot, care înseamnă săptămâni, adică 7 săptămâni pe care noi le numărăm. Perioada în care noi numărăm se numește perioada de Omer. Sursa o găsim în două versete din Tora: Să numărați din ziua de după Șabat, din ziua în care ați adus ofranda de Omer care este legănată să fie șapte săptămâni complete până în ziua de după cea de-a șaptea săptămână, să numătați cincizeci de zile …(Șmot/ Exodul 23:15,16) Șapte săptămâni să-ți numeri; De când va începe secerișul în rod să începi să numeri șapte săptămâni. (Dvarim/Deuteronom 16:9). Ce înseamnă” ziua de după Șabat” Numărătoarea începe din momentul în care se făcea în Templu jertfa de Omer Hatnufa, care era a doua zi de Pesah … Citește mai departe…
Cântarea Mării
Atunci a cântat Moșe și fii lui Israel cântarea aceasta lui HAȘEM spunând: Voi cânta lui HAȘEM căci peste cei mândrii s-a mândrit, cal cu călăreț în mare a aruncat (Șmot/ Exodul 15:1) Șase zile a răbdat Faraonul eliberarea fiilor lui Israel din robie. În ziua a șaptea nu a mai putut răbda. Și-a adunat oștirile cu caii și carele de luptă și a pornit după ei. Dacă se vor supune și se vor întoarce în robie bine, dacă nu, cel puțin să nu iasă vii. Într-o zi au străbătut oștirile cale de șapte zile și i-au ajuns din urmă pe fii lui Israel la malul mării. Marea în față, egiptenii în spate, fii lui Israel au recurs la vechea lor armă, rugăciunea. Atunci i-a spus HAȘEM lui Moșe Ce strigi către Mine? Spune fiilor lui Israel să pornească. Iar tu ridică-ți toiagul și întinde-ți mâna asupra mării și o … Citește mai departe…
Ordinea rugăciunilor de Pesah partea 2
Joi, 20 Nisan (5 aprilie) Rugăciunea de dimineață (fără Tfilin) Ca în orice zi de lucru (pagina 33-34,47-56,64-166). Se omite Mizmor letoda (pagina 108). Se intercalează pasajul de Hol Hamoed (pagina 157-158). Halel (pagina 707-718). Se omite pasajul Lo lanu (pagina 709) și Ahavti (pagina 711). Psalmul zilei de miercuri (pagina 216-217). Se omite paragraful Hoșienu (pagina 221). Kadiș Iatom (pagina 222-223) Citirea din Tora (pagina 183-209). Se omite de la Iehi rațon (pagina 194) până la Așrei (pagina 196). Se omite Lamnațeah (pagina 199-200). Din Kadiș se omit pasajele Titkabel, Iehe Șlama și Ose Șalom (pagina 206-207). Rugăciunea de Musaf Musaf pentru sărbători (pagina 750-773). Jertfa pentru ultimele 6 zile de Pesah (pagina 760). Kedușa pentru Hol Hamoed (pagina 754-755). Kadiș Șalem (pagina 205-207). Sfârșitul rugăciunii (pagina 228-241). Numărarea Omerului fără binecuvântare ziua 5 (pagina 387-393). Rugăciunea de după-amiază Ca în zilele de lucru cu intercalarea de Hol Hamoed … Citește mai departe…
Exercițiul libertății în sărbătoarea de Pesah
În urmă cu mai mult de trei milenii, în ajunul zilei de 15 Nisan și-au dobândit strămoșii noștri libertatea. De atunci până astăzi fără întrerupere în fiecare ajun de 15 Nisan ține neamul nostru sărbătoarea de Pesah. Ea este mai mult decât o celebrare. De fapt nici nu prea avem ce celebra. Libertatea atunci dobândită a deja fost de mult pierdută. Tot ce ne-a rămas este dorul de libertate. Un dor care nu ne lasă se ne împăcăm cu condiția de sclav. Rolul sărbătorii este de a ține viu în sufletul fiecăruia din noi dorul libertății. Cum ținem vie această flacără? Ne purtăm pentru o zi ca și cum am fi liberi. Nu precupețim niciun efort și nicio cheltuială pentru ospățul acestei nopți. Cei care nu au sunt ajutați cu dărnicie de frații lor mai înstăriți pentru ca niciun fiu al neamului să nu se simtă nevoiaș în această noapte. … Citește mai departe…
Restricții alimentare pentru perioada de Pesah
HAMEȚ este numit orice produs de fermentare al cerealelor. Acesta include aluatul dospit, berea, borșul de tărâțe și băuturile distilate obținute din fermentarea cerealelor (vodcă, whisky, etc.). Aluaturi la care nu s-a observat nici o fermentare și chiar grăunțe întregi care au venit în contact cu apa sunt și ele numite HAMEȚ pentru că ar putea să fi îceput un proces de fermentare. Singura forma în care este permis consumul cerealelor este MAȚA (pască). Există un obicei ținut de unii să nu consume MAȚA care a venit în contact cu apă după ce a fost coaptă. Ea este numită ȘRUIA sau GHEBROKST. La masa de Seder se folosește MAȚA care a fost supravegheată cel puțin de la măcinatul făini. Ea se numește MAȚA ȘMURA. Există oameni care consumă tot Pesahul numai MAȚA ȘMURA. Există oameni care consumă la masa de Seder numai MAȚA făcută manual (rotundă) și unii consumă doar … Citește mai departe…
Ordinea rugăciunilor de Pesah – partea 1
BS”D . LUNA NISAN 5778 material realizat de Cancelaria Rabinică F.C.E.R. 2018 Notă – referințele referitoare la Sidur sunt corespunzătoare ”Sidur Lemaan Ahai” – editat de FCER în anul 2011 Luni, 2 Nisan (18 martie) – Vineri, 7 Nisan (23 martie) La rugăciunea de dimineață Nu se spune Tahnun (pagina 167-182). Luni și joi dacă se citește din Tora nu se spune Iehi rațon (pagina 194-196). Sâmbătă, 8 Nisan (24 martie) – Şabat Hagadol (Șabatul cel mare) în memoria marilor miracole care au fost în Egipt în Șabatul de înainte de Pesah. La rugăciunea de dimineață la citirea Torei nu se spune Av Harahamim (pagina 595). După ieșirea din Șabat se face Kiduș Le0.vana (pagina 697-706). Duminică, 9 Nisan (25 martie) – Miercuri, 12 Nisan (28 martie) La rugăciunea de dimineață Nu se spune Tahnun (pagina 167-182). Luni dacă se citește din Tora nu … Citește mai departe…
Mața ca simbol
Și au copt aluatul pe care l-au scos din Egipt turte nedospite căci nu a dospit căci au fost izgoniți din Egipt și nici nu au putut zăbovi și nici merinde nu și-au luat. (Șmot/ Exodul 12:39) Din toate cele petrecute la ieșirea strămoșilor noștri din robia Egiptului, la rang de simbol pentru vecie a fost ridicată doar această pâine nedospită pe care o numim Mața. Decât o biată pâine, nu ar fi fost oare unul din miracolele pe care le-a făcut HAȘEM când a eliberat un neam întreg de sclavi mai vrednic de a deveni simbol? În ochii noștri miracolele par ceva măreț. Pentru HAȘEM nu este nicio diferență între natură și miracol. Așa cum El a creat legile naturii El le poate și schimba. Dacă nu le schimbă mai des, aceasta este doar din dorința de a ne oferi un univers care este într-o anumită măsură predictibil. Altfel, … Citește mai departe…
Purim și Megilat Ester Prof. Asher Shafrir
Purim este o sărbătoare în memoria salvării evreilor de la punerea în aplicare a decretelor lui Haman, care se ține de 14 Adar sau de 15 Adar, Șușan Purim (în orașe înconjurate de ziduri de pe vremea cuceririi orașului Yericho). Dacă este un an bisect și sunt două luni de Adar bineînțeles că totul va fi de Adar Bet, adică în al doilea Adar. Asta fiindcă (așa este scris în Midraș,), în anul în care s-a întâmplat evenimentul și Haman a aruncat Purul (adică a tras la sorți) el a căzut la sfârșitul de lună Adar Bet, fiind un an bisect în același an. În afară de asta luna principală este Adar Bet și toate evenimentele semnificative se petrec de Adar Bet. Purim este una dintre ”zilele bune” yamim tovim amintite în midrașul ”Megilat Taanit”. Printre evenimentele din luna Adar scrie: ”În ziua a paisprezecea și în ziua a cincisprezecea … Citește mai departe…
