Pericopa Bereșit 5776
Și a făcut HAȘEM cei doi mari luminători, luminătorul cel mare pentru cârmuirea zilei și luminătorul cel mic pentru cârmuirea nopții și stelele. (Gen 1:16).
Cum putem înțelege acest verset? HAȘEM a făcut doi luminători mari cum scrie la început sau unul mare și unul mic cum scrie la sfârșit? Stelele de unde apar și ele? Doar la începutul versetului scrie doar de doi luminători, nimic mai mult!
Unele traduceri rezolvă parte din problemă referindu-se la soare ca luminătorul cel mare dintre cei mari iar la lună ca cel mic dintre luminătorii mari, luminători mici rămânând doar stelele. Dar ne putem oare referi la stelele ca luminători? Le vedem, ne putem orienta după ele, dar la lumina lor tot în beznă rămânem.
Talmudul în tratatul Hulin fila 60b explică versetul prin următorul dialog: ”A spus luna Atotputernicului Binecuvântat fie El: Se poate ca doi regi să se folosească de o singură coroană? I-a răspuns Atotputernicul: Du-te și micșorează-te. I-a răspuns luna: pentru că am spus ceva drept să mă micșorez? I-a răspuns Atotputernicul: tu vei cârmui și ziua și noaptea. I-a răspuns luna: ziua ce rost are lumânarea? În sursa din Midraș pe care se bazează Rași, pentru a împăca luna Atotputernicul îi dă stelele în dar. Astfel se explică de ce luna este numită la început „luminătorul cel mare „ iar la sfârșit ”luminătorul cel mic” și de unde au apărut stelele.
Explicația ,deși în perfect acord cu textul, pare cel puțin bizară. Luna pe care o cunoaștem cu toții, cea pe care a făcut Neil Armstrong un pas mic pentru om dar un salt gigantic pentru umanitate nu are gură, nu știe să argumenteze, nu trebuie nici educată nici împăcată. Cum putem înțelege o astfel de explicație?
Dacă pe coperta cărții ar fi fost scris “COSMOGONIE”, argumentul ar fi fost just. Pe copertă cărții însă scrie „TORA” ceea ce se traduce prin „Îndrumare”. Indiferent dacă tema aparentă a pasajului este cosmogonie, istorie, proorocie sau lege, el a fost scris pentru a ne învăța să umblăm pe căi bune. Întrebarea care îi tulbură pe mulți cum se împacă cosmogonia Torei cu ultimele descoperiri ale științei este de importanță minoră. Dacă se împacă, bine. Dacă nu, tot bine, căci rolul cărții este doar să ne învețe cum să ne îndeplinim menirea de om.
Comments
Pericopa Bereșit 5776 — No Comments
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>