Despre încercări și credință în pericopa Vaieșev
… și nu era nici unul din oamenii casei acolo în casă. Și l-a apucat de haină spunând ”Culcă-te cu mine” și și-a lăsat haina în mâna ei, a dat înapoi și a ieșit afară. Bereșit/Geneza (39:11,12)
În folclorul evreiesc Iosef și-a dobândit ”titlul” de ”HAȚADIK”. Cuvântul nu are o paralelă în limba Română. Un ȚADIK este un om cucernic a cărui cucernicie se manifestă nu neapărat prin smerenie și pioșenie ci mai degrabă prin puterea de a-și păstra demnitatea umană în fața celor mai grele încercări. În ultimele veacuri numai puțini aleși și-au dobândit acest ”titlu”. ȚADIKul din Ștefănești a fost unul din ei. Din toate personajele din Tanah (Tora, Profeți, Scrieri), Iosef a fost singurul care și l-a dobândit.
Iosef a fost vândut de frații săi unei caravane care se îndrepta spre Egipt. Acolo a fost cumpărat de Potifar, unul din demnitarii de la curtea Faraonului. Soția lui Potifar, sedusă de rara lui frumusețe a văzut în vrăji că va avea urmași împreună cu Iosef. Prezicerea s-a și adeverit, dar nu așa cum a înțeles ea. Când Faraonul l-a făcut pe Iosef vicerege, i-a dat de soție pe … Osnat fiica lui Potifar.
Soția lui Potifar a așteptat momentul în care toți cei ai casei erau plecați. Când Iosef a intrat la ea, l-a apucat de haină și i-a spus ”Culcă-te cu mine”. Ce era să facă? Dacă îi dădea ascultare păcătuia, dar totul se termina cu bine pentru că nu era acolo niciun martor. Să rămână pe loc fără a păcătuia îi era peste puteri căci și el o dorea. Singura cale de a scăpa de păcat era să dea bir cu fugiții, dar atunci haina ar fi rămas în mâna ei și i-ar fi slujit ca dovadă convingătoare că el ar fi fost vinovatul.
Grea alegere. Ori păcătuiești și ieși basma curată ori refuzi, dar te alegi cu pedeapsa ca și cum ai fi păcătuit. Iosef a dat înapoi, de păcat a scăpat, dar haina i-a rămas în mâna soției lui Potifar ca dovadă. Dovada a fost convingătoare și Iosef a ajuns fără nicio vină în temniță.
Tora nu ne spune nimic despre gândurile lui Iosef în temniță. Nici măcar nu e nevoie. Avea toate motivele să fie supărat pe HAȘEM care l-a pedepsit chiar pentru cea mai bună faptă a sa. El nu cunoștea atunci deznodământul. Noi îl cunoaștem. În temniță el i-a cunoscut pe cei doi demnitari și le-a tălmăcit visele. Când Faraonul a avut nevoie de un tălmaci pentru visele sale, Iosef a fost chemat , le-a dezlegat și a astfel fost numit vicerege al Egiptului, ceea ce a adus la salvarea sa și a întregii sale familii.
Trăim câteodată momente în care totul pare a sfida dreptatea și chiar rațiunea. În acele momente avem nevoie de sprijinul credinței. Să știm că undeva, dincolo chiar de limitele imaginației noastre, se