Gătitul Pentru Șabat
Din toate muncile interzise de Șabat, gătitul este fără îndoială cea mai dificilă opreliște.
Karaiții, cei care interpretează textul în sensul strict literal, mănâncă de Șabat numai mâncare rece și stau noaptea în beznă. Disconfortul e mare, dar regulile rămân simple.
Conform tradiției Rabinice înainte de Șabat aprindem lumânări și pregătim mâncare caldă de care ne vom bucura în noaptea și în ziua de Șabat. Lumina lumânărilor e plăcută, bucatele sunt gustoase, dar regulile care despart între permis și interzis sunt foarte complexe. În cazurile în care nu putem beneficia de mâncare caldă decât încălcând regulile, nu ne rămâne decât să mâncăm hrană rece și să căutăm soluții mai bune pentru Șabatul următor. Pentru a intra în toate detaliile ar fi nevoie de un text de multe zeci de pagini. Voi schița aici doar principiile de bază.
Cel care gătește în ziua de Șabat încalcă o lege din Tora. Înțelepții Israelului au statornicit și ei interdicții. Menirea acestor interdicții este de a ne îndepărta de acele situații în care am putea din nebăgare de seamă să încălcăm una din legile Torei. Interdicțiile Înțelepților trebuie și ele respectate.
Gătitul este orice formă de pregătire a mâncării prin tratare termică. Forma cea mai comună este direct de la o sursă de căldură: foc, rezistență electrică, etc. Interzis este și gătitul de la o sursă indirectă precum coptul pe o lespede încinsă, gătitul cu circuit de aburi (larg folosit în industria alimentară și în bucătăriile instituționale) și chiar opăritul cu apă fierbinte. Gătitul este interzis chiar fără sursă de căldură precum în cuptoarele cu microunde. Amestecatul mâncării care se află pe foc este și el interzis ca un auxiliar al gătitului.
Aprinsul și stinsul focului, măritul și micșoratul flăcării și chiar ațâțarea focului sunt și ele interzise. În vremurile vechi, când se termina combustibilul flacăra se stingea de la sine. Astăzi, când folosim plite cu gaz sau electrice, stinsul focului a devenit o problemă.
Încălzitul mâncării gătite în prealabil este și el de regulă interzis. Totuși, în anumite cazuri și cu stricta respectare a procedurii, putem încălzi mâncarea în prealabil gătită.
Încălzită poate fi doar o mâncare ”uscată”. ”Uscată” este considerată o mâncare fără nicio zeamă precum pârjoalele, șnițelurile, orezul fiert sau cu foarte puțină zeamă precum friptura. Mâncarea în zeamă precum gulașul și cu atât mai mult supa sau ceaiul, după ce s-au răcit nu mai pot fi în niciun caz încălzite. O restricție în plus pentru mâncărurile ”uscate” este interdicția statornicită de Înțelepți de a pune pe plită chiar și o mâncare deja gătită.
Cum putem în ciuda acestor restricții avea mâncare caldă de Șabat?
Soluția ideală pentru masa de vineri seara este să lăsăm mâncarea pe plită înainte de intrarea Șabatului. Astfel avem mâncare caldă fără să facem nimic în ziua de Șabat. Aproape orice mâncare gătită poate fi lăsată 2-3 ore pe plită la foc mic fără să se strice.
Înțelepții au interzis să lăsăm pe plită o mâncare pe jumătate gătită pentru ca nu cumva, din nebăgare de seamă, să zgândărim focul (sau în zilele noastre să mărim flacăra). Pentru a nu ne lovi de această interdicție folosim o plită electrică specială numita ”plită de Șabat”. Este o plită care nu are buton de reglare a temperaturii. Pe această plită putem lăsa înainte de Șabat chiar și o mâncare pe jumătate gătită pentru că oricum nu avem cum să reglăm temperatura. Un alt avantaj al acestei plite este faptul că ea poate fi stinsă prin intermediul unui automat pe care l-am programat înainte de intrarea Șabatului.
Deasemenea e important să evităm să lăsăm pe plită mâncăruri care tind să se prindă de fundul vasului precum supele creme și piureul de cartofi. Pentru ca să nu se prindă ele trebuie amestecate, ceea ce este interzis în ziua de Șabat. De aici s-a născut obiceiul evreiesc de a consuma la masa de vineri seara supa clară de găină.
O altă soluție, am folosit-o doar la nevoie când am descoperit în ultima clipă că plita de Șabat era defectă, este să învelim oalele fierbinți cu perne sau pilote. Mâncarea nu a rămas foarte caldă, dar era mai bine decât nimic. O soluție asemănătoare este să păstrăm mâncarea fierbinte într-un termos sau într-o cutie termică.
Mâncarea caldă pentru prânzul de Șabat ridică dificultăți mult mai mari. Cele mai multe mâncăruri se ard sau se acresc dacă sunt lăsate toată noaptea pe plită. Pentru a rezista în aceste condiții vitrege a fost inventat ciulent-ul. (De la Profesorul Carol Iancu am învățat că este un cuvânt de sorginte franțuzească chaud-lent, în traducere cald- încet). În vremurile vechi el se păstra cald de vineri înainte de apusul soarelui în cuptorul de pâine. În zilele noastre el se păstrează cald pe plita de Șabat.
O altă mâncare tradițională care se poate păstra caldă până la prânzul de Șabat este kugel. Un fel de budincă de tăiței, cartofi, morcovi sau mere, foarte piperată și îmbibată într-un sirop gros de zahăr ars. Aceste bucate, care s-au născut dintr-o necesitate, sunt deosebit de gustoase. La restaurantele evreiești tradiționale ele se vând și în timpul săptămânii, îndeosebi în noaptea de joi spre vineri, ca o avanpremieră a Șabatului.
Gusturile se schimbă și tot mai mulți sunt cei care nu agreează ciulent sau kugel. Supravegerea plitei care trebuie să stea aprinsă toată noaptea este și ea dificilă. O altă problemă se ivește vara, când dorim mâncare caldă la cină înainte de ieșirea Șabatului. Aceste probleme au soluții, dar soluțiile cer respectarea unei proceduri foarte precise. Cea mai mică deviere de la aceste proceduri duce la încălcarea Șabatului. Pentru a evita posibile neînțelegeri am evitat să le prezint în scris. Cei interesați sunt invitați să mi se adreseze și le voi explica pe viu grai pentru a mă asigura că lucrurile au fost bine înțelese.
Opăritul este și el o formă de gătit. De aceea, chiar dacă folosim apă clocotită pregătită înainte de Șabat și păstrată fierbinte pe plită sau într-un samovar, trebuie să fim atenți cum pregătim cafeaua, ceaiul și cacaoa în ziua de Șabat.
Cafeaua solubilă, zahărul și îndulcitorul numit Sucrazit au fost fierte în prealabil. De aceea avem voie să le adăugăm într-o cană cu apă fierbinte sau chiar să turnăm peste ele apă fierbinte din samovar. Cafeaua, ceaiul, ceaiul de plante, cacaoa, cacaoa solubilă și mierea nu au fost fierte în prealabil. De aceea nu avem voie să le adăugăm la o cană cu apă fierbinte, cu atât mai mult să turnăm peste ele apă fierbinte din samovar. Dacă dorim să pregătim ceai în ziua de Șabat, cea mai bună cale este să pregătim esența înainte de Șabat și să o turnăm în pahar peste apa fierbinte.
Am prezentat cât am putut de concis pregătirea mâncării calde pentru ziua de Șabat. Foarte multe detalii au rămas deschise. Îi Invit pe toți cei interesați să mă contacteze pentru a discuta împreună adaptarea acestor principii la fiecare situație în parte.
Comments
Gătitul Pentru Șabat — No Comments
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>