Pește
În fața Sinagogii Neologe din Arad se află un mic loc de parcare. Nu știu cum se numește astăzi, dar în copilărie era numit Piața de pește. Nimic mai firesc. Peștele nu avea voie să lipsească de pe masa de Șabat a niciunui evreu. În zilele bune se servea dintr-un crap gras Gefilte Fiș scăldat în aspic. La nevoie se mai mulțumeau cu o scrumbie la saramură. Dacă nu se găsea pește de loc se mai făcea din piept de pui tocat Falșe Fiș, adică pește falsificat.
Peștele e la îndemâna oricui. Nu necesită nici tăiere rituală și nici prelucrare specială. Cabaliștii spun că aceasta este expresia faptului că în pești sunt reîncarnate suflete de Țadikim care mai au nevoie doar de foarte puțin Tikun.
Cei mai mulți pești sunt cașer. În Tora scrie că numai peștii care au înotătoare și solzi sunt cașer. Înotătoare au mai toți. Solzii sunt și ei comuni. Ei lipsesc la mamifere marine, la rechini și la somn. Pangasius este și el un fel de rechin cultivat în delta fluviului Mekong cu gust de mâl, pe cât de ieftin pe atât de toxic.
Sturionii adică nisetrul morunul și cega nu au solzi dar corpul lor este acoperit de mici plăci osoase. S-a scris mult despre ei, dar nu au fost acceptați.
Pielea macroului este netedă și catifelată. Solzi nu se văd pe ea. Ei sunt foarte mici, dar privitorul atent îi va vedea. Crapul, ştiuca, novacul, carasul, păstrăvul, somonul, șalăul, dorada, calcanul, scrumbia, hamsiile, tonul, pălămida, codul și mulți mulți alții sunt cașer.
În cazul în care dorim să cumpărăm o bucată de pește fără piele, cum știm dacă este cașer? Nu avem altă cale decât să ne bazăm pe numele scris pe etichetă. Există liste de pești cașer, dar nu lipsesc nici capcanele. Sunt chiar cazuri în care în locații diferite sub același nume se ascund două specii diferite, una din ele cașer și una nu.
Icrele, dacă provin dintr-un pește cașer, sunt și ele cașer. Icrele negre și roșii din păcate nu sunt. Pentru a evita amestecul cu icre care nu sunt cașer, recomand ca în cazul în care le cumpărăm, acestea să fie preambalate de la fabrică. La cele cumpărate vrac trebuie să ne asigurăm că nu s-a folosit niciodată lingura cu care au fost scoase icre care nu sunt cașer, ceea ce foarte greu de urmărit.
Caracatițele, scoicile, melcii, racii, puii de baltă (pe românește broaștele) și alte târâtoare sau fructe de mare nu sunt cașer. Dacă în același galantar în care se păstrează peștii se păstrează și fructe de mare sau pești necașer, acesta nu este un impediment. Peștii trebuie doar bine spălați și șterși cu un şervet pentru a îndepărta orice urmă de necașer care s-ar fi putut lipi pe ei.
Comments
Pește — No Comments
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>