Pericopa Șoftim 5776
Să-ți pui judecători și dregători la toate porțile pe care ți le dă HAȘEM … și vor judeca neamul cu o judecată dreaptă. (Devarim/Deuteronom 16:18)
Cetatea este o pildă a omului și omul o pildă a cetății. Pentru a ține piept primejdiei, locuitorii cetății trebuie să fie uniți ca și cum ar fi un singur trup. Pe de altă parte, omul e plin de dorințe care nu odată se ciocnesc între ele, de parcă ar fi o întreagă cetate. Cel ce nu bagă în seamă aceste voci e în primejdia de a-și pierde creativitatea și chiar bucuria de viață. Cel ce nu știe să aducă pacea între ele nu mai e sănătos la minte.
La cine se referă primul verset al pericopei? Desigur la cetate, căci numai ea are porți la care stau judecători și dregători. Dar de ce vorbește versetul la singular în loc de a folosi pluralul? El se adresează neamului ca un întreg, ceea ce permite folosirea singularului, cu o referire voalată la singularul care este pilda cetății, omul.
Porțile noastre sunt ochii, urechile și gura. Așa cum la porțile cetății stau dregătorii și lasă să intre și să iasă numai după cum au hotărât judecătorii, avem și noi datoria să fim atenți la ce ne văd ochii, ce ne aud urechile și ce ne spune gura. „Judecătorul” va hotărâ când e de vorbit și când e de tăcut, iar ”dregătorul” la nevoie va opri vorbele care își doresc să țâșnească sau, ceea ce e și mai greu, va încuraja cuvintele care se sfiiesc să se facă auzite.
Roș Hașana este ziua în care ne asumăm împărăția cerească. Cuvinte mari. În practică ele se traduc prin asumarea de a judeca fiecare faptă și a face numai ceea ce considerăm, simțim sau intuim că este voia lui HAȘEM.
Stăpânirea de sine este primul pas spre a ne asuma împărăția cerească. Chiar dusă pe un făgaș bine intenționat, ea nu este lipsită de primejdii. Dregători care au încearcat să stăpânească ceea nu trebuie stăpânit nu o dată și-au dus țara de râpă. La fel, cel care nu știe unde să-și oprească stăpânirea de sine e în mare primejdie de a deveni robul propriilor sale hotărâri.
Să pășim înainte, dar să fim foarte atenți cum ne păstrăm echilibrul!
Comments
Pericopa Șoftim 5776 — No Comments
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>