Tișa beAv în ziua de Șabat
Tișa beAv, a noua zi a lunii Av, este cea mai tristă zi din calendarul evreiesc. În această nefastă zi au plâns strămoșii noștri în deșert când au auzit veștile înfricoșătoare ale iscoadelor. Plânsul lor gratuit a tras spre această zi prea multe plânsete justificate. Distrugerea celor două Temple, exilul evreilor din Anglia și Spania și multe multe alte necazuri s-au adunat toate în ziua de Tișa beAv.
Practici apăsătoare au fost statornicite pentru această zi. Post negru de la apusul soarelui în ajun până a doua zi la lăsatul nopții. În tot acest timp nu avem voie nici să ne spălăm, nici să ne ungem cu alifii și nici măcar să purtăm pantofi din piele. Relațiile conjugale sunt și ele interzise. Până la amiază nu avem voie să ne așezăm pe un scaun și nici măcar să punem Talit și Tfilin. Ședem pe pământ sau pe scăunele joase, aproape în întuneric și citim Sulul Eiha în care profetul Yeremiahu deplânge distrugerea Templului.
Anul acesta ziua a noua a lunii Av cade chiar în ziua de Șabat. Cum putem să ne întristăm într-o zi de bucurie? Cum putem posti într-o zi menită desfătării?
Înțelepții Israelului au statornicit ca atunci când a noua zi a lunii Av cade de Șabat, postul să fie amânat. Întristarea mai poate să aștepte o zi. Cine știe, poate între timp ne va veni și nouă sorocul și nu vom mai avea de ce să plângem.
Rămâne totuși acel timp care nu este nici zi nici noapte când Șabatul încă nu a ieșit dar postul ar trebui deja să înceapă. Cum ne purtăm în aceste momente?
Atât timp cât este încă Șabat evităm orice manifestare de post sau doliu. Seuda Șlișit, a treia masă a zilei de Șabat, o încheiem înainte de asfințitul soarelui. Prin a nu mânca și a nu bea timp de o oră după încheierea mesei, deși ne îndeplinim îndatorirea de a posti, nu ne manifestăm cu nimic. Cel ce ne privește ar putea crede că nu ne este foame sau sete. Doar după ora de ieşire din Șabat scrisă în calendar ne descălțăm, ne așezăm pe pământ și începe doliul.
La ieșirea din Șabat avem de îndeplinit ritualul de Havdala. Cum putem rosti binecuvântări pe o cupă de vin după ce am intrat deja în post?
Binecuvântările pentru vin și discernământul între sacru și profan le amânăm până duminică după lăsatul nopții, la încheierea postului. Binecuvântarea pentru lumină poate fi rostită la timpul ei pentru căci nu încalcă cu nimic postul. La binecuvântarea pentru mirodenii renunțăm pentru că la timpul ei nu este potrivită și a doua zi nu-și mai are rostul.
Datorez aceste rânduri unui drag prieten care m-a întrebat în urmă cu câțiva ani cum să procedeze cu Havdala când postul de Tișa beAv urmează imediat după Șabat. Atunci timpul nu mi-a permis să-i răspund în scris. Acum, când situația se repetă, îi dau răspunsul.
Nimic nu este mai de preț unui rabin decât o întrebare.
Comments
Tișa beAv în ziua de Șabat — No Comments
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>