Litere pe piatră în pericopa Ki Tavo
Și va fi în ziua în care veți trece Iordanul spre țara pe care HAȘEM ți-o dă să-ți ridici pietre mari și să le tencuiești cu var. Și să scrii pe ele toate cuvintele din Tora când vei trece, pentru a veni în țara pe care HAȘEM ți-o dă, o țară în care curge lapte și miere… (Dvarim/Deuteronom 27:2,3)
Primul lucru pe care poporul Israel a trebuit să-l facă chiar în ziua în care a trecut Iordanul pentru a intra în Țara Făgăduită a fost să ridice pietre mari, să le tencuiască cu var și să copieze pe ele întreaga Tora. După ce au trecut Iordanul pe uscat, ei au ridicat din albie douăsprezece pietre ca amintire a miracolului, precum scrie în cartea lui Iehoșua/Iosua (4:1-24). Pe aceste pietre, menționează Rași, ei au scris Tora.
Pietrele, deși lăsate în aer liber, au rezistat în timp ca o amintire a miracolului pentru generațiile viitoare. Varul și odată cu el scrisul au fost spălate de prima ploaie. Care a fost atunci menirea acestui scris?
Literele s-au șters, dar fapta a rămas în memoria colectivă. Poporul a înțeles că menirea lui este de a imprima Tora, cuvântul lui HAȘEM, pe pământul făgăduit. Acesta este primul pas pe calea de a dobândi țara în care curge lapte și miere.
Tora se scrie de obicei pe pergament. Cu cât pergamentul este mai neted și mai moale, cu atât scrisul este mai ușor. Când scribii se confruntă cu pergamente dure și cu asperități, ei compensează aceste defecte folosind condeie cât mai moi și mai elastice. Numai astfel pot asigura contactul continuu dintre condei și pergament.
Dacă scrisul pe pergament dur și cu asperități necesită un condei moale și elastic, cu atât mai mult scrisul pe piatră. Un îndemn fără cuvinte celui care vine să imprime cuvântul Torei să o facă cu o mână ușoară, sensibilă și elastică.
Partea cea mai grea este însă scrisul pe o suprafață ondulată, cu atât mai mult pe una neregulată. Dacă s-ar aplica pe o astfel de suprafață literele așa cum se aplică pe o suprafață plană, ele s-ar vedea distorsionate. Pentru a compensa aceste distorsiuni trebuie să mărim fiecare segment în funcție de gradientul locului pe care este aplicat. (Scuze, dar termeni mai puțin matematici nu am găsit.)
Este și aceasta o pildă. Orice aplicare a Legii fără a ține cont de situația în care dorim să o aplicăm poate duce la distorsionări. O aplicare judicioasă necesită o înțelegere aprofundată atât a Legii și a contextului. Numai astfel putem spera să găsim forma legală potrivită fiecărei situații în parte.
Comments
Litere pe piatră în pericopa Ki Tavo — No Comments
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>