Purim – o sărbătoare cu mască
Cu ocazia sărbătorii de Purim citim Megilat Ester (Cartea Esterei), aducem daruri prietenilor și sărmanilor și facem un ospăț bogat stropit cu vin. Toate acestea au fost statornicite de Mordechai și Ester, protagoniștii miracolului, care au dorit să păstreze vie amintirea celor petrecute. Cel mai iubit rămâne însă obiceiul de a ne masca. El a apărut de-abia în Evul Mediu, dar reflectă poate mai bine decât orice esența sărbătorii de Purim. Citim în Cartea Esterei despre regele Ahașveroș care la beție a chemat-o pe regina Vaști pentru a se făli cu frumusețea ei în fața mesenilor, beți turtă și ei. Regina Vaști, nu știm dacă din decență sau din trufie, a refuzat. Refuzul l-a plătit cu prețul vieții. Bine pentru evrei sau nu? Vaști era moștenitoarea tronului. Ahașveroș, un parvenit de grăjdar bețiv. După ce și-a înlăturat regina el deținea puterea absolută în imperiu. Nu arăta de loc bine. Până … Citește mai departe…
Asara (10) beTevet Prof. Asher Shafrir
Asara (10) beTevet Prof. Asher Shafrir Asara beTevet este un post (interdicție alimentară), fiind unul din cele patru posturi legate de distrugerea Templului amintite în Tanach (în Profeți, dar nu în Tora). Spune profetul Zecharya capitolul 8, versetul 19: „Așa vorbește Domnul oștirilor: „Postul al patrulea, postul al cincilea, postul al șaptelea și postul al zecelea se vor preface pentru casa lui Iehuda în zile de veselie și de bucurie, în sărbători de voioșie” Profetul vorbește despre patru posturi: primul este postul denumit „al patrulea”, adică a lunii a patra, care după sistemul biblic de a număra lunile, începe de la Nisan, așa că aceasta este luna Tamuz și data este 17 Tamuz. Este ziua în care, după tradiția evreiască, au fost dărâmate zidurile Ierușalaimului în ambele Templuri, cu trei săptămâni înainte de distrugerea celor două Templuri de Tișa beAv, care este postul următor. Deci, al doilea este postul … Citește mai departe…
Hanuka și Sulul Antiohus – Prof. Asher Shafrir
Hanuca și Sulul Antiochus Prof. Asher Shafrir Sărbătoarea de Hanuca este o sărbătoare foarte diferită de toate celelalte sărbători. În primul rând nu este amintită de loc în Tanach. În Talmud referirea este foarte scurtă. Nu are un tractat special așa cum are Purimul, care nu este în Tora, dar este intr-un sul separat în Ktuvim, a treia parte a Tanachului. Singurul loc unde este explicat ce și cum sărbătorim este în Talmud, în tractatul Șabat, intr-o porțiune foarte neobișnuită care nu se bazează pe Mișna. După o descriere a felului în care se procedează cu lumânările, vine întrebarea și explicația (tractat Șabat, fila 21b): Ce este Hanuka? Spuneau înțelepții: În ziua a douăzecișicincea a lunii Kislev sunt opt zile de Hanuka în care nu jelim și nu postim căci atunci când au intrat grecii în Templu au pângărit toate uleiurile din Templu și când s-a ridicat domnia casei Hasmoneilor … Citește mai departe…
Ritualul de Șmini Ațeret Și Simhat Tora
ȘMINI AȚERET și SIMHAT TORA 5778 Ritualul sinagogal practicat la Templul Coral, București Notă – referințele referitoare la Sidur sunt corespunzătoare ”Sidur Lemaan Ahai” – editat de FCER în anul 2011 Miercuri, 21 Tișrei (11 octombrie) a cincea zi intermediară HOȘANA RABA, Ajun ȘMINI AȚERET Ne despărțim de Suka. Aprindem o lumânare care arde cel puțin 72 de ore de la care vom aprinde focul de sărbătoare. Eruv Tavşilim (pagina 408) Aprinderea Lumânărilor de sărbătoare (pagina 409-411). Rugăciunea de după-amiază Ca în zilele de lucru cu intercalarea de Hol Hamoed (pagina 324-325). leDavid HAȘEM Ori veYiși urmat de Kadiș (pagina 341,339-340). Rugăciunea de seară Șema Israel cu binecuvântări (pagina 431-442). La pagina 441 nu se spune Veșameru dar se intercalează Vaidaber Moșe. Cele 18 binecuvântări pentru sărbători (pagina 734-749). Oficiantul spune Kadiș Șalem (pagina 457-459). Sfârșitul rugăciunii (pagina 461- 467). Dacă se face Kiduș în Sinagogă Kiduș leleilot Șaloș Reglim (pagina … Citește mai departe…
Sukot Sărbătoarea Bucuriei
Toate sărbătorile sunt ocazii de bucurie, dar numai Sukot este numită Zman Simhatenu, Timpul Bucuriei Noastre. Bucuria împlinirii unui ciclu. Ploile au dat viață pământului, roadele au crescut, le-am cules, le-am lăsat pe câmp să se usuce și înainte de venirea ploilor le-am adunat în hambar. Truda anului s-a încheiat. Hambrele sunt pline cu hrana pentru anul ce vine. Cât timp trudim nu avem timp de gânduri negre. În zi de sărbătoare, când dăm la o parte grijile de zi de zi, încearcă să ni se se strecoare în suflet grija viitorului. Fără cuvinte ne frământă întrebarea dacă sănătatea și bunăstarea de care ne-am bucurat până acum ne vom bucura de ele și în viitor sau…? Cine știe? Un gând nu poate fi înfrânt decât de un gând. Cuvântul deja rostit nu mai are destulă putere. Când luăm în mână Etrog-ul, chitra cu pereții groși și ”încăperi ” mici asemeni … Citește mai departe…
Ritualul de Sukot
SUKOT 5778 Ritualul sinagogal practicat la Templul Coral, București Notă – referințele referitoare la Sidur sunt corespunzătoare ”Sidur Lemaan Ahai” – editat de FCER în anul 2011 Miercuri, 14 Tișrei (4 octombrie) ajun SUKOT Terminăm să pregătim Suka. Pregătim buchetul în coșuletul împletit din ramuri de palmier. La mijloc punem Lulav(ramura de palmier), la dreapta Hadas(3 ramuri de laur) și la stânga Aravot (două ramuri de salcie). Aprindem o lumânare care arde cel puțin 72 de ore de la care vom aprinde focul de sărbătoare. Eruv Tavşilim (pagina 408) Aprinderea Lumânărilor de sărbătoare (pagina 409-411). Rugăciunea de seară Șema Israel cu binecuvântări (pagina 431-442). La pagina 441 nu se spune Veșameru dar se intercalează Vaidaber Moșe. Cele 18 binecuvântări pentru sărbători (pagina 734-749) . Oficiantul spune Kadiș Șalem (pagina 457-459). Sfârșitul rugăciunii (pagina 461- 467). În Sinagogă nu se face Kiduș. Masa în Suka începe cu Kiduș … Citește mai departe…
Despre căință
Și au spus frații unul către celălalt: Într-adevăr vinovați suntem față de fratele nostru căruia i-am văzut necazul sufletului când ne-a implorat și nu l-am ascultat, de aceea a venit asupra noastră această năpastă. (Bereșit/Geneza 42:21) Titus Vîjeu în cartea sa de dialoguri cu regretatul Aurel Storin aduce o observație paradoxală făcută de maestrului său din anii negrii ai comunismului: Cei care erau nevoiți să își facă public ”autocritica” alegeau să își asume ”păcate” imaginare, dar în niciun caz fapte reale. Imaginarul amenință mai puțin decât realul. Avem nevoia nestăpânită de a trăi în pace cu conștiința. Dacă nu reușim să ne îndreptăm faptele nu ne rămâne decât … să strâmbăm moralitatea pâna ce va cădea de acord cu tot ceea ce săvârșim. Nu am întânit încă ticălosul care să fie ticălos în proprii săi ochi. Scuze precum ”În situația în care mă aflu nu am de ales”, ”Prin asta … Citește mai departe…
