Mesaj de Șavuot 5781
Șavuot este menționată în Tora ca sărbătoarea secerișului. Dacă facem socoteala, în ziua de Șavuot, cincizeci de zile după ziua ieșirii din Egipt, au primit fiii lui Israel Tora pe Muntele Sinai și prin aceasta au devenit poporul Israel. Prin Cartea Cărților ne-am conturat identitatea ca popor și așa am rămas, un popor al Cărții.
La ieșirea din Egipt ne-am eliberat din lanțurile robiei. Eliberarea din lanțuri este doar un prim pas pe calea anevoioasă care duce, sperăm, spre libertate. Sperăm, dar nu avem nicio certitudine. Primăvara arabă, care în unele țări a adus doar anarhie, ne-a arătat cât de nesigură este această cale.
Sclavul se supune lanțurilor. Eliberat din de lanțuri, el cade adesea sub jugul propriilor sale vicii și de orgolii. Ceea ce a început ca dorință de libertate se preface adesea în dorința nețărmuită de a-și stăpânii semenii.
Eliberarea de vicii și orgolii este mai grea decât cea din lanțuri. Lanțurile sunt în afara noastră. Avem dorința înnăscută de a ne elibera de ele. Viciile și orgoliile sunt parte din noi. Ele sunt clare și puternice, iar adevărata noastră năzuință spre bine de multe ori rămâne confuză. Lipsa ei de claritate pune năzuința spre bine pe o poziție de inferioritate în confruntarea cu viciile și orgoliile.
”Istakel beoraiita uvara alma” e poate cel mai cunoscut citat din Zohar. L-am putea traduce „D-zeu s-a uitat în Tora și a creat lumea”. Tora, care pentru noi este cod de legi și un îndrumar de bună conduită , pentru D-zeu este modelul după care a creat universul.
Cum poate un cod de legi și un îndrumar de bună conduită sluji drept model al universului? Multe răspunsuri s-au dat la această întrebare. Eu înțeleg astfel: Scopul Creației este omul, iar tot restul a fost creat pentru a-l sluji. Tora este năzuința în jurul căreia D-zeu a creat omul. În limbajul pământean spunem că omul are năzuința înnăscută de a respecta cele scrise în Tora. În limbajul Creației ar trebui să spunem că omul este făptură creată cu pentru a avea această năzuință.
Când aprofundăm studiul Torei, regăsim în ea o formulare clară a năzuinței noastre spre bine. Înarmați cu această claritate avem deja șanse bune să ieșim biruitori în lupta cu viciile și orgoliile.
Acesta este tâlcul celor spuse în Pirkei Avot 6:2: „Nu este om liber decât cel ce studiază Tora.”
Faptul că părinții fondatori ai primei și celei mai stabile democrații din lume, Statele Unite ale Americii, au fost ghidați și inspirați de Cartea Cărților nu este un accident.
Comments
Mesaj de Șavuot 5781 — No Comments
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>