Despre setea de putere în pericopa Șlah
Și s-a luat [împotriva lui Moșe] Korah fiul lui Ițhar fiul lui Kehat fiul lui Levi și Dotan și Aviram și On ben Pelet din din seminția lui Reuven. (Bamidbar/Numeri 16:1)
Avem un vechi obicei ca în fiecare zi de Șabat sau sărbătoare după citirea din Tora să citim Haftara, un fragment din una din cărțile profeților. De regulă, în Haftara este reluată una din temele pericopei. Legătura dintre pericopă și Haftara, uneori vădită și uneori ascunsă,este și ea o sursă de învățătură.
Practica a început când stăpânirea străină, nici măcar nu știm care din ele, a inerzis citirea Torei. Pentru a nu renunța la citirea din cărțile sfinte, s-au mulțumit să citească cel puțin un fragment din una din cărțile profeților. Când au revenit la citirea Torei, ei nu au renunțat la citirea din cărțile profeților.
În Haftara acestei săptămâni citim din cartea profetului Șmuel, descendent al lui Korah: Și a grăit Șmuel către tot Israelul și le-a spus: Iată am dat ascultare glasului vostru la tot ce mi-ați spus și am pus asupra voastră un rege (Șmuel Alef/1Samuel 12:1)
Korah, fără niciun motiv în afară de setea sa de putere, s-a răzvrătit împotriva lui Moșe. Urmașul său, Șmuel, a dat ascultare poporului și a pus asupra lor un rege. Malbim, în comentariul său citește printre rânduri o mustrare: Mi-ați cerut să pun asupra voastră un rege care să vă conducă la luptă. V-am dat ascultare și am pus asupra voastră un rege. Acum că aveți rege, el vă va conduce la luptă și el vă va judeca. Deși n-ați avut față de mine nicio nemulțumire mi-ați cerut să mă retrag și să nu vă mai judec. V-am dat ascultare și m-am retras.
Korah s-a răzvrătit, ahtiat după o autoritate pe care nu o merita. Urmașul său, profetul Șmuel, a renunțat de bunăvoie la autoritatea pe care o deținea, deși nu a stârnit nici cea mai mică nemulțumire.
Profetul Șmuel a avut tăria să se dezică de moștenirea spirituală a ilustrului său înaintaș.
Multumesc ptr invatatura