Povestea profetului Iona – Prof. Asher Shafrir
Povestea profetului Iona Prof. Asher Shafrir Articolul acesta apare de Iom Kipur deoarece cartea lui Iona se citește ca Haftara la Minha de Iom Kipur. Asta este și cauza celebrității sale. Cartea este a cincea din Profeții Minori aflându-se intr-un loc neobșnuit în Tanach. Personalitatea lui Iona Cine este acest profet? În carte nu apar prea multe amănunte biografice. Este identificat de obicei cu profetul Iona Ben Amitai din cartea Regilor 2, 14:25 care a profețit pe vremea regelui Yerovam Ben Ioaș din secolul 8 înaintea erei curente, al doilea rege cu numele acesta (primul s-a numit Yerovam Ben Nevat). El s-a născut în localitatea Gat HaHefer care se află în Galile în tribul Zevulun, pe drumul dintre Nazaret și Tiberias. A profețit mai ales în regatul de nord, numit și Israel sau Șomron, spunând că regele va extinde frontierele țării din Mevo Hamat până la Marea Moartă. Iona este … Citește mai departe…
Mesaj de Roș Hașana 5778
În Talmud, tratatul Roș Hașana fila 10b și 11a citim: ”Rabi Eliezer spunea: … De Roș Hașana au rămas însărcinate Sara, Rahel și Hana. De Roș Hașana a ieșit Iosef din temniță. De Roș Hașana a încetat înrobirea strămoșilor noștri în Egipt.” Sara avea deja o sută de ani. Rahel aștepta să aibă un copil în timp ce sora ei Lea, prima soție a Patriarhului Yaakov avea deja șase, iar roabele Bilha și Zilpa aveau deja câte doi copii. Hana, soția lui Elkana a așteptat și ea mulți ani până s-a născut fiul ei, profetul Șmuel. Iosef dintr-un întemnițat fără vină a devenit adjunctul Faraonului. În ochii noștri viața pare un cotinuu. Ceea ce a fost va continua să fie. Tora ne învață că în ziua de Roș Hașana suntem supuși unei noi judecăți. Dacă ne-am schimbat în bine, verdictul se va schimba și el în bine. Ceaa ce a … Citește mai departe…
Auto Draft
ROȘ HAȘANA 5778 Ritualul sinagogal practicat la Templul Coral, București Dacă nu este menționat altfel, paginile se referă la Machzorul Thenen. Miercuri 20.09 seara Minha de zi de zi pag. 16-23 sau Lemaan Ahai pag. 307-342. Aprinderea lumânărilor de sărbătoare pag. 24 sau Lemaan Ahai pag. 409-411. Arvit pag. 27-39. Kiduș pag. 41 sau în Birkon Șabat. Aleinu pag. 39-41. Joi 21.09 dimineața Șahrit pag. 46-48, 50-52, 54, 58-92, 100 sus, 101 sus, 102 sus, 105-108. Șahrit în șoaptă pag. 109-115. Șahrit – repetarea oficiatului pag. 116 sus, 120 jos, 123 două rânduri sus, 125, 129 (3 rânduri), 131 (ultimele 2 rânduri), 132 (primele 3 rânduri), 135-154. Psalmi pag. 156-157,158. Scoaterea Torei, citirea Torei și Haftara pag. 159-174. Suflatul din Șofar și întoarcerea Torei pag. 176-179. Rugăciunile pentru România și Israel Lmaan Ahai pag. 857-860. Rugăciunea oficiantului înainte de Musaf pag.182-183. Musaf în șoaptă pag. 183-199 Musaf – repetarea oficiantului … Citește mai departe…
Programul de rugăciuni în perioada Sărbătorilor de Toamnă (București)
TEMPLUL CORAL – Str. Sfânta Vineri 9-11 ZIUA RITUALUL SINAGOGAL Miercuri, 20.09 Erev Roș Hașana 17:45 Minha, Aprinderea lumânărilor , Maariv Joi, 21.09 Roş Haşana ziua I 09:30 Şaharit 11:00 Tekiat Şofar, Musaf 18:30 Minha, Tașlih, Maariv După 20:07 Aprinderea lumânărilor (doar de la o flacără pre-existentă) Vineri, 22.09 Roş Haşana ziua II 09:30 Şaharit 11:00 Tekiat Şofar – Musaf 18:30 Minha, Aprinderea lumânărilor (doar de a o flacără pre-existentă pâna la 18:54), Kabalat Șabat prescurtat, Drașa, Maariv Sâmbătă, 23.09 Șabat Șuva 09:30 Şaharit 11:00 Musaf 18:30 Minha, Maariv, Havdala Vineri, 29.09 Erev Iom Kipur 18:15 Minha 18:41 Aprinderea lumânărilor, Kol Nidrei, Kabalat Șabat, Maariv Sâmbătă, 30.09 Iom Kipur 09:30 Şaharit 11:30 Izkor, Musaf 17:15 Minha 18:20 Neila 19:35 Şofar și Maariv 19:50 Havdala Miercuri, 4.10 Erev Sucot 18:30 La Sinagoga Mare Aprinderea lumânărilor, Minha, Maariv 19:30 KIDUŞ ÎN SUCA Joi, 5.10 Sucot ziua I 09:30 Şaharit … Citește mai departe…
Datini și obiceiuri de Tișa be-Av
Înțelepții Israelului au statornicit ziua a noua a lunii Av ca zi de doliu și post pentru că în această zi s-au petrecut cele mai mari dezastre din istoria neamului nostru. În ajunul ei au venit iscoadele după ce au cercetat țara făgăduită timp de patruzeci de zile și au povestit grozăvii. Neamul le-a dat crezare și a plâns toată noaptea. Ca pedeapsă au primit patruzeci de ani de peregrinări în deșert. Numai după ce au murit toți cei care au ieșit la maturitate din Egipt au intrat strămoșii noștri în țara făgăduită. În acceași zi a anului a fost distrus Primul Templu de armata Babiloniană condusă de Nabucodonosor. Cinci veacuri mai târziu în aceeași zi a anului a fost distrus Al Doilea Templu de armata Romană condusă de Titus. În aceeași zi a anului a avut loc exilul evreilor din Anglia, exilul evreilor din Spania, a început primul război … Citește mai departe…
SEMNIFICAŢIA SIMBOLURILOR ŞI MESAJELE ASCUNSE DIN CARTEA RUTH Raphael B. Shuchat
În acest articol, voi demonstra că autorul Carţii Ruth foloseşte diferite tipuri de cuvinte simbolice şi mesaje ascunse care îmbogăţesc textul cu un dublu înţeles, revelat şi totodată tainic. Pentru început, în loc de introducere, aş vrea să explic sensul termenului “simbol”. N. Friedman, într-un eseu despre semnificaţia simbolurilor, defineşte simbolul drept un cuvânt sau o frază cu un dublu înţeles:” Ele (simbolurile) ar putea deriva din limbajul figurativ sau literal în care ceea ce este prezentat …înseamnă ceva mai mult sau chiar altceva, cu ajutorul unor similitudini, sugestii sau asocieri.” Aşa cum spunea Y. Tishbi, pentru misticii evrei cea mai mare colecţie de simboluri mistice este Biblia însăşi. Cartea Ruth, care face parte din Ketuvim / Scrierile unde nu este prezentată nici o revelaţie, este una dintre cele mai bune exemple de scrieri simbolice. Dacă ţinem cont şi de faptul că tradiţia ne spune că profetul Shmuel / … Citește mai departe…
Orar Șavuot
ȘAVUOT 5777 Templul Coral București St. Sfânta Vineri 9/11 Marți, 30 Mai – ajun de Şavuot (Erev Şavuot ) 18:45 19:00 21:30 22:00 22:30 Minha Tikun Leil Șavuot (partea I) Maariv Kiduș Tikun Leil Șavuot (partea a II-a) Miercuri, 31 Mai – prima zi de Şavuot 09:30 Șahrit, Halel, Citirea Torei, Musaf 19:00 Mincha, Maariv După 21:45 Aprinderea lumânărilor de sărbătoare de la o flacără preexistentă Joi, 1 Iunie – a doua zi de Şavuot 09:30 Șahrit, Halel, Citirea Torei 10:45 Izkor, Musaf 20:30 Mincha , Meghilat Rut, Maariv 21:46 Havdala
Citește mai departe...Indicații sinagogale de Șavuot
