HomeSarbatoriȘabat Hagadol 5776

Comments

Șabat Hagadol 5776 — 4 Comments

 1. Specială pericopă şi sugestivă evocarea atmosferei de sărbătoare chiar şi a primei noastre copilării. Îmi amintesc că la noi în casă bunica aducea vasele de Pesah din pod, făcea mare curăţenie şi se pregătea cu liste de activităţi, iar masa o punea mama şi aveam voie să ajut, mai întâi cu suporturile pentru tacâmuri şi cu şerveţelele. Să avem un Pesach fericit!

 2. Ce fel de făină trebuie folosită pentru a face Matzos in casa ?
  Ce se vinde in cutii dw 0,5kg este Matzot macinat nu faină.
  Multumesc.

 3. Pot observa aparitia unei dileme generata de doua aspecte pe care le putem considera sfinte si majore.Familia si comunitatea, ambele subiecte majore ale INVATATURII. Ceeace netransmite aceasta are o semnificatie profunda. Episodul sacrificiului propriului fiu ca dovada a credintei si salvarea acestuia dovedeste pretuirea care trebue data propriei familii ca nucleu al societatii. Comandamentul, repetat, de a-ti iubi aproapele si de a te apropia de el cu respect si prietenie dovedeste impotranta socializarii in cadrul comunitatii ca o forta care care care rasfrange si in afara comunitatii, chiar fata de de straini, o atitudine prietenoasa. Dilema este complicata de faptul ca bucuria sarbatorii este conditionata si de modul in care participi direct la pregatiri si ca in felul acesta bucuria sa fioe si, poate, un fel de rasplata sau un imbold suplimentar pentru bucuria de a participa la intreaga desfasurare. Eu am preluat textul propus, am icercat sa adaug cele relatate si las deschisa discutia privitoare la si la punctiul meu de vedere si la propuneri de rezolvare a dilemei daca o putem considera reala.

  Cu stima, V. plugaru

 4. Pericopa, nu intamplator a Sambeti Mari, ramane o problema majora a fiecaruia dintre noi si a fiecarei comunitati care reuneste etnia noastra. Puritatea si masura in care ea poate si trebue determinata si acceptata. Este, comandamentul care o consacra ne indica faptul ca o poate rezolva Cohenul. Eu intreb cum se poate constata faptul ca s-a produs vindecarea cand socotesc ca singura conditie este acea ca bolnavul sa isi fi asumat greseala comisa , incearca pe cat posibil sa o indrepte si mai presus poate garanta ca nu o va mai repeta pe ea sau alta, Ce trebue facut daca se dovedeste ca lucrurile nu s-au rezolvat, iar greseala se repeta la acelasi om. Iertat in permanenta va da prilej si altora sa intre, fara o teama deosebita, in greseala. Nu am gasit, inca, o solutie convenabila unei rezolvari multumitoare.

  Cu respect, V. Plugaru.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>