Despre jignire în pericopa Ki Tisa
Cine a împărțit Tora în pericopele săptămânale? Răspunsul s-a pierdut în negurile istoriei. Știm doar că ea a fost făcută de mari înțelepți și dintr-o profundă înțelegere a textului.
Pericopele la rândul lor sunt împărțite în ”citiri”, până unde citește primul chemat, până unde citește al doilea și așa mai departe până la ultimul chemat. Această împărțire datează din perioada Gaonică (secolele VI – X) și este respectată în toate comunitățile evreiești.
În Talmud găsim doar regulile unde are voie cititorul să oprească. Aceste reguli se folosesc și astăzi când dorim să avem mai mult de șapte chemați în ziua de Șabat sau în orice altă situație neprevăzută.
De regulă pericopele sunt împărțite în fragmente aproximativ egale. Ca orice regulă, are și ea excepțiile ei. În pericopa săptămânii primul chemat citește 42 versete iar al doilea 47. Al treilea, al patrulea și al cincilea citesc câte 5, 7 și 9. Care ar putea fi rostul acestei împărțiri?
Răspunsul ni-l dă Talmudul. Singurul trib care nu a participat la păcatul vițelului a fost tribul Levi. Dacă un descendent dintr-un alt trib ar fi chemat la Tora când se citește păcatul vițelului, el ar putea simți ca și cum cititorul îi reproșează păcatul strămoșilor. Pentru a evita această situație au fost lărgite primele două citiri astfel încât păcatul vițelului să fie inclus în a doua citire pentru care se cheamă de regulă un fiu al tribului Levi.
Ar simți că cititorul îi reproșează ceva? Cel chemat la Tora doar știe că nu sunt cuvintele cititorului. Acesta doar citește cu fidelitate textul care se află în fața lui. Cum și-ar putea închipui că acesta îl jignește?
O abordare rațională a ceea ce ne-ar putea jigni aproapele nu e de ajuns. De câte ori nu ni s-a întâmplat oare ca fără vreun gând rău să jignim pe cineva? În ”casa spânzuratului” până și o vorbă despre funia pe care se usucă rufele poate fi simțită ca o jignire.
Înțelepții Israelului ne-au învățat cât de atenți trebuie să fim pentru a nu stârni fără voie durere aproapelui. Oricât ne-am strădui, niciodată nu vom reuși pe deplin. Să ne străduim totuși, pe cât putem, să evităm astfel de situații!
Comments
Despre jignire în pericopa Ki Tisa — No Comments
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>