BS”D . LUNA SIVAN 5777 material realizat de Cancelaria Rabinică F.C.E.R. 5777 Notă – referințele referitoare la Sidur sunt corespunzătoare ”Sidur Lemaan Ahai” – editat de FCER în anul 2011 Duminică, 3 Sivan (28 mai) La rugăciunea de dimineață Nu se spune Tahnun (pagina 167-182). Luni, 4 Sivan (29 mai) La rugăciunea de dimineață Nu se spune Tahnun (pagina 167-182). Marți, 5 Sivan (30 mai) La rugăciunea de dimineață Nu se spune Tahnun (pagina 167-182). Se pregătește un fruct nou pentru a putea spune Șeheianu în a doua noapte de Șavuot. Se aprinde o lumânare care arde cel puțin 48 ore. Rugăciunea de seară (cel puțin 40 de minute după apusul soarelui) Șema Israel cu binecuvântări (pagina 431-442). La pagina 441 în loc de Veșameru se intercalează Vaidaber Moșe. Cele 18 binecuvântări pentru sărbători cu (pagina 734-749) . Barhu (pagina 461). … Citește mai departe…
Despre școală cu ocazia sărbătorii de Șavuot
Și i-a spus HAȘEM lui Moșe: Scrie-ți cuvintele acestea căci pe temeiul acestor cuvinte am încheiat un legământ cu tine și cu Israel (Șmot/Exodul 34:27) Bunicul meu, Moșe BenȚion Zwecker z”l, s-a născut în anul 1897 la Hatna, astăzi Dărmănești, județul Suceava. Tatăl lui, Herș Zwecker z”l, avea în arendă o cârciumă. La masa lui stătea, în afară membrilor familiei, Melamed-ul. Acesta își părăsea familia luni la rând pentru a îi învăța carte pe copiii cârciumarului Herș, care din puținul pe care îl avea hrănea două familii. Acesta nu era un caz izolat. Mama mi-a povestit că în Cernăuțiul interbelic se ținea un târg anual. După Simhat Tora veneau evreii din sate să caute câte un Melamed pentru copiii lor. Tineri cu carte dar fără stare acceptau aceste oferte. Ei se angajau să lucreze departe de familiile luni la rând din nevoia de a le asigura o pâine. În anul … Citește mai departe…
Două zile de sărbătoare
Și în ziua dintâi să aveți o adunare sfântă și în ziua a șaptea zi să aveți o adunare sfântă, nicio muncă să nu se facă în aceste zile… (Șmot/Exodul 12:16) Pe pământul Israelului sărbătorim Pesah-ul timp de șapte zile precum scrie în Tora. Prima și a șaptea sunt zile de sărbătoare în care sunt permise numai unele munci strict necesare pentru pregătirea hranei. Cele cinci zile intermediare sunt și ele zile festive, doar că muncile necesare sunt de regulă permise. În Diaspora îl sărbătorim timp de opt zile. Avem două zile de sărbătoare urmate de patru zile festive urmate de încă două zile de sărbătoare. Obiceiul de a dubla zilele de sărbătoare a fost statornicit în perioada celui de-al doilea Templu când exista deja o puternică diaspora în Babilonia. Până în jurul anului 300 al erei curente nu aveam încă un calendar. Deși calculele erau cunoscute, începutul lunii era … Citește mai departe…
Restricții alimentare pentru Pesah
Așteptăm cu nerăbdare sărbătoarea de Pesah cu toate restricțiile ei. În aceste zile consumăm numai: Pască și făină de pască. Carne,pește. Ouă Vin,coniac. Legume și fructe proaspete. Ulei de măsline sau de palmier. Zahăr,miere. Cafea pură măcintă sau solubilă. Cacao pur (Cacao solubil conține lecitină care poate proveni din cereale sau soia). Ceai pur (fără arome sau aditivi). Sare Condimente boabe sau măcinate într-o rîșniță de Pesah. Usturoi Miez de nucă, alune, migdale sau caju numai crude Lapte cumpărat înainte de Pesah. În ciuda, sau poate chiar datorită acestor restricții, nimic nu e mai gustos decât bucatele de Pesah.
Citește mai departe...Despre asociere cu ocazia sărbătorii de Pesah
… în ziua a zecea a acestei luni să-și ia omul un miel sau ied pentru familia sa extinsă sau pentru familia sa. Și dacă va fi familia prea mică pentru un miel sau un ied,să ia el și vecinul său apropiat după numărul de suflete fiecare după cât mănâncă să vă asociați pentru un miel sau un ied (Șmot/Exodul 12:3,4) Nimic pe lumea aceasta nu acuză sclavia mai grav decât mărețele piramide ale Egiptului. Munca depusă pentru a le ridica folosind uneltele acelor vremuri întrece orice imaginație, iar despre rostul lor nu știm mai nimic. Cea mai plauzibilă explicație ar fi cea pe care o găsim în tradiția iudaică cum că rostul lor era pur și simplu de a istovi sclavii pentru a nu le lăsa timp de gândire. Nu ne place să recunoaștem, dar sclavia are și ea rostul ei. Fără ea nu ar fi avut Egiptul nici … Citește mai departe…
Programul serviciilor religioase – Pesah 5777 -2017 – Templul Coral din Bucureşti
Programul serviciilor religioase Templul Coral din Bucureşti Pesah 5777 -2017 Sâmbătă 8.04 Şabat Hagadol 09:30 Şaharit – Kriat haTora – Musaf 19:30 Minha – Seuda Shlishit – Arvit 20:45 Havdala Luni 10.04 Erev Pesah 10:15 Ultima oră până când se poate mânca chameţ 11:30 Ultima oră până când trebuie vândut sau ars chameţ-ul 19:00 Mincha – Aprinderea lumânărilor – Arvit – Halel la Sinagoga Mare 20:00 SEDER PESAH la Sinagoga Mare Marți, 11.04 Prima zi de Pesah 09:30 Şaharit – Halel – Kriat haTora – Musaf cu Tefilat Tal 19:00 Mincha – Arvit – Halel SEDER PESAH în familie. Începe Numărarea Omerului 20:48 Aprinderea lumânărilor (de la o flacără existentă) Miercuri 12.04 A doua zi de Pesah 09:30 Şaharit – Halel – Kriat haTora – Musaf 19:40 Mincha – Prelegere – Arvit 20:50 Havdala Joi … Citește mai departe…
LUNA NISAN 5777 – Indicații sinagogale
Indicații sinagogale material realizat de Rabin Rafael Shaffer – Cancelaria Rabinică F.C.E.R. 2017 Notă – referințele referitoare la Sidur sunt corespunzătoare ”Sidur Lemaan Ahai” – editat de FCER în anul 2011 Miercuri, 2 Nisan (29 martie) – Vineri, 4 Nisan (31 martie) La rugăciunea de dimineață Nu se spune Tahnun (pagina 167-182). Joi dacă se citește din Tora se sare de la Iehi rațon (pagina 194) pînă la Așrei (pagina 196). Sâmbătă, 5 Nisan (1 aprilie) La rugăciunea de dimineață la citirea Torei nu se spune Av Harahamim (pagina 595). La rugăciunea de după amiază nu se spune Țidkatha (pagina 679). Duminică, 6 Nisan (2 aprilie) – Vineri, 11 Nisan (7 aprilie) La rugăciunea de dimineață Nu se spune Tahnun (pagina 167-182). Luni și joi dacă se citește din Tora se sare de la Iehi rațon (pagina 194) pînă la Așrei (pagina 196). Sâmbătă, 12 … Citește mai departe…
Despre aparențe cu ocazia sărbătoarii de Purim
Cu ce se ocupă înțelepții Israelului? Cercetătorii fundamentali caută să înțeleagă cum funcționează Creația, firmele să câștige bani, armatele să-și apere granițele țării, uneori chiar să le lărgească. Ce caută înțelepții Israelului? Cea mai cunoscută formă de expresie a gândirii iudaice este comentariul. Umila notă de subsol a fost ridicată în creația iudaică la rang de capodoperă. Traducerea unor cuvinte mai rar folosite, dezvăluirea unor tâlcuri ascunse dar mai ales dezambiguizarea textului sunt cele mai frecvente obiective ale comentariilor. O cultură care și-a ales ca țel să aducă claritate. În acest context obiceiul, atât de iubit de copii, de a se masca de de Purim cere o explicație. În Meghilat Ester (Cartea Esterei), masca, sau mai degrabă deghizarea este un motiv central. După una din opinii Ahașveroș era doar un parvenit care și-a plătit cu bani grei accesul prin alianță la coroană. La petrecere el a purtat hainele Marelui Preot … Citește mai departe…
Hoșa Na (Izbăvește-ne Te rog!)
