Restricții alimentare pentru perioada de Pesah
HAMEȚ este numit orice produs de fermentare al cerealelor. Acesta include aluatul dospit, berea, borșul de tărâțe și băuturile distilate obținute din fermentarea cerealelor (vodcă, whisky, etc.).
Aluaturi la care nu s-a observat nici o fermentare și chiar grăunțe întregi care au venit în contact cu apa sunt și ele numite HAMEȚ pentru că ar putea să fi îceput un proces de fermentare.
Singura forma în care este permis consumul cerealelor este MAȚA (pască).
Există un obicei ținut de unii să nu consume MAȚA care a venit în contact cu apă după ce a fost coaptă. Ea este numită ȘRUIA sau GHEBROKST.
La masa de Seder se folosește MAȚA care a fost supravegheată cel puțin de la măcinatul făini. Ea se numește MAȚA ȘMURA. Există oameni care consumă tot Pesahul numai MAȚA ȘMURA. Există oameni care consumă la masa de Seder numai MAȚA făcută manual (rotundă) și unii consumă doar această MAȚA pe tot timpul sărbătorii de Pesah.
Alte grăunțe care nu sunt cereale (orez, porumb, susan, fasole boabe, năut, linte, soia etc.) sunt numite KITNYOT.
Legi de cașrut valbile în zilele de Pesah:
- Este interzis consumul de hameț.
- Este interzis orice fel de a se folosi de Hameț.
- Este interzisă posesia de hameț.
- Este interzisă orice mâncare care conține hameț chiar în cantități infime, sau s-a atins la cald de o mâncare sau de un vas hameț. Din aceste motive și pentu că tot anul suntem obișnuiți să consumăm hameț, supravegherea de cașrut pentru Pesah cere deosebită a tenție.
- Nu se folosesc conserve sau produse congelate nici din comerț nici de producție proprie decât dacă au fost făcute sub supraveghere specială pentru Pesah.
- Se folosesc cât se poate vase și ustensile speciale. Pentru a folosi de Pesah vase care au fost folosite tot anul ele trebuie cașerite.
- Brânza se face cu ajutorul unui cheag făcut de obicei ori din carne ori din cereale. Pentru a fi folosită de Pesah ea trebuie făcută sub supraveghere specială. La ora actuală nu există în România brânză care poate fi consumată de Pesah.
- La Așkenazim este obiceiul ( și așa este și în România) să nu se consume kitnyot și ulei extras din kitnyot. Dacă un bolnav are nevoie de kitnyot se va consulta un rabin.
Lista de produse care se pot folosi de Pesah:
- Pască și făină de pască.
- Carne.
- Pește.
- Ouă
- Vin, coniac, suc de struguri.
- Legume și fructe proaspete.
- Ulei de măsline sau de palmier.
- Zahăr.
- Sare.
- Condimente boabe sau măcinate într-o rîșniță de Pesah.
- Usturoi.
- Miez de nucă.
- Lapte cumpărat înainte de Pesah.
- Orice produs certificat KOSHER FOR PASSOVER.
Pregătiri pentru Pesah:
- Pregătiri preliminare.
- Se face curățenie mare în tot apartamentul.
- Se alege o cameră care va servi ca magazie de Pesah. Se vor scoate din ea toate alimentele și ea va fi bine curățată de orice urme de alimente. Rafturile vor fi acoperite cu hârtie.
- Alimentele care vor fi folosite de Pesah se vor lua din comerț și nu din stocul existent. Ele vor fi depozitate imediat în magazia de Pesah.
- Pregătirea bucătăriei:
- 24 ore înainte de cașerire nu se va mai găti hameț.
- Din bucătărie și din dependințele ei se vor scoate:
- Toate alimentele.
- Toate vasele care nu vor fi cașerite
- Bucătăria și dependințele ei vor fi bine curățate de orice resturi de mâncare sau de grăsime și bine spălate cu apă caldă și detergenți.
- Rafturile vor fi acoperite cu hârtie.
- Mașinile de gătit, cuptoarele, vasele care au fost folosite tot anul și dorim să le folosim și de Pesah, chiuvetele, suprafețele de lucru și cărucioarele pentru transportul alimentelor vor fi cașerite.
- Suprafețele de lucru și cărucioarele pentru transportul alimentelor vor fi acoprite cu folie de aluminiu.
- Mesele vor fi acoperite cu folie.
- După ce va fi terminată pregătirea bucătăriei pentru Pesah se vor scoate din magazii vasele și alimentele de Pesah.
- Din momentul în care s-a început curățenia se va consuma HAMEȚ în alt loc, care la rândul lui va fi și el curățat înainte de Pesah. Se va avea grijă ca acest loc să fie separat de bucătărie.
- Înainte de Pesah se vinde HAMEȚUL unui neevreu.
- În noaptea de ajun de Pesah se va căuta cu lumânarea dacă n-a rămas hameț.
În dimineața zilei
Comments
Restricții alimentare pentru perioada de Pesah — No Comments
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>