Despre Menora în Pericopa Vaiakhel-Pekudei
Și a făcut sfeșnicul (Menora) din aur … Și șase brațe ieșeau din latura ei, trei brațe ieșeau dintr-o parte și trei brațe din cealaltă parte. (Șmot/ Exodul 37:17-18)
Când Titus a și-a dorit să păstreze pentru vecie amintirea victoriei asupra Regatului Iudeei și cucerirea Ierusalimului, el a comandat un basorelief care reprezenta doi soldați romani aducând Menora ca pradă de război. Când prin miracol renăscutul stat Israel și-a căutat un simbol, el a ales din nou Menora.
******
Cele șapte brațe ale Menorei simbolizează cele șapte zile ale săptămânii. La mijloc ziua de Șabat. Înainta ei trei zile în care ne pregătim pentru Șabat. După ea, trei zile în care amintirea încă vie a Șabatului care a trecut ne dă putere. Niciodată nu ne îndepărtăm mai mult de trei zile de ziua de Șabat.
******
În fiecare zi Cohenii curățau cele șapte lumânări de resturile de ulei și fitiluri, turnau ulei proaspăt și puneau fitiluri proaspete. În fiecare lumânare era aceeași cantitate de ulei, suficientă pentru nopțile cele mai lungi lungi ale iernii. Fitilurile erau toate la fel. Spre seară un Cohen aprindea lumânările pentru ca acestea să ardă toată noaptea.
Ordinea aprinderii urma un ritual precis. Prima era aprinsă lumânarea de vest, cea mai apropiată de Sfânta Sfintelor. De la ea se aprindeau celelalte lumânări. Firesc ar fi fost ca ea să se stingă prima.
În fiecare zi se întâmpla însă un miracol. Lumânarea de vest ardea toată noaptea și toată ziua. Semn pentru toți locuitorii pământului că din Sfânta Sfintelor se trage întreg belșugul. Când a încetat din viață Șimon Hațadik, miracolul a încetat și el, ceea ce a stârnit mare îngrijorare. Un prim avertisment să-și îndrepte căile. Avertismentul nu a fost ascultat, ceea ce a dus până la urmă la distrugerea Templului.
******
Uleiul de măsline era folosit în Templu, în afară de aprins lumânările de pe Menora, și pentru frământatul unor pâini de sacrificiu. Unele le mistuia focul, altele le mâncau Cohenni sau cei ce le aduceau.
Firesc ar fi fost ca cel mai curat ulei să fie folosit pentru frământatul pâinii, iar cel de calitate puțin mai slabă pentru aprins lumânările de pe Menora. Tora, însă, ne învață să flosim cel mai curat ulei pentru Menora.
Lumina, în special lumina Menorei, este un simbol al înțelepciunii. Tora ne învață să fim atenți la curățenia înțelepciunii mai mult chiar decât la curățenia mâncării.
Comments
Despre Menora în Pericopa Vaiakhel-Pekudei — No Comments
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>