Despre speranță în pericopa Leh Leha
Domnul i s-a arătat lui Avram și i-a spus: „Seminției tale îi voi da această țară” (Bereșit/Geneza 12:7)
Și va fi în vremurile cele de pe urmă … Și preface-vor săbiile lor în fiare de pluguri și lăncile lor în cosoare. Nu-și va ridica un neam asupra altuia sabia și nu vor mai învăța războiul. (Ieșaaiahu/Isaia 2:2-4)
Asemeni patriarhului Avraham avem și noi o promisiune. Prin profetul Ieșaaiahu/Isaia ne-a promis D-zeu că va veni un timp când nesiliți de nimeni ne vom frânge săbiile și lăncile pentru a le preface în cosoare și fiare de plug, iar școlile militare vor fi nevoite să-și închidă porțile, căci nimeni nu va mai dori să învețe meșteșugul războiului.
Ce vedem? Cererea de arme e în continuă creștere. Industria militară lucrează la capacitate maximă, dar tot nu face față comenzilor. Din depozite se scot arme învechite care se vând la prețuri piperate. Investițiile în proiectarea de noi arme sunt în continuă creștere, la fel și acțiunile producătorilor de armament.
Văzând toate acestea, cum putem oare crede că va veni o vreme când toate țările, organizațiile și chiar persoanele, fie ele echilibrate sau nu, vor renunța la orice formă de violență; că frica de a fi agresat va fi în așa măsură dată uitării încât armele vor fi duse la fier vechi pentru că nimeni nu le vai mai păstra, nici măcar pentru eventualitatea că le-ar putea vinde? Cum putem crede că va veni o vreme în care artele marțiale nu vor mai fi practicate nici măcar ca sport?
La o întrebare, un evreu răspunde cu o întrebare: Cum a putut Avraam, atunci în vârstă de 75 de ani, a cărui soție, Sara avea 65 de ani și încă nu născuse, să creadă în făgăduința lui D-zeu că seminției sale îi va da țara?
Credința lui Avraam s-a adeverit. Când a ajuns la venerabila vârstă de 100 de ani, Sara, care avea atunci 90 de ani, i-a născut un fiu. 440 de ani mai târziu urmașii lui au primit țara făgăduită de D-zeu lui Avraam. Pe căi de neînchipuit, D-zeu și-a îndeplinit promisiunea.
Pe căi de neînchipuit D-zeu își va îndeplini și promisiunea de a aduce pace pe lume. Credința că războaiele sunt trecătoare și că va veni, sperăm cât mai curând, o vreme când pacea va domni peste tot, ne dă puterea să ne confruntăm cu provocările acestor zile.
Precum a spus David ben Gurion, primul prim-ministru al statului Israel: „În orientul Mijlociu cine nu crede în miracole nu e realist”.
Comments
Despre speranță în pericopa Leh Leha — No Comments
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>