În Israel vara nu plouă. Țăranii lasă recolta de grâne, struguri, smochine și curmale să se usuce pe câmp. Doar când se apropie toamna, roadele sunt duse în hambare. Când totul este deja la adăpost, ne bucurăm de Sukot, sărbătoarea recoltei. Bucurie amestecată cu îngrijorare. Rezervele de apă, adunate din ploile iernii, sunt deja aproape terminate. Dacă iarna va fi destulă ploaie, va fi belșug și în anul care vine. Cine știe? Nu toți anii sunt la fel. Din rodul anului luăm în mâna dreaptă o frunză de palmier care încă nu s-a desfăcut (Lulav), trei ramuri de mirt (Hadas) și două ramuri de salcie plângătoare (Arava). În mâna stângă luăm o chitră (Etrog). Le scuturăm în cele patru vânturi, ca și cum ne-am ruga fără cuvinte: Plantele acestea au nevoie de vânturi bune, de ploaie și de rouă. Dacă noi nu avem, poate, suficiente merite, bietele plante ce vină … Citește mai departe…
Sukot – sărbătoarea colibelor
Cine se va urca pe muntele lui HAȘEM și cine va sălășui în lăcașul Lui cel sfânt? (Tehilim/Psalmi 24:3) În ziua de Iom Kipur ”am urcat pe muntele lui HAȘEM”. Ne-am dorit cu sinceritate, să participăm mai des la rugăciuni, să fim mai îngăduitori cu cei din jur, să fim mai apropiați de HAȘEM. Așa a fost și anul trecut. Știm câte din aceste dorințe am reușit să le și împlinim. Ce putem face pentru ca anul acesta să avem mai mult succes? De ce oare ne-a fost atât de greu ”să sălășuim în lăcașul Lui cel sfânt”? Am muncit din greu și nu am avut timpul sau am fost deja prea obosiți pentru a mai veni la sinagogă. Cu timpul acesta a devenit un obicei și chiar atunci când puteam nu am mai venit. Greu de înțeles. Cel care muncește pentru a-și întreține familia sau chiar pe sine însuși … Citește mai departe…
Postul de Iom Kipur
Iar în a zecea zi din această lună a șaptea va fi ziua ispășiri , o zi de adunare sfântă va fi pentru voi și vă veți chinui sufletele (Vaikra/Levitic 23:27) Acest „chin al sufletului” a fost interpretat de înțelepții Israelului ca post. Postul este potrivit ocaziei. Fără mâncare și băutură inima ni se deschide mai ușor către căință. Înțelepții au adăugat interdicția de a ne spăla, de a ne unge cu alifii și a purta pantofi din piele. Relațiile conjugale au fost și ele interzise. Spălarea rituală a mâinilor dimineața sau a Cohenilor înainte de a binecuvânta este permisă. Cel care s-a murdărit are voie și el să se spele. Ei nu se spală din desfătare ci din necesitate. Cel care umblă în noroi are voie să poarte pantofi. Pentru el încălțămintea nu este o lipsă de smerenie ci o necesitate. Unii erudiți au permis chiar purtatul pantofilor de … Citește mai departe…
Shabat Șuva
Întoarce-te Israel la HASHEM D-zeul tău, căci te-ai împiedicat în fărădelegile tale. (Hoșea/Hosea 14:1) În Șabatul dintre Roș Hașana și Iom Kipur citim anul acesta pericopa Vaieleh. În anii în care nu este niciun Șabat între Iom Kipur și Sukot, se citește pericopa Haazinu. Oricare ar fi pericopa, se citește Haftara din cartea profetului Hoșea care începeשובה ישראל Șuva Israel, ceea ce traducem Întoarce-te Israel. În acest context ar merita să redeschidem o veche întrebare: De ce oare păcătuim? Mulți ar răspunde: Cădem în ispită. Aceste situații sunt însă rare . De cele mai multe ori păcătuim doar din inerție. Această inerție este mai mult decât un simplu nărav. Năravurile pot fi, deși nu de loc ușor, schimbate. Cel care comite un păcat este adesea pus în situația în care, pentru a supraviețui, este nevoit să-și repete păcatul. Rabi Yehuda haHasid, una din somitățile Evului Mediu timpuriu scrie că cel … Citește mai departe…
Mesaj de Roș Hașana
Noul Luah, proaspăt ieșit de sub tipar ne aduce aminte că anul se apropie de sfârșit și după el urmează un nou an. În ebraică anul se numește Șana (שנה) cuvânt care vine din radicalul Yașan (ישן) care înseamnă vechi. Repetarea anotimpurilor este un îndemn fără cuvinte de a repeta faptele anului trecut. Pentru a nu cădea în capcana rutinei avem nevoie să ne oprim, să evaluăm ce am făcut în anul care se apropie de sfârșit, să stabilim ținte pentru anul care vine. Al treilea congres FCER a fost și el o ocazie de reevaluare. Dacă în fiecare an ne mulțumim să ne monitorizăm propriile activități, congresul ne-a dat ocazia să ne privim prin ochii beneficiarului – comunitatea. În urmă cu cinci ani a avut loc un eveniment major în istoria comunității noastre, publicarea cărții de rugăciune cu transliterare SIDUR LEMAAN AHAI. Acesta a fost doar începutul. A urmat … Citește mai departe…
Programul de rugăciuni în perioada Sărbătorilor de Toamnă (București)
Duminică, 02.10 – Erev Roș Hașana 18:00 Minha, Aprinderea lumânărilor , Maariv Luni, 03.10 – Roş Haşana ziua I 09:30 Şaharit 11:00 Tekiat Şofar, Musaf 18:30 Minha, Tașlih, Maariv După 19:44 Aprinderea lumânărilor (doar de la o flacără pre-existentă) Marți, 04.10 – Roş Haşana ziua II 09:30 Şaharit 11:00 Tekiat Şofar – Musaf 18:30 Minha , Drașa, Maariv, Havdala Marți, 11.10 – Erev Iom Kipur 18:00 Minha 18:19 Aprinderea lumânărilor, Kol Nidrei, Maariv Miercuri, 12.10 – Iom Kipur 09:30 Şaharit 11:30 Izkor, Musaf 17:00 Minha 18:00 Neila 19:15 Şofar și Maariv 19:30 Havdala Duminică, 16.10 – Erev Sucot 18:00 Aprinderea lumânărilor, Minha, Maariv la Sinagoga Mare 19:00 KIDUŞ ÎN SUCA Luni, 17.10 – Sucot ziua I 09:30 Şaharit 11:00 Musaf 18:00 Minha, Maariv, Kiduș în Suca După 19:20 Aprinderea lumânărilor (doar de la o flacără pre-existentă) Marți, 18.10 – Sucot ziua II 09:30 Şaharit 11:00 Musaf 18:00 Minha, Drașa, … Citește mai departe…
Șofar
De patru ori pe an lumea este judecată… de Roș Hașana toate ființele trec pe rând în fața Lui… (Talmud Roș Hașana 16b) Conform tradiției iudaice Roș Hașana este ziua în care întreaga umanitate este judecată. Fiecare din noi este judecat nu numai pentru faptele sale ci și pentru consecințele lor; fiecare e privit în parte și toți împreună suntem trecuți printr-o sigură privire. Unde se găsește muritorul capabil de o astfel de judecată? În această zi, a cărei importanță depășește limitele națiunii, avem nevoie de o rugăciune care trece și ea peste bariera limbii. Suflatul din Șofar, un corn de berbec care ne amintește de de berbecul ales ca jertfă în locul patriarhului Ițhac, simbol al devotamentului suprem, îndeplinește această menire. Începem cu un sunet lung, neîntrerupt, pe care îl numim „Tekia”. Pentru strămoșii noștri, în timpul peregrinării prin deșert, acesta era semnalul de adunare. Pentru noi, cei care … Citește mai departe…
