Pericopa Tazria-Mețora
„Iar leprosul, cel atins de lepră, să-și poarte haine rupte, părul neîngrijit, fața acoperită până la mustață, și să strige: Necurat! Necurat!” (Vaikra/ Levitic 13:45).
„Țaraat”, eronat identificată cu lepra, era o boală bizară. Cei care erau diagnosticați pe baza simptomelor menționate în Tora nu primeau niciun tratament. Erau doar declarați impuri, izolați și supuși unui tratament umilitor: trebuiau să poarte haine rupte, nu aveau voie să se tundă, fața trebuia să le fie acoperită până la mustață și trebuiau să anunțe că sunt impuri pentru ca nimeni să nu se apropie de ei. Periodic erau urmăriți, până ce se vindecau de la sine. Cei vindecați trebuiau să aducă anumite jertfe pentru a completa procedura de purificare.
Talmudul privește țaraat ca pe o pedeapsă divină, precum scrie[1]: „Spunea Rabi Șmuel bar Nachmani spunea Rabi Iohanan: Din șapte cauze vine țaraat: lașon hara (clevetirea), vărsare de sânge, sperjur, adulter, trufie, furt și avariție.”
Pentru vărsare de sânge, adulter și sprejur pedeapsa pare pe măsură. De ce însă sunt pedepsite furtul și clevetirea la fel de aspru ca vărsarea de sânge? Cu atât mai mult trufia și avariția, pe care Tora nici măcar nu le interzice?
Avarul se crede „chibzuit”. Trufașul își închipuie că doar își păstrează demnitatea. Pentru furt nu lipsesc scuze, iar clevetitorul nici măcar nu consideră că ar păcătui cu ceva. Pentru ei țaraat nu vine ca o pedeapsă ci ca un semn că nu sunt pe calea cea bună.
Aceasta este ideea susținută în comentariul Kli Iakar[2] care menționează că cuvântul „mețora” (cel afectat de țaraat) e un cuvânt compus din „moți” care înseamnă „scoate [la iveală]” și „ra” care înseamnă „rău”.
Același comentariu[3] susține că menirea hainelor rupte este să îndrepte avariția, menirea părului neîngrijit să îndrepte trufia, iar menirea feței acoperite și a avertismentului de impuritate este să repare păcatul clevetirii.
Când toate acestea vor fi îndreptate, nu va mai fi niciun rău de scos la iveală și de la sine vor dispărea semnele bolii.
În acest context citez, tradus din limba engleză, un text postat pe Facebook de o doamnă cu numele Teal Swan, ale cărei postări le urmăresc: „A nu asculta vocea lăuntrică face corpul să încerce să comunice pe alte căi, prin dureri de stomac, dureri de cap, disconfort sau chiar boală. … va încerca să amplifice vocea lăuntrică prin realitatea ta exterioară pentru a nu te lăsa să ignori propriul tău adevăr lăuntric”.
[1] Tratatul Erhin fila 16a.
[2] Vaikra/ Levitic 14:2
[3] Vaikra/ Levitic 13:45
Comments
Pericopa Tazria-Mețora — No Comments
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>