Matot-Masei 5775
… șase orașe de scăpare să aveți. Trei orașe să le dați dincolo de Iordan și trei orașe să le dați în Țara Canaanului, orașe de scăpare să vă fie. (Num 35:13-14)
Tora a fost dată pe timpurile pe care răzbunarea sângelui era lege. Rudele victimei aveau datoria “sacră” de a lua viața presupusului ucigaș. Puțin le păsa dacă fapta a fost fără premeditare sau chiar neintenționată. Viața celui care a adus, chiar printr-un accident, pierderea unei vieți, trebuia luată.
Tora nu interzice răzbunarea sângelui ci doar o limitează. Suspecților ucigași li se creează spații protejate, numite orașe de scăpare, în care sunt apărați de mânia rudelor victimei. Aici ei au dreptul de a fi judecați în fața unui tribunal. Dacă sunt găsiți vinovați, îi așteaptă pedeapsa capitală. Dacă, însă, tribunalul decide că fapta a fost făcută fără intenție, ei se bucură mai departe de protecție în incinta orașului de scăpare.
În Țara Cnaanului s-au așezat nouă triburi și jumătate. Lor li s-au alocat trei orașe de scăpare. La est de Iordan, în Țara Ghiladului, s-au două triburi și jumătate. Lor li s-au alocat tot trei orașe de scăpare. Rași dă o explicație acestei aparente lipse de echitate: Între cei care s-au așezat în Țara Giladudului erau mai mulți ucigași, precum atestă și profetul Hoșea „Ghilad, oraș al răufăcătorilor, mânjit de sânge ”
Rabi Loew din Praga, celebrul prin Golemul pe cre l-a creat, nu s-a mulțumit cu această explicație. Orașele de scăpare au fost făcute pentru îi apăra pe cei care au omorât fără intenție. Cum poate numărul mare de ucigași justifica numărul mare de orașe de scăpare? Doar nu pentru ei au fost făcute!
Răspunde Rabi Loew: „Iar în Gilad erau mulți care ucideau cu premeditare și de aceea nu puteai găsi acolo nici unul, nici măcar din cei mai buni din ei, care să fie atent să nu-și omoare aproapele nici măcar din greșeală ”.
Rabi Loew ne învață una din cele mai importante lecții de viață. Oricât ne-am dori, nu putem evita de a fi influențați de cei din jur. Cel care trăiește între oameni care nu respectă o anumită lege, chiar dacă el însuși o respectă, cresc șansele ca el să o încalce fără intenție. Fără voia noastră, când suntem înconjurați de răufăcători, aversiunea pe care o avem față de rău se știrbește.
Ce e de făcut? Pe cât putem, să căutăm să fim înconjurați de oameni buni, dar, poate și mai important, să ne străduim să fim noi un exemplu bun pentru cei din jur.
Comments
Matot-Masei 5775 — No Comments
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>