ELUL
Eu către Iubitul meu [îmi îndrept gândurile] și Iubitul meu către mine [își îndreaptă gândurile]… (Șir Hașirim/Cântarea Cântărilor 6:3) În Tora lunile nu au nume. Tora se referă la ele ca “luna întâi”, ” luna a doua” ș.a.m.d. Când s-au întors strămoșii noștri din exilul babilonian au adus cu ei nume, probabil origine păgână, pentru toate lunile anului. Înțelepții Israelului le-au “naturalizat” ca acrostihuri ale unor versete care chiar reflectă sensul profund al fiecărei luni. Numele lunii care începe sâmbătă seara, Elul ( Alef Lamed Vav Lamed) este un acrostih al versetului Șir Hașirim 6:3 Ani Ledodi Vedodi Li, în traducere Eu către Iubitul meu și Iubitul meu către mine. După ce a spart Tablele Legii, Moşe s-a rugat timp de patruzeci de zile ca păcatul vițelului să fie iertat. Cele patruzeci de zile s-au încheiat în prima zi a lunii Elul când Moșe a fost chemat în cer pentru … Citește mai departe…
Bein Hamețarim (Între stâmtori)
…toți prigonitorii l-au ajuns din urmă între strâmtori. (Eicha/Lamentații 1:3) În urmă cu aproape două săptămâni am avut postul de Șivaasar beTamuz în care am deplâns momentul în care a fost străpuns zidul Ierusalimul. Peste nouă zile urmează Tișa beAv. În perioada celui de-al doilea Templu era zi de sărbătoare. Sperăm că așa va fi și anul acesta, după ce Templul de la Ierusalim va fi reclădit. Dacă nu, va fi ca și în anii trecuți o zi de doliu și de post. Aceste două posturi le numim metaforic strâmtori, iar la întreaga perioadă dintre ele între strâmtori. Este perioada în care dușmanii noștri prind ca prin miracol putere și noi nu o dată am căzut în mâinile lor. O astfel de relatare găsim într-un Midraș citat de Rași 2Regi (25:4): Când a intrat Nevuchadnețar (Nabucodonosor) în Ierusalim, regele Țidkiahu (Zedechia) a părăsit orașul printr-o peșteră care ducea până în … Citește mai departe…
Tikkun Șavuot 5776
17:40 MINHA 17:50 ȘAVUOT – ZMAN MATAN TORATEINU Ing. Paul Schwartz, Președintele CEB, Vicepreședinte FCER-CM 18:00 MOȘE RABEINU – MARELE PROFET ȘI ÎNVĂȚĂTOR Dr. Aurel Vainer, Președintele FCER-CM, Membru al Academiei Oamenilor de Știință 18:30 PUBLICITATE ȘI COMERȚ PE CALEA VĂCĂREȘTI Dr. Anca Tudorancea (Ciuciu), Centrul pentru Studiul Istoriei Evreilor din România (CSIER) 19:00 ISRAELUL – PROVOCĂRI DE SECURITATE ÎN ACTUALUL CONTEXT GEO-POLITIC ES Amb. Edward Iosiper, Director MAE 19:30 CREDINȚA RAȚIONALĂ ȘI CREDINȚA MORALĂ Prof. Dr. Wilhelm Dancă, Decan – Facultatea de Teologie Romano-Catolică din București, membru corespondent al Academiei Române 20:00 RENAȘTEREA TEATRULUI IDIȘ ÎN BUCUREȘTIUL INTERBELIC: IACOB STERNBERG Lect. Dr. Camelia Crăciun – Secția de Studii Iudaice, Universitatea București; CSIER 20.30 NUME ȘI NUMERE – PERICOPA BAMIDBAR Eduard Kupferberg, Director al Cancelariei Rabinice APRINDEREA LUMÂNĂRILOR DE ȘABAT, KABALAT ȘABAT ȘI MAARIV, KIDUȘ … Citește mai departe…
Șavuot
Şavuotul este una dintre cele trei sărbători de pelerinaj, celelalte două fiind Pesahul şi Sucotul. În vremea Templului, sărbătorile de pelerinaj erau celebrate la Ierusalim. Evrei din toate părţile Israelului şi din ţările învecinate călătoreau într-acolo special pentru a celebra aceste sărbători. Şavuotul este o sărbătoare care are multe denumiri: Hag Șavuot – „Sărbătoarea Săptămânilor” „Să ţii sărbătoarea săptămânilor, a celor dintâi roade din secerişul grâului, şi sărbătoarea strângerii roadelor la sfârşitul anului.” (Exod 34:22) Hag Hakațir – „Sărbătoarea Secerișului” „Să ţii sărbătoarea secerişului, a celor dintâi roade din munca ta, din ceea ce vei semăna pe câmp” (Exod 23:16) Iom Habikurim – „Ziua primelor roade” „În ziua celor dintâi roade, când veţi aduce Domnului un dar de mâncare, la sărbătoarea încheierii săptămânilor, să aveţi o adunare sfântă” (Numeri 28:26) Bikurei Kețir Hitim („primele roade ale secerișului grânelor”) „Să ţii sărbătoarea săptămînilor, a celor dintîi roade din secerişul grîului” (Exod … Citește mai departe…
Mesaj de Yom Hazikaron
Excelența voastră doamna Tamar Samaș, ambasadorul Statului Israel, distinși oaspeți, Când vă privesc mi se întărește încrederea într-un viitor mai bun. Fiecare din voi și-a întrerupt activitatea și a venit la Templul Coral pentru a omagia memoria fiilor națiuni noastre, cei care au fost și nu mai sunt printre noi, cei care au plătit cu prețul vieții dorința de a îi apăra pe cei ce le erau dragi. O națiune care are își prețuiește memoria are viitor. Să ne rugăm cu toții ca violența să nu își mai primească tributul și în curând să se împlinească profeția (Isa 2:4) וכתתו חרבותם לאתים וחניתותיהם למזמרות ולא ישא גוי אל גוי חרב ולא ילמדו עוד מלחמה Preface-vor săbiile în fiare de pluguri și lăncile lor în cosoare; nici un neam nu va mai ridica sabia împotriva altuia și nu vor mai învăța războiul. Rabin Rafael Shaffer
Citește mai departe...Pesah
Pesahul, prima mare sărbătoare iudaică menţionată în Tanah, este respectat şi celebrat de mai mulţi evrei decât oricare altă sărbătoare a calendarului iudaic. Un studiu recent a arătat că 99% din populaţia Israelului respectă această sărbătoare într-un fel sau altul – mâncând maţa, abţinându-se de la mâncărurile interzise de Pesah (hameţ), făcând o curăţenie amănunţită a caselor, participând la un Seder sau la un serviciu sinagogal. Este uşor de înţeles de ce evreii sunt atraşi de Pesah, având în vedere rădăcinile adânci ale acestei sărbători în istoria lor. Pesahul celebrează ieşirea poporului lui Israel din robia egipteană şi serveşte ca memento al importanţei luptei continue pentru libertate a fiecărei generaţii. Adăugând, la conceptul spiritual de bază, spiritul festiv şi tipurile speciale de mâncăruri specifice Pesahului, rezultă o celebrare aparte în rândul sărbătorilor iudaice. Pesahul a fost la început şi a rămas în special o sărbătoare de familie. Tora (Exodul 12) … Citește mai departe…
