Mesaj de Roș Hașana
Noul Luah, proaspăt ieșit de sub tipar ne aduce aminte că anul se apropie de sfârșit și după el urmează un nou an. În ebraică anul se numește Șana (שנה) cuvânt care vine din radicalul Yașan (ישן) care înseamnă vechi. Repetarea anotimpurilor este un îndemn fără cuvinte de a repeta faptele anului trecut. Pentru a nu cădea în capcana rutinei avem nevoie să ne oprim, să evaluăm ce am făcut în anul care se apropie de sfârșit, să stabilim ținte pentru anul care vine.
Al treilea congres FCER a fost și el o ocazie de reevaluare. Dacă în fiecare an ne mulțumim să ne monitorizăm propriile activități, congresul ne-a dat ocazia să ne privim prin ochii beneficiarului – comunitatea.
În urmă cu cinci ani a avut loc un eveniment major în istoria comunității noastre, publicarea cărții de rugăciune cu transliterare SIDUR LEMAAN AHAI. Acesta a fost doar începutul. A urmat procesul lung și anevoios de difuzare către comunități și enoriași. Nu au lipsit nici scepticii, dar rezultatele au depășit chiar cele mai optimiste speranțe. Prim ediție s-a epuizat și am tipărit o nouă ediție, și ea foarte bine primită.
SIDUR LEMAAN AHAI a fost piatra de temelie pe care ne-am putut baza pentru pregătirea unei noi generații de oficianți de cult care și-au dovedit deja capacitatea de a prelua ștafeta oficierii rugăciunilor. Ei la rândul lor au îndrumat enoriașii să urmărească rugăciunile din carte. Pe măsura cerințelor Comunitățile care țin rugăciunile după SIDUR LEMAAN AHAI se bucură de o mult mai mare participare și implicare a enoriașilor. În paralel Cancelaria Rabinică publică materiale de îndrumare pentru cei care doresc să-și croiască singuri calea prin hățișul cărții de rugăciune.
O schimbare care la prima vedere pare pur tehnică a fost ambalarea în porții mici și etichetarea cărnii Cașer. Ea a deschis posibilitatea livrării de carne Cașer către orice membru al oricărei comunități. În București la Restaurantul Ritual ea a devenit deja procedură de rutină. În comunități am făcut deja primii pași în acest sens, dar ne luptăm încă cu greutăți. Cu cât cererea va fi mai mare și mai insistentă cu atât ne va fi mai ușor să o onorăm.
În activitățile de educație iudaică am învățat să ne folosim de noile tehnologii pentru ca mesajul nostru să ajungă până în cele mai îndepărtate comunități și obști. Am început prin a difuza pericopa săptămânii pe e-mail și facebook. Punctul de cotitură a fost deschiderea site-ului rabinat.ro pe care am publicat în afară de pericope și o serie de articole despre alimentația Cașer.
Anul trecut am deschis la București cursul de Talmud Tora pentru adulți. El se adresează nu numai celor prezenți în sală ci și unui grup care participă prin SKYPE. Momentul culminant al activității de educație iudaică a fost Tikun Șavuot care s-a desfășurat vineri după amiaza. Cursurile care s-au ținut înainte de intrarea Șabatului au fost difuzate prin internet tuturor celor doritori să învețe. Continuăm să visăm, să urzim planuri, dar interesul vostru este cel care până la urmă va modela viitorul acestor activități.
Cu tot meritul comunicării electronice, ea nu poate și nu va putea înlocui niciodată contactul direct cu oamenii. Vizitele în comunități și la Căminul Rosen, întâlnirile în cadrul Hanukiadei și a programelor Bereshit vor rămâne cea mai importantă verigă din legătura cu oamenii.
Poate cele mai importantă este activitatea pe care obișnuim să o numim „de rutină”. Lucruri mărunte, pe care le rezolvăm în câteva minute, fără efort dar și fără prea multă satisfacție, prea mici pentru a fi menționate în vre-un raport pe care îl prezentăm conducerii sau chiar nouă înșine. Să fim tot timpul atenți că în spatele solicitărilor telefonice și a mesajelor electronice scrise se află oameni. Oameni care au nevoie de ceva și stă în puterea noastră să îl oferim. Să ne bucurăm că avem ocazia să fim de folos fraților noștri!
Roș Hașana (mai multe despre sărbătoarea de Roș Hașana, puteți citi aici).este pentru mulți din noi ocazia de a face planuri și a ne lua angajamente de a fi mai buni în anul care vine. Intenția, deși binevenită, de multe ori nu reușește să își atingă scopul. Viața este plină de surprize și socoteala pe care ne-am făcut-o acasă deseori nu se potrivește cu realitatea din târg. Regele Șlomo, în Proverbe (3:6) ne dă un sfat care ajută oricând: ” Pe toate drumurile tale cunoaște-L la El și El îți va îndrepta cărările.” Oriunde ne-am afla, să ne întrebăm: Ce vrea HAȘEM de la mine aici și acum. Dacă așa vom face, promite regele Șlomo că HAȘEM ne va îndruma pe calea cea bună.
Șana Tova și să fim cu toții înscriși în cartea celor vii!
Rabin Rafael Shaffer
Sana tova rav!