Laptele, Derivatele și Surogatele
Laptele pe care îl dă vaca, oaia, capra sau bivolița este Cașer. Din păcate unii îl măsluiesc cu un amestec care conține printre altele și seu. Datorită reglementărilor sanitar – veterinare stricte din Uniunea Europeană aceste cazuri au devenit extrem de rare. De aceea putem folosi cu încredere laptele de la orice producător certificat din Uniunea Europeană inclusiv laptele condensat cu 10% grăsime care se servește cu cafeaua.
Laptele din soia, migdale, orez, secară, cocos, etc. sunt toate Cașer. Praful care se adaugă la cafea în loc lapte nu este Cașer. El este folosit în plicurile personale de cafea solubilă ”3 in 1” și la cele mai multe automate de cafea. Sunt unele automate care folosesc lapte lichid, dar acest fapt trebuie în prealabil verificat. Cafea fără lapte poate fi consumată de la orice automat.
Untul de la orice producător este Cașer. Untul cu coținut redus de grăsime poate conține gelatină, ceea ce îl face să nu fie Cașer. Margarina nu este Cașer decât dacă a fost produsă sub supraveghere. Margarina este câteodată etichetată ”Rama”, ”Cremă Tartinabilă”, ”Untar” sau alte denumiri comerciale. Margarina Lurpak, deși nu poartă niciun însemn, este Cașer.
Iaurtul, smântâna, laptele bătut, laptele covăsit, sana sunt toate Cașer. Despre chefir sunt în curs de verificare dacă este Cașer. Iaurturile cu fructe, arome sau coloranți au câteodată probleme. În viitor voi căuta să identific câteva produse Cașer. Cremele din soia cu îndulcitor și arome Alpro și The Bridge sunt Cașer.
Brânza tradițională se închegă cu stomac de vițel și nu este Cașer. Unii țărani produc după metoda tradițională, alții folosesc cheag industrial. Dacă țăranul spune că a închegat brânza cu cheag microbian putem avea încredere în spusele lui.
Brânzeturile pe a căror eticetă scrie ”cheag” fără a specifica natura lui nu sunt Cașer. Dacă este omis cheagul, aceasta nu înseamnă că nu s-a folosit chag. Producătorul nu are obligația de a menționa cheagul pe etichetă. Doar dacă este menționat ”cheag microbian” sau ”cheag vegetal” brânza este Cașer. Am găsit câteva sortimente la care este specificat pe etichetă tipul cheagului:
365 Brie (Mega Image)
Paladin fromage bleu, Mozarella
Mediterranea Halloumi
Hochland – Telemea de vacă.
În urma verificărilor efectuate am găsit câțiva producători locali care folosesc cheag Cașer:
Covalact (cu excepția brânzei bio și brânzei în burduf natural)
Rarăul
Albalact
Tofu fără adaosuri de la firma inedit este Cașer.
Surogatul de brânză vegan Viofast este Cașer.
Poftă bună!
Comments
Laptele, Derivatele și Surogatele — No Comments
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>