Pâinea Noastră cea de Toate Zilele
Întâi de toate trebuie să evităm pâinea coaptă în simigerii. Acolo se coc în același cuptor turte cu carne și turte cu brânză. În brutării, în schimb, pâinea se coace în cuptoare folosite numai pentru pâine.
Deși eram obișnuiți să privim pâinea ca pe un aliment cașer, în ultimii ani lucrurile s-au schimbat. Zeci de aditivi meniți să dea un gust mai bun dar mai ales să prelungească termenul de valabilitate au apărut pe piața panificației. Unii din ei sun cașer, alții mai puțin.
Lipia libaneză, numită uneori și pâine libaneză sunt de regulă cașer. La fel este și Pita. Pe de altă parte blatul de pizza și chiflele care sunt de felul lor pufoase folosesc aditivi care ar avea nevoie de certificare cașer.
Pâinile obișnuite sunt și ele pline de surprize. Unele conțin oțet, altele chiar oțet din vin. Pâinea pătrată de tip ”toast” care are termen de valabilitate mai lung de regulă nu este cașer, dar sunt și excpții. Pâinea împletită de multe ori conține lapte.
Am identificat câteva tipuri de pâine care nu conțin niciun aditiv suspect:
- Vel Pitar: Grâu Întreg, Sylvester Graham, Pâine cu cartofi. Celelalte produse ale firmei sunt de evitat.
- S. C. Dobrogea: Bonpana, Franzela Pâine cu secară,Pâine Graham, Pâine Neagră la Tavă. Celelalte produse ale firmei sunt de evitat.
- Grewe: Întreaga gamă.
- Fine Life: TOAST INTEGRAL
Brașov
S. C Braldico: Franzela Feliata, Pâine cu fibre Feliata. Celelalte produse ale firmei sunt de evitat.
Pentru a include produse din întreaga țară la care nu am acces, am nevoie de colaborarea voastră. Vă rog să-mi trimiteți, fiecare din orașul lui, etichete de pâine. Dacă voi găsi produse corespunzătoare, le voi adăuga la listă.
Crackeri Finn Crisp și Wasa sunt Cașer.
Rondelele din orez, grâu, porumb sau alte boabe expanate fără glazură sunt Cașer.
Comments
Pâinea Noastră cea de Toate Zilele — No Comments
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>