Shabat Șuva
Întoarce-te Israel la HASHEM D-zeul tău, căci te-ai împiedicat în fărădelegile tale. (Hoșea/Hosea 14:1)
În Șabatul dintre Roș Hașana și Iom Kipur citim anul acesta pericopa Vaieleh. În anii în care nu este niciun Șabat între Iom Kipur și Sukot, se citește pericopa Haazinu. Oricare ar fi pericopa, se citește Haftara din cartea profetului Hoșea care începeשובה ישראל Șuva Israel, ceea ce traducem Întoarce-te Israel.
În acest context ar merita să redeschidem o veche întrebare: De ce oare păcătuim? Mulți ar răspunde: Cădem în ispită. Aceste situații sunt însă rare . De cele mai multe ori păcătuim doar din inerție.
Această inerție este mai mult decât un simplu nărav. Năravurile pot fi, deși nu de loc ușor, schimbate. Cel care comite un păcat este adesea pus în situația în care, pentru a supraviețui, este nevoit să-și repete păcatul. Rabi Yehuda haHasid, una din somitățile Evului Mediu timpuriu scrie că cel care a început să fure nu-și va putea câștiga existența decât prin furt. În limbajul zilelor noastre am putea s-o numim „cercul vicios al crimei”. Cum altfel am putea explica faptul că hoții, deși nu le mai lipsește nimic, continuă să fure până când sunt prinși?
Profetul Hoșea o spune printr-o pildă: păcatul se pune ca o piedică în calea celui care l-a înfăptuit și dorește după aceea să-și îndrepte căile. Pentru cei care doresc să păcătuiască o singură dată, acesta este un avertisment. După ce au păcătuit, păcatul îi va împiedica să se îndrepte. Pentru cei ce se simt deja închiși în cercul vicios al păcatului, ea este o încurajare. Profetul le spune că întregul cerc vicios se trage dintr-un singur act deliberat. Tot ce a urmat a fost doar rezultatul căderii în piedica de mâna lor făcută. Dacă vor face Tșuva, cercul vicios se va rupe și vor putea să pășească din nou fără piedici pe calea cea dreaptă.
De Roș Hașana am fost înscriși în una din cele trei cărți. Nu știm în care dintre ele. Știm doar că până la Iom Kipur, dacă vom face Teșuva mai putem încă schimba verdictul. Mulți din noi ne întrebăm însă cum putem schimba o cale pe care pășim deja de mulți ani. Profetul Hoșea ne spune: O cale stricată printr-o singură faptă, poate fi îndreptată printr-un singur act de Teșuva.
În numele rabinului Nahman din Braslav se spune “Dacă tu crezi că se poate strica, crede că se poate și îndrepta!”.
Comments
Shabat Șuva — No Comments
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>