Homepericopa saptamaniiPericopa Emor 5776

Comments

Pericopa Emor 5776 — 3 Comments

 1. Sa imbinam intelepciunea cu utilul.
  Calea increderii, similara cu cea a CREDINTEI nu pare deloc anevoioasa, tot ce avem a face, se pare, este sa avem incredere in noi insine, in “numaratorile” a ceea ce ne este evident, ce contine propria noastra capacitate de a deduce, de a califica atit “cantitativul” cit si “calitativul”. Toate astea, insa, au nevoie de o “baza” a procesului si, intr-ADEVAR, Tora ne ofera TOT acel Adevar.
  Mai toate filozofiile ne legate de Tora detin o baza relativa, mutabila si alterabila. Iudaismul, insa detine privilegiul de a fi primit adevaruri infinite si comprehensive. Nimic mai “simplu”.
  O concluzie deriva imediat ca, atunci cind deviem de la ce n-i s-a incredintat in a respecta si propavaduii, putem fi siguri ca nu mai avem in ce a avea incredere, devenim moralmente inutili, s-a dus intelepciunea.
  Indemnul de a “numara” din nou, un lucru aparent atit de simplu, este si acela de a ramine umili, a nu da curs impulsului increderii in sine fara nici o succesiva “reverificare” a naturii noastre imediate, a impulsului orgoliului, al interesului egocentric. Asadar sa mai socotim odata in a fi siguri ca realitatea NU este numai in propriile noastre interese concentric singulare.
  De aici decurge intreaga “filozofie” a unei comunitati bazate pe coeziune si coerenta, pe incredere reciproca.

 2. Ca totdeauna santeti un provocator…la gandire. Probabil, cei ce pot intelege acest lucru, au ocazia sa greseasca mai putin, iar acest aspect, restrangerea greselilor, este unul din scopurile invataturii. Cred ca trebue sa va multumim pentru modul in care ne stimulati grija pentru atentie.

  Cu stima, V. Plugaru – Brasov.

 3. Mi se pare corecta ideea de a verifica aproape totul, dar in secolul 21 sunt si aspecte obiective care ne impiedica sa facem acest lucru. Nu suntem specialisti in toate si verificarea uneori ne obliga la intarzieri inacceptabile. De aceea cred ca importanta este si increderea pana la proba contrara.
  SA

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>