Despre omenie în pericopa Vaieșev
… și i-a spus: „Culcă-te cu mine!” El a refuzat și i-a spus soției stăpânului său: „Uite, cu mine aici stăpânul meu nu știe de [nimic din ce-i] în casă , și tot ce are mi-a dat pe mână. Nu este nimeni mai mare în casa aceasta decât mine și nu mi-a interzis nimic în afară de tine, căci tu că ești soția lui. Cum pot să fac oare această mare ticăloșie și să păcătuiesc față de Dumnezeu?” (Bereșit/Geneza 39:7-9)
Ce poate fi mai umilitor pentru o femeie decât situația în care face unui bărbat avansuri explicite, iar acesta o refuză? Cu atât mai mare umilința atunci când bărbatul este chiar sclavul casei.
În această situație s-a aflat Iosef în fața soției stăpânului său, Potifar. Pentru a îi înțelege reacția trebuie să ne oprim puțin și să încercăm noi să-i scriem replica. „Nu ți-e rușine”, „Să-ți crape obrazul” ar fi fost încă replici moderate. Cele mai înjositoare nu doresc nici măcar să le scriu.
Doar acum suntem pregătiți să înțelegem replica lui Iosef. El i-a explicat pe îndelete că fiind omul de încredere al soțului ei, nu are voie să abuzeze de încrederea care i-a fost acordată. Ca și cum s-ar fi scuzat pentru refuzul său. Toate acestea în timp ce dorința ardea în el.
Câtă grijă pentru a nu jigni!
**********
Și i-a întrebat pe dregătorii lui Faraon …spunând: „De ce fețele voastre sunt posomorâte astăzi?” (ibid 40:7)
Fără a cunoaște contextul, am fi spus că replica își are locul într-un palat. Stăpânii își petreceau zilele bucurându-se de tot ce le oferea viața, doar că într-o dimineață slujitorul devotat a sesizat pe fața lor urmă de îngrijorare.
După cum știm, scena nu s-a petrecut într-un palat ci într-o temniță, loc în care fețele sunt oricum posomorâte. Acolo fiecare e adâncit în propriul său necaz și nu prea îi mai pasă de durerea vecinului.
Iosef, cu toată dezamăgirea de a-și își vedea visul zdrobit, nu a pierdut sensibilitatea pentru omul de lângă el. Schimbarea stării de spirit paharnicul și a brutarului nu i-a scăpat din vedere.
De la Iosef avem de învățat că oricât am fi de tulburați, oricât am fi de necăjiți, nu avem voie să ne pierdem omenia.
Comments
Despre omenie în pericopa Vaieșev — No Comments
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>