Putem oare pune în practică Anul Sabatic?
Iar în anul al șaptelea să fie un Șabat de odihnă deplină pentru pământ (Vaikra/Levitic 25:4)
Nu putem să nu ne întrebăm: Cum au putut supraviețui înaintașii noștri fără a-și lucra pământul un an întreg? A fost oare Anul Sabatic respectat?
Din cele relatate în Talmudul Babilonian, dar mai ales în Talmudul de la Ierusalim, reiese că Anul Sabatic a fost respectate în perioada celui de-al doilea Templu și chiar în primele secole după distrugerea Templului. Cum au făcut față? Nu avem altă cale decât să recunoaștem că cei ce au respectat Anul Sabatic au trăit într-un continuu miracol.
Primii coloniști din Palestina s-au confruntat și ei cu problema respectării Anul Sabatic. Pe lângă asigurarea traiului, ei se temeau ca nu cumva vecinii să ia în stăpânire pământul lăsat pârloagă. De nevoie, rabinii au găsit o soluție de compromis: Pământul va fi vândut pe perioada Anul Sabatic unui neevreu, iar muncile interzise vor fi făcute de angajați neevrei.
În Anul Sabatic 1952, după înființarea Statului Israel, terenurile agricole nelucrate nu mai erau în pericol de a fi invadate. Situația economică s-a îmbunătățit și ea. Compromisul de a vinde pământurile unui neevreu pentru perioada Anului Sabatic, deși încetățenit, nu mai era absolut necesar.
Un grup de tineri entuziaști din kibuțul[1] Hafeț Haiim a decis să reia, după o pauză de 1600 de ani, respectarea Anul Sabatic fără compromisuri. Regulile pe care le-au găsit în cărți se refereau la muncile agricole practicate în urmă cu 1600 de ani. De atunci însă s-a schimbat mult. Care din muncile apărute în acest interval sunt permise și care interzise? Rabinul Avraham Yișaia Kareliț, i-a îndrumat ce au voie să facă și nu.
A rămas doar provocarea, de loc ușoară, de a-și asigura traiul pe timpul Anului Șabatic. Soluția a fost să investească în industrie și în turism, domenii în care se poate lucra nestingherit în Anul Sabatic. Investițiile au fost rodnice și au adus prosperitate kibuțului.
Uneori ni se pare că respectarea riguroasă a unei porunci din Tora e peste puterile noastre. Dacă doar vom îndrăzni să încercăm, vom fi surprinși de miracolele care ne vor ieși în cale.
[1] Un tip de comunitate rurală cooperatistă colectivă caracteristică Israelului și Sionismului. (Wikipedia)
Comments
Putem oare pune în practică Anul Sabatic? — No Comments
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>