HomeeducatiePericopa Vayakhel-Pikudey: Ce au în comun cele două triburi, Yehuda și Dan Prof. Asher Shafrir

Comments

Pericopa Vayakhel-Pikudey: Ce au în comun cele două triburi, Yehuda și Dan Prof. Asher Shafrir — 1 Comment

 1. Iata un comentariu care reprezinta o lectie permanenta pentru noi: toti copiii lui Israel sunt egali si- in consecinta- trebuie sa fie uniti.(sau in cuvintele autorului: “ca sa nu existe invidie si tensiuni intre triburi ….(pentru) stabilirea celei mai armonioase legaturi intre triburi….sadirea convingerii ca toate triburile iau parte (la construirea Miscanului)”.
  Si merita inca odata subliniata intelepciunea marelui Moshe Rabeinu care a stiut sa invete ( si sa ne invete) din greseala patriarhului Jacov (-Israel) care si-a favorizat pe unul din fii (pe Iosef)provocand invidia celorlalti frati- cu urmarile pe care le stim.
  Problema unitatii poporului evreu este o chestiune vitala- niciodata prea mult subliniata.
  Pentru ca, de-a lungul milenarei istorii a poporului evreu au fost multe momente in care aceasta invatatura a fost uitata.
  Ca sa nu mergem mult prea departe in urma, sa ne amintim controversa dintre hasidimi si mitnagdimii dinn Lituania, care au ajuns sa faca apel la autoritatile tariste pentru a se lovi reciproc ajungand la denunturi pentru intemnitarea adversarilor (pe care, bineinteles, autoritatile le dadeau curs satisfacand ambele tabere)
  Sau relatia sefardimi- aschenazimi: a fost o vreme cand , in Europa, sefarzii se uitau cu dispret la aschenazi. Mai tarziu, dupa reinfiintarea Statului Israel, aschenazii se uitau cu dispret la sefarzii veniti din statele mediteraniene. N-are rost sa discutam aici motivele istorice ale acestei atitudini.Important este sa se inteleaga nocivitatea unei asemenea atitudini- in conditiile existentei atator dusmani care ne vor disparitia.
  ( inca o paranteza! n-as vrea sa se inteleaga ca pledand pentru unitatea Israelului as pleda pentru eliminarea diversitatii parerilor. Asta nu se poate. In asta este farmecul si forta Israelului! Dar trebuie respectata o linie rosie: in fata dusmanilor trebuie sa existe unitate!)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

%d