Despre școală cu ocazia sărbătorii de Șavuot
Și i-a spus HAȘEM lui Moșe: Scrie-ți cuvintele acestea căci pe temeiul acestor cuvinte am încheiat un legământ cu tine și cu Israel (Șmot/Exodul 34:27)
Bunicul meu, Moșe BenȚion Zwecker z”l, s-a născut în anul 1897 la Hatna, astăzi Dărmănești, județul Suceava. Tatăl lui, Herș Zwecker z”l, avea în arendă o cârciumă. La masa lui stătea, în afară membrilor familiei, Melamed-ul. Acesta își părăsea familia luni la rând pentru a îi învăța carte pe copiii cârciumarului Herș, care din puținul pe care îl avea hrănea două familii.
Acesta nu era un caz izolat. Mama mi-a povestit că în Cernăuțiul interbelic se ținea un târg anual. După Simhat Tora veneau evreii din sate să caute câte un Melamed pentru copiii lor. Tineri cu carte dar fără stare acceptau aceste oferte. Ei se angajau să lucreze departe de familiile luni la rând din nevoia de a le asigura o pâine.
În anul 1948 s-a închis prin lege învățământul evreiesc din România. Mulți însă nu s-au supus. Din gura unor evrei mai în vârstă am auzit mărturii despre Heder-ul în care învățau după programul școlar în anii 50 și 60. La Baia Mare, Târgu Lăpuș, Vatra Dornei, Târgu Neamț, Brașov, Galați, București, poate și în alte locuri despre care nu am aflat, funcționa în umbra legii câte un Heder. Mai mult de atât, singura Yeșiva din blocul comunist a funcționat la Arad până în anul 1956. Ea s-a închis doar după ce toți tinerii care învățau acolo au făcut Alya.
Deschiderea cursurilor de Talmud Tora la sfârșitul anilor 60 prin strădania Șef rabinului Dr. Moses Rosen este suficient cunoscută. Doresc doar să îl amintesc în acest context pe Kozminski Bacsi, cel ce răspundea de Talmud Tora din Arad. El vizita familie după familie încercând să îi convingă pe cei care din lipsă de interes sau chiar din teamă nu își trimiteau odraslele la Talmud Tora. Uneori izbutea, nu o dată se făcea de ocară, dar niciodată nu se dădea bătut.
Pentru anii de opresiune un învățământ informal era o izbândă. Astăzi, într-o Românie care a aruncat de pe gâtul ei jugul comunismului, putem aspira la mai mult. Înaintașii noștri au realizat imposibilul. Conștiința că prin învățătura Torei ne îndeplinim partea noastră din legământul cu HAȘEM le-a dat puterea.
Astăzi provocările s-au schimbat. În ochii noștri ele par mai grele decât cele cu care s-au confruntat înaintașii noștri. În ochii fiecăruia provocările cu care se confruntă generația sa par a fi cele mai grele. Așa cum au îndrăznit ei putem îndrăzni și noi. Așa cum au reușit ei putem reuși și noi!
Comments
Despre școală cu ocazia sărbătorii de Șavuot — No Comments
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>