Șabat Șuva
Întoarce-te Israel până la HAȘEM D-zeul tău, căci te-ai împiedicat în nelegiuirea ta. (Hoșea/ Osea 14:2)
În Șabatul dintre Roș Hașana și Iom Kipur citim anul acesta, când avem un Șabat între Iom Kipur și Sucot, pericopa Vaieleh. În alți ani citim pericopa Haazinu. Orice pericopă s-ar citi, Haftara (fragmentul din Profeți care se citește în sinagogă după citirea Torei) este din cartea profetului Hoșea și începe cu cuvintele Șuva Israel – Întoarce-te Israel. De aici se trage și numele Șabat Șuva.
Legătura dintre piedică și păcat pe care o amintește profetul Hoșea rămâne deschisă interpretărilor. Unii interpretează că din cauza păcatelor ne-am împiedicat și am căzut. Alții interpretează că păcatul însuși a fost piedica pe calea de a face bune.
Malbim, original ca de obicei, schimbă direcția. În interpretarea lui păcatele nu sunt cauza ci efectul. Împiedicați, ceea ce numim în limbajul modern ”influențați”, de faptele rele săvârșite în jurul nostru am săvârșit și noi fapte rele.
Profetul Hoșea, în viziunea lui Malbim, ne învață că faptele rele nu ne sunt proprii. Ele doar s-au lipit de noi prin puterea circumstanțelor. Așa cum s-au lipit, dacă ne vom scutura de povara lor, ele se vor dezlipi.
*********
Luați cu voi cuvinte și întoarceți-vă la HAȘEM și spuneți înaintea Lui: Iartă-ne toate păcatele … (ibid. 14:3)
Pentru a ne scutura de păcate nu avem nevoie nici de jertfe nici de posturi grele sau alte chinuri. Avem nevoie doar de cuvinte. Cuvinte sincere de recunoaștere a păcatului, de regret, de rugăciune ca păcatul să fie iertat și, cel mai important, cuvinte de asumare că nu-l vom mai repeta niciodată.
*********
…și judecă-ne [după puținele noastre fapte] bune … (ibid. 14:3)
Cum îi putem cere lui HAȘEM să încline balanța faptelor noastre spre bine? Aceasta ar fi o judecată nedreaptă.
Răspunsul este că fiecare din noi stăpânește balanța cu care va fi judecat. Cel care își judecă aproapele cu asprime va fi și el judecat cu asprime. Cel care însă își judecă aproapele după puținele lui fapte bune va fi și el la rândul lui judecat cu îngăduință.
Comments
Șabat Șuva — No Comments
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>