Homepericopa saptamaniiPericopa Vaiera 5776

Comments

Pericopa Vaiera 5776 — 1 Comment

  1. Sacrificiul – care nu s-a facut, de fapt – al lui Itzhak, dupa cum n-i se spune in Torah, s-a facut tot de “fapt”, dar un fapt spiritual.
    Din multele ipoteze studiate referitoare la `’akedak Itzhak”, nu am vazut nicaieri notiunea de sacrificiu, in fond, executat,si, ca urmare, de o analiza a abandonarii ” in principiu” de catre Abraham a fiului sau, Itzhak.
    Departajarea virtuala paternal-filiala al acelui moment este exact sacrificiul, pierderea legaturii emotionale, sacrificiul unei relatii pentru a se demonstra devotamentul INDIVIDUAL al lui Abraham fata de Autoritatea Absoluta. Hashem este imutabil prioritar, orice/oricine poate fi sacrificat pentru El. Acesta este mesajul imediat, evident.
    Se poate conclude ca Hashem, odata ce l-a testat pe Abraham prin comanda de a se lepada, a abandona propriul fiu, a urmat cu gestul de a nu da curs unei asemena abominatii , oprindu-l pe Abraham din frenezia lui. Greu de acceptat ca tocmai Aveinu, adica Parintele natiunii noastre ar fi putut dovedii asemenea inclinari, de unde si ideea ca in toate familiile fiecare trebuie sa-si cunoasca locul….al lui si al ceilorlalti. Misterul ramine, insa, ca nu poti sti ce-si pot face unul celullat….

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

%d bloggers like this: