Pericopa Beșalah – Nahșon Ben Aminadav, un erou advărat Prof. Asher Shafrir
Pericopa Beșalah – Nahșon Ben Aminadav, un erou advărat
Prof. Asher Shafrir
Nahșon a fost cea de-a cincea generație de la Yehuda, fiul lui Yaakov; Yehuda l-a avut pe Pereț, care l-a avut pe Hețron și el la rândul său pe Ram și acesta pe Aminadav, tatăl lui Nahșon. Pentru prima oară îl întâlnim în Tora într-o împrejurime neașteptată, în Șmot/ Exodul 6:23 Și și-a luat-o Aharon pe Elișeva fiica lui Aminadav sora lui Nahșon de nevastă și i-a născut pe Nadav și pe Avihu, pe Elazar și pe Itamar.
Aici Nahșon este amintit ca fiind fratele lui Elișeva când aceasta s-a măritat cu Aharon. În Tora de obicei este amintit numai numele tatălui (și aici se întâmplă la fel). Dar de ce aici Tora a adăugat și numele fratelui? Rași ne învață: Cel ce dorește să-și ia o soție ar trebui să-i cunoască frații . De multe ori copilul seamănă cu fratele mamei. Așa și Aharon, înainte de a se însura l-a cunoscut pe acest frate și a înțeles că este un om bun.
O săptămână după ce au ieșit din Egipt, stau fiii lui Israel în fața apei cu valuri mari a mării și în spatele lor se află Egiptenii. HaKadoș Baruch Hu îi spune lui Moșe: Spune fiilor lui Israel să pornească. Și aici se dovedește curajul și eroismul lui Nahșon și devotamentul lui la HaȘem. Povestea este relatată în câteva Midrașimuri și în Talmud în tratatul Sota 37a și în Midraș Mechilta, Beșalah 5:
Când au ajuns triburile la mare, fiecare spunea: ”Nu eu cobor primul în mare.” … În timp ce stăteau și se sfătuiau, a sărit Nahșon ben Aminadav și a căzut în apă. La el se referă versetul din Tehilim/Psalmi (69:2,3) Mântuiește-mă, HAȘEM că a intrat apa până la sufletul meu. Afundatu-m-am în noroiul adâncului, care nu are fund;
În Midraș Pirkey deRabi Eliezer este relatată o legendă despre membrii tribului Binyamin, care au vrut să sară primii, dar cei din tribul Yehuda nu i-au lăsat și au aruncat în ei cu pietre. Atunci legenda descrie momentul impresionant în care Nahșon Ben Aminadav a sărit primul, în toiul acestor dispute.
Gestul său plin de curaj a produs schimbări importante atât în destinul său, cât și în viața și viitorul tribului său:
- Astfel, datorită lui, după midrașim și după Talmud, s-a dat regalitatea tribul Yehuda când țara a devenit regat, cu toate că alte triburi (cum ar fi de exemplu Reuven, primul născut) aveau prioritate. Yehuda era al patrulea copil. În Mechilta de Rabi Yișmael, Beșalah scrie: Cel ce mi-a sfințit numele pe mare va veni și va conduce [neamul lui] Israel. Din copiii copiilor lui Nahșon au ieșit regele David și regii din Yehuda.
- La fel, când a fost inaugurat Mișkan, cei doisprezece președinți (conducători, șefi) ai triburilor au adus primii jertfele. Cu toate că Yehuda nu era cel mai mare dintre triburi, el a fost cel care a primit onoarea de a aduce primul jertfa și de asta este scris în Midraș Raba: A spus Rabi Șimon ben Iohai: I-a spus HaKadoș Baruch Hu lui Moșe: Cel ce mi-a sfințit numele pe mare el va fi primul care se va apropia [pentru a aduce jertfa] și acesta a fost Nahșon.
- În Midraș Yalkut Șimoni ne este povestit că atunci când Moșe a poruncit să se adune sfatul celor 70 de bătrâni care să îl ajute în conducerea poporului, Nahșon a fost unul dintre ei.
Moartea lui a fost tragică chiar dacă nu știm sigur în ce împrejurări a murit, întrucât în cartea ”Seder olam raba” (un midraș istoric editat în primele două secole ale Erei Curente) sunt avansate trei variante diferite privind modul în care ar fi putut muri, toate trei întâmplări tragice. Prima variantă este incendiul care a izbucnit la marginea taberei evreilor când ei s-au plâns la HAEM și El s-a mâniat (Bamidbar/ Numeri 11:1). În incendiu printre cei 70 de bătrâni care s-au urcat pe munte să-l întrebe pe Moșe era și Nahșon. De ce a trebuit să moară ?. Fiindcă n-a sărit să-l apere pe Moșe în fața poporului plângăreț, afirmă textul amintit.
A doua a fost povestea cu cei 12 spioni care au fost trimiți de Moșe să cerceteze țara. Când Calev spunea că vor putea cuceri țara (Bamidbar/ Numeri 13:30) și a amintit tot ce a fost și a spus că printre altele că Moșe a despicat marea, a sărit Nahșon întrebând: Chiar Moșe a fost cel care a despicat? Atunci a izbucnit apă din fântâna lui Miriyam și Nahșon s-a înecat.
A treia este povestea celor care s-au hotărât să se urce pe munte în timp ce Moșe și Yehoșua cu bătrânii se întrebau ce să facă după întoarcerea spionilor din misiune (Bamidbar/ Numeri 14:40). El a fost cel care i-a adunat pe băieții care s-au urcat. Moșe le-a spus să nu meargă dar ei s-au încăpățănat și Amalekiții și Cnaaniții care au venit de pe munte i-au omorât (Bamidbar/ Numeri 14:45).
Nahșon este până astăzi un exemplu de curaj și eroism extraordinar. Numele său, atașat unor evenimente, instituții, sau persoane reprezintă un simbol al curajului, vitejiei, eroismului. Astfel, în Aprilie 1948 operațiunea încununată de succes desfășurată de Hagana pentru eliberarea drumului spre Ierușalaim, în ultimele șase săptămâni ale Mandatului Britanic, cu o lună înainte de adoptarea declarației de independență , a fost numită ”Mivța (operațiunea) Nahșon”. Și în armată (Țahal) a existat o unitate de drone care s-a numit Nahșon, iar unitatea de luptă a administrației închisorilor se numește Nahșon.
Comments
Pericopa Beșalah – Nahșon Ben Aminadav, un erou advărat Prof. Asher Shafrir — No Comments
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>