Purim – o sărbătoare cu mască
Cu ocazia sărbătorii de Purim citim Megilat Ester (Cartea Esterei), aducem daruri prietenilor și sărmanilor și facem un ospăț bogat stropit cu vin. Toate acestea au fost statornicite de Mordechai și Ester, protagoniștii miracolului, care au dorit să păstreze vie amintirea celor petrecute.
Cel mai iubit rămâne însă obiceiul de a ne masca. El a apărut de-abia în Evul Mediu, dar reflectă poate mai bine decât orice esența sărbătorii de Purim.
Citim în Cartea Esterei despre regele Ahașveroș care la beție a chemat-o pe regina Vaști pentru a se făli cu frumusețea ei în fața mesenilor, beți turtă și ei. Regina Vaști, nu știm dacă din decență sau din trufie, a refuzat. Refuzul l-a plătit cu prețul vieții.
Bine pentru evrei sau nu? Vaști era moștenitoarea tronului. Ahașveroș, un parvenit de grăjdar bețiv. După ce și-a înlăturat regina el deținea puterea absolută în imperiu. Nu arăta de loc bine. Până la urmă în locul reginei Vaști a intrat Ester, ce care prin faptele ei ne-a salvat neamul.
Moredehai Iudeul l-a salvat pe regele Ahașveroș de complotul lui Bigtan și Tereș. Răsplată n-a primit de niciun fel. Un regele care nu-l răsplătește nici măcar pe cel care i-a salvat viața e mare motiv de îngrijorare!
Răsplata lui Mordehai a fost doar amânată. Chiar în clipa în care Haman era pregătit să-l ducă spre spânzurătoare și-a adus aminte regele Ahașveroș să-și plătească datoria de onoare.
Spânzurătoarea de 50 de coți, cam cât un bloc de 8 etaje, nu prevestea de loc bine. Sfârșitul a fost … că însuși Haman a fost atârnat pe ea.
După fiecare din sărbătorile noastre am rămas cu câte ceva. De la Pesah am păstrat libertatea, de la Șavuot Tora. După Hanuka ne-a rămas un regat care și-a păstrat independența mai mult de un veac. Ce ne-a rămas după Purim? Robi ai lui Ahașveroș am fost și robi ai lui Ahașveroș am rămas.
De Purim nimic nu este ceea ce pare a fi. De aceea ne mascăm și noi.
Tocmai prin absurdul ei, dintre toate sărbătorile, Purim este cea mai apropiată de realitatea în care trăim. Povestea Esterei ne atrage atenția că mai nimic din ce ni se întâmplă este ceea ce pare a fi. Oricât de mare ar fi necazul, ea ne dă tăria să sperăm că totul se va răsturna cât mai curând spre bine.
Comments
Purim – o sărbătoare cu mască — No Comments
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>