Șofar
De patru ori pe an lumea este judecată… de Roș Hașana toate ființele trec pe rând în fața Lui… (Talmud Roș Hașana 16b)
Conform tradiției iudaice Roș Hașana este ziua în care întreaga umanitate este judecată. Fiecare din noi este judecat nu numai pentru faptele sale ci și pentru consecințele lor; fiecare e privit în parte și toți împreună suntem trecuți printr-o sigură privire. Unde se găsește muritorul capabil de o astfel de judecată?
În această zi, a cărei importanță depășește limitele națiunii, avem nevoie de o rugăciune care trece și ea peste bariera limbii. Suflatul din Șofar, un corn de berbec care ne amintește de de berbecul ales ca jertfă în locul patriarhului Ițhac, simbol al devotamentului suprem, îndeplinește această menire.
Începem cu un sunet lung, neîntrerupt, pe care îl numim „Tekia”. Pentru strămoșii noștri, în timpul peregrinării prin deșert, acesta era semnalul de adunare. Pentru noi, cei care ascultăm Șofarul în sinagogă, este un semn să înlăturăm barierele care ne despart, să ne unim cu toții sufletele. Astfel, meritele fiecăruia din noi se vor răsfrânge asupra întregii congregații. Metaforic, este și un semnal să ne adunăm forțele pentru momentul care urmează.
Urmează un sunet întrerupt, ca un geamăt, numit „Trua” sau ”Șvarim”. Pentru strămoșii noștri în deșert el era semnalul plecării. Acesta a fost și sunetul care dărâmat zidurile orașului Ieriho. Pentru noi, el este semnalul să ne urnim din loc, să sfărâmăm zidurile rutinei de gândire și să pornim pe cel mai anevoios drum al vieții, drumul spre noi înșine.
Urmează un sunet lung, neîntrerupt, asemeni primului. Am primit semnalul să ne oprim. Călătoria spre noi înșine, oricât ar fi de importantă, trebuie limitată în timp. Cele învățate trebuie adunate și folosite pentru a ne crea o nouă rutină de gândire, mai bogată, mai potrivită fiecăruia din noi, dar totuși o rutină.
Dacă m-ar întreba cineva ce iubesc cel mai mult în religia iudaică, cred că i-aș răspunde: Ea ne învață ca oricât am urca pe calea spiritualității să rămânem totuși cu piciorele pe pământ.
Ii multumesc Rabinului Rafael Shaffer pentru aceasta talcuire plina de miez a semnificatiilor Anului Nou Iudaic, dintr-un punct de vedere inedit – al sunetului Sofarului, Shabat Shalom, tuturor!
Andrea Ghita