Mesaj de Pesah 5776
Multă cerneală s-a scurs și multe condeie s-au frânt încercând să definească un termen pe care cu toții îl percepem sau cel puțin îi simțim acut lipsa: “libertatea”. Mult mai greu ar fi de găsit un obiect palpabil care are puterea de a o sugera sau cel puțin simboliza. Statele Unite ale Americii au făcut față provocării ridicând monumentala statuie a libertății. Dincolo de intențiile simbolice ale sculptorului, imaginea ei cunoscută pe tot globul a devenit un simbol în sine. Emigranții care intrau cu vaporul în portul New York ea erau profund impresionaţi de statura ei. Pentru cei mulți care intră astăzi în Statele Unite pe calea aerului a rămas doar un punct de atracție turistică. Pentru cei care nu au pus niciodată piciorul pe continentul american, printre care mă număr și eu, ea nu este mai mult decât o imagine pe o carte poștală. Simbolul pe care ni-l oferă … Citește mai departe…
Șabat Hagadol 5776
Cum arăta un evreu religios în urmă cu două milenii? Foarte diferit de confratele său de astăzi. Se pare că purta capul acoperit, dar nu pot afirma aceasta cu certitudine. La sinagogă dimineața și seara nu venea din simplul motiv că … nu avea sinagogă. Rugăciunile și le rostea acasă sau chiar în scurtele pauze pe care le avea în timpul muncii. După legile Torei se ghida în viața de zi de zi. La marginea lanului lăsa spice pentru cei săraci. Dacă îi cădea un spic din mână nu se întorcea să îl ridice. Înainte de a-și semăna ogorul avea grijă ca toate semințele să fie de același soi. Nu este aici locul pentru a face o listă completă. Amintesc doar momentul culminant, sărbătoarea de Pesah, când familia cu mic cu mare venea în pelerinaj la Ierusalim. În noaptea de Pesah se adunau grupuri de familii și țineau o masă … Citește mai departe…
Mesaj de Purim 5776
Dragi prieteni, Cartea Esterei se deschide cu o petrecere și se încheie cu o petrecere. Se deschide cu petrecerea dată de regele Ahașveroș la care au fost invitați toți locuitorii capitalei imperiale Susa. Se încheie cu porunca de a sărbători aniversarea salvării miraculoase de la o moarte sigură tot printr-o petrecere. Acțiunea începe la o petrecere. Ahașveroș beat turtă dă porunca să fie adusă regina Vaști cu coroana pe cap ca singur veșmânt pentru a se făli cu frumusețea ei în fața mesenilor. Vaști, refuză să îi dea ascultare. Mâniat de neascultarea reginei a poruncit ca ea să fie grabnic executată. Când s-a trezit di beție era deja prea târziu. Vaști nu mai era printre cei vii. Până la urmă locul ei rămas vacant a fost ocupat de Ester, ceea ce ne-a salvat neamul de la un iminent holocaust. Porunca de sărbători aniversarea printr-o petrecere pare străină de restul textului. … Citește mai departe…
O lecție de conduită politică din cartea Ester – Purim 5776
Căci Mordehai iudeul era al doilea după regele Ahașveroș, de vază între evrei și apreciat de mulți din fraților săi, căuta binele poporului său și vorbea împăciuitor întregii sale seminții (Est 10,3) Cartea Ester se desfășoară într-o lume în care bunul plac al celui puternic era singura lege. Regina Vaști, moștenitoarea tronului, și-a pierdut viața pentru că nu a dat ascultare poruncii regelui Ahașveroș care beat turtă a chemat-o spre a se făli cu frumusețea ei în fața mesenilor. Fecioare și femei fără număr, printre care și Ester, au fost răpite din casele lor de forțele ordinii și aduse în haremul regelui. Haman la rândul lui a fost spânzurat numai pentru că a făcut o spânzurătoare pentru a îl spânzura pe Mordehai care conform legii strâmbe a vremii chiar își merita pedeapsa. Ultimul verset al cărții este dedicat modului în care își exercita Mordehai autoritatea, strălucit în sine, cu atât … Citește mai departe…
Hanuka
În fiecare an, când iarna începe să se instaleze comfortabil în toată ţara, nopţile devin tot mai lungi, iar zilele tot mai friguroase, evreii marchează o sărbătoare luminoasă şi caldă, pentru toată familia – sărbătoarea de Hanuka. Povestea acestei sărbători este una simplă – în secolul al III-lea î.e.a., după cucerirea Orientului apropiat de către Alexandru Macedon, Israelul a intrat în zona de influență politică și culturală greacă. Inițial aflat sub suzeranitatea Egiptului Ptolemeilor, în secolul 2 î.e.a. ajunge sub dominația Regatului Seleucid. Inițial noua stăpânire a manifestat răbdare și interes faţă de evrei, promovând înţelegerea pentru cultura acestora. Influenţa elenistică în Israel a fost substanţială. Au venit numeroşi imigranţi din zonele greceşti în Israel ceea ce a dus o infuzie de conceptele grecești în cultura evreiască. Însă la jumătatea secolului, ca urmare a situației militare și economice defavorabile datorate conflictului cu Egiptul, Antiochus Epifanes, pentru a-și restabili finanțele, a … Citește mai departe…
Șmini Ațeret – sărbătoarea uitată
Ce sărbătoare urmează după Sukot? “Simhat Tora” ar răspunde mai toată lumea. În Sidur în rugăciunile de sărbătoare găsim după Sucot sărbătoarea de Șmini Ațeret, iar Simhat Tora nu este menționată. Care este așadar numele sărbătorii care urmează după Sukot? În pericopa Pinhas sunt menționate jertfele care se aduceau în cele șapte zile de Sukot. După aceea scrie: (Num 29:35) În ziua a opta (ȘMINI) să aveți o adunare de sărbătoare (AȚERET). De aici se trage numele de “Șmini Ațeret” care este menționat în textele de rugăciune. Sărbătoarea de Pesah ține șapte zile. Prima și ultima sunt zile de sărbătoare în care sunt permise numai muncile necesare pentru pregătirea mâncării. Între ele avem cinci zile festive în care ,cu anumite restricții, munca este permisă. Sărbătoarea de Sukot începe și ea cu o zi de sărbătoare și este urmată de șase zile festive după care urmează o altă zi de sărbătoare, … Citește mai departe…
SUKOT – de ce în mijlocul lunii Tișrei?
Pesah sărbătorim în ziua a cincisprezecea a lunii Nisan pentru că în acea zi a anului au ieșit strămoșii noștri din Robia Egiptului. Șavuot sărbătorim cincizeci de zile mai târziu pentru că în acea zi a anului au primit strămoșii noștri Tora pe muntele Sinai. Ce s-a întâmplat în ziua a cincisprezecea a lunii Tișrei? Chiar nimic deosebit! Sărbătoarea este în amintirea norilor care i-au apărat pe strămoșii noștri de arșița soarelui, de frig și de fiare sălbatice în cei patruzeci de ani în care s-au peregrinat în deșert. Acești nori i-au apărat tot anul. De ce sărbătorim atunci la mijlocul lunii Tișrei? Un răspuns ar fi că data ține de modul în care o sărbătorim, ieșind din casă într-o colibă sau sub un umbrar. Iarna nu putem ieși de loc, iar primăvara și vara, cel puțin pe vremurile când aerul condiționat nu era la îndemâna oricui, mulți se adăposteau … Citește mai departe…
Iom Kipur
Yom Kipur este cea mai sfântă zi a anului. Deşi Dumnezeu este întotdeauna receptiv la rugăciunile poporului său, se spune că în această zi Dumnezeu face un efort deosebit să le asculte şi să facă un pas mai aproape de poporul Lui. Această zi a fost marcată în mod deosebit pentru căinţă, când se închide cartea care reprezintă judecată pentru trecutul nostru, cu consecinţe pozitive sau negative pentru viitor. Aproape întreaga zi se petrece în sinagogă, unde se recită rugăciuni care amintesc de mila lui Dumnezeu, de dragostea lui pentru poporul evreu şi care oferă cuvinte prin care ne confesăm păcatele lui Dumnezeu. Ziua este dedicată spiritului, și se petrece în abstinentă de la tot ce este material. Yom Kipur este singură zi de post la care ne obligă Tora. Evreilor le este interzis să bea, să facă baie, să întreţină relaţii sexuale sau să poarte pantofi de piele (ceea … Citește mai departe…
Mesaj de Iom Kipur 5776
Dragi prieteni, Au mai rămas doar câteva ore până va începe ziua de Iom Kipur, ziua ispășirii, sau mai precis ziua ștergerii păcatelor. În orice zi dacă facem Tșuva, păcatele sunt iertate. Urmele păcatelor însă rămân. Ziua de Iom Kipur șterge și aceste urme. După ea rămânem curați așa cum eram înainte de a păcătui. În zilele de rând recunoașterea păcatelor și căința vine cu greu. În ziua de Iom Kipur inima se deschide ca de la sine pentru a ne mărturisi și regreta păcatele. De zece ori ne mărturisim păcatele: la Arvit și la imnurile de seară, la Șahrit și la repetarea ei, la Musaf și la repetarea ei, la Minha și la repetarea ei și apoi, în ultimele momente în care porțile iertării mai sunt încă deschise, la Neila și la repetarea ei. Nu în public, nici măcar în taina spovedaniei ci fiecare către propria sa conștiință, încovoiat, … Citește mai departe…
Povestea Rabinului Amnon din Mainz
Toată lumea din Mainz îl cunoştea pe Rabinul Amnon care era un om înţelept şi săritor. Chiar şi ducelui de Mainz îi plăcea să vorbească cu el. “Amnon”, îl necăjea ducele, “ce păcat că eşti evreu şi nu poţi merge în Rai”. “Vezi tu, stimate domn,”, îi răspundea Rabinul Amnon, “evreii cred că Dumnezeu îi răsplăteşte pe toţi oamenii buni.” Dar acest răspuns nu a făcut altceva decât să-l enerveze pe duce. “Amnon,” a explodat el în cele din urmă, “converteşte-te acum sau mori!”. “Dă-mi trei zile să mă hotărăsc”, a implorat Rabinul Amnon. Ducele a acceptat gândindu-se că în cele din urmă va asculta şi se va converti. Rabinul Amnon s-a întors acasă profund supărat pe el că I-a dat ducelui ideea că există o posibilitate să se gândească la convertire şi să nege existenţa lui Dumnezeu. A refuzat să mănânce şi să bea până s-a îmbolnăvit. Toţi cei … Citește mai departe…
Roș Hașana
Conform tradiţiei evreiești, Roș Hașana nu este, de fapt, “Anul Nou evreiesc.” Pesah-ul, care marchează exodul din Egipt este considerată ziua de naştere şi anul nou pentru poporul evreu deoarece acela a fost momentul când evreii s-au format ca naţiune. Roș Hașana marchează mai degrabă crearea lumii, şi după părerea multor comentatori, este ziua când a fost creat primul om. Deşi Creaţia a început cu sase zile înainte de apariţia lui Adam şi a Evei, totuşi, cea de a şasea zi este considerata ca fiind ziua de început al anilor, iar Roş Haşana a fost stabilită în această zi, şi asta pentru că omenirea este cea care “măsoară”, numără aceşti ani. Prin crearea omului, întreaga lume a fost desăvârşită şi dorinţa lui Dumnezeu în lume s-a îndeplinit. Denumirea de Roş Haşana înseamnă textual CAPUL ANULUI, nu doar începutul său. În calendarul iudaic, sărbătorile sunt o retrăire a unui eveniment care … Citește mai departe…
Elemente de ritual religios în lunile Elul și Tișrei
ELUL 5775 – AUGUST/SEPTEMBRIE 2015 Duminică, 22 Elul (6 septembrie) În zorii zilei sau sâmbătă 5 septembrie noaptea târziu, începem să rostim rugăciunea de Slihot. Ne rugăm ca păcatele să ne fie iertate. Luni, 23 Elul – Vineri, 27 Elul (7-11 septembrie) Slihot. Sâmbătă, 28 Elul (12 septembrie) Ultimul Șabat al anului. Duminică, 29 Elul (13 septembrie) – ajun de Roş Haşana. Slihot. Nu spunem Tahnun. Nu se suflă Şofarul. După rugăciune se face Hatarat Nedarim (eliberare de jurăminte). Fiecare enoriaş se prezintă altor trei enoriaşi constituiţi într-un for judecătoresc şi le cere să-l elibereze de jurămintele pe care se teme că nu le va putea împlini. Enoriaşii se schimbă între ei pentru ca fiecare să poată prezenta cererea, astfel ca să apărem în faţa Domnului liberi de constrângeri. Cei ce nu reuşesc să facă Hatarat Nedarim în acea dimineaţă, o mai pot face până în ajun de Iom Kipur. … Citește mai departe…
Slihot
Cel care din curiozitate vă răsfoi Luahul va găsi din data de 22 Elul (6 septembrie) până în data de 29 Elul (13 septembrie) cuvântul „Slihot”. Acesta este pluralul cuvântului „Sliha” pe care dicționarele îl traduc „scuză”, „iertare” și e folosit pentru a denumi rugăciunea de căință care se rostește în ultimele zile înainte de Roș Hașana și între Roș Hașana și Iom Kipur. Ora cea mai potrivită pentru a rosti această rugăciune este între miezul nopții și zorii zilei. Când străzile erau cele mai pustii și somnul cel mai dulce, slujbașii treceau din casă în casă și cu vorbe blânde îndemnau evreii să se scoale. Astăzi ceasul deșteptător le-a luat locul. Spre lăcașurile de cult se îndreaptă, atenți să nu tulbure somnul vecinilor, familii întregi. După ce toți s-au adunat începe rugăciunea cu melodia ei veche, tânguitoare, înălțătoare. Fiecare citește aplecat, în șoaptă, ca pentru sine însuși, o listă … Citește mai departe…