Două zile de sărbătoare
Și în ziua dintâi să aveți o adunare sfântă și în ziua a șaptea zi să aveți o adunare sfântă, nicio muncă să nu se facă în aceste zile… (Șmot/Exodul 12:16)
Pe pământul Israelului sărbătorim Pesah-ul timp de șapte zile precum scrie în Tora. Prima și a șaptea sunt zile de sărbătoare în care sunt permise numai unele munci strict necesare pentru pregătirea hranei. Cele cinci zile intermediare sunt și ele zile festive, doar că muncile necesare sunt de regulă permise.
În Diaspora îl sărbătorim timp de opt zile. Avem două zile de sărbătoare urmate de patru zile festive urmate de încă două zile de sărbătoare. Obiceiul de a dubla zilele de sărbătoare a fost statornicit în perioada celui de-al doilea Templu când exista deja o puternică diaspora în Babilonia.
Până în jurul anului 300 al erei curente nu aveam încă un calendar. Deși calculele erau cunoscute, începutul lunii era stabilit de Sanhedrin, tribunalul rabinic suprem, după spusele martorilor care au văzut luna nouă. Dacă veneau martori care au văzut luna în ziua a treizecea, ea era declarată Roș Hodeș, începutul lunii noi. Dacă nu veneau, Roș Hodeș era doar în ziua următoare.
Cum știau locuitorii diasporei când să sărbătorească ziua de Pesah? S-a încercat transmiterea informației atât prin soli cât și prin semnale, dar de multe ori ea nu a ajuns sau, mai rău, a ajuns eronată. Pentru a se asigura că țin sărbătoarea la data corectă, locuitorii diasporei au decis să țină de siguranță două zile de sărbătoare.
Măsura avea rostul ei în zilele când nu se putea ști dinainte când va fi Roș Hodeș. De 1700 de ani, deși avem calendar, ea a rămas în vigoare. Am căutat în cărți o explicație mulțumitoare, dar încă nu am găsit.
Întrebarea m-a frământat mulți ani și cred că întrevăd un răspuns. Deși instituită din nevoie, măsura s-a dovedit de mare folos. Pe pământul sacru al Israelului unde inimile sunt mai deschise către credință, o singură zi de sărbătoare era suficientă. În diaspora, unde inimile nu au aceeași deschidere, mesajul sărbătorii are nevoie să fie repetat.
Al dilea Seder, petrecut în sânul familiei alături de câțiva prieteni dragi mi-a deschis ochii asupra acestui aspect. Vă învit ca anul viitor să nu cruțați nici timp nici trudă, să vă organizați în grupuri pentru a sărbători împreună a doua seară de Seder.
Comments
Două zile de sărbătoare — No Comments
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>