Despre vechiul calendar evreiesc – pericopa Bo
Această lună [când o veți vedea în cer așa cum o vedeți acum] să vă fie [semnul de] începutul lunilor [din calendar]… (Șmot/ Exodul 12:2)
Ciclul lunii, cum se vede de pe pământ, este de circa 29 zile și jumătate. Câteodată luna nouă apare după 29 de zile, adică în ziua a 30-a, câteodată după 30 de zile, adică în ziua a 31-a. Dacă în ziua a 30-a vor veni înaintea Sanhedrin-ului[1] doi martori care au văzut luna nouă în ajun, atunci luna trecută va avea numai 29 de zile, iar în ziua a 30-a va începe luna nouă. În cazul în care în acea zi nu vor veni martori, fie că era prea devreme, fie că cerul a fost acoperit, sau din orice alt motiv, ea va fi ziua a 30-a lunii trecute, iar luna nouă va începe în ziua a 31-a.
Acest mod de a stabili calendarul e capabil să aducă surprize. Dacă luna nouă a fost ascunsă de nori, luna calendaristică va fi prelungită pe nedrept. În cazul unui fenomen meteorologic înșelător, de pildă un nor la orizont, în formă de semilună, ea va fi scurtată pe nedrept.
Aparent, ei se bizuiau pe martori pentru că le lipseau cunoștințele astronomice pentru a calcula apariția lunii noi. Maimonide[2] scrie că Sanhedrin calculau când ar fi trebuit să apară luna noua pentru a verifica dacă nu cumva martorii s-au înșelat sau i-au mințit. În aceeași carte[3], Maimonide menționează că în perioada Talmudului, când a fost interzisă de străini stabilirea lunii calendaristice de către Sanhedrin pe baza mărturiei celor care au văzut luna nouă, au fost efectuate aceste calcule și în baza lor fost stabilită ordinea lunilor și a anilor. Așa a fost stabilit calendarul iudaic care este în vigoare până astăzi.
Ne întrebăm: Dacă le erau cunoscute calculele, ce rost mai avea să vină martori să spună că au văzut luna? Mai mult, de ce am fost lăsați mai mult de un mileniu și jumătate fără un calendar fixat dinainte, pe baza căruia să ne facem planuri chiar pentru viitorul cel mai apropiat?
Porunca de a stabili luna calendaristică după spusele martorilor care au văzut luna nouă este prima din cele 613 porunci adresate poporului Israel. Ea ne învață să nu ne refugiem într-o lume a teoriilor și a calculelor ci să păstrăm tot timpul contactul cu realitatea.
[1] Tribunalul rabinic suprem
[2] Legile Sfințirii Lunii capitolul 1 paragraf 6,7 și capitol 11 paragraf 4
[3] Ibid. capitolul 5 paragraf 3
Comments
Despre vechiul calendar evreiesc – pericopa Bo — No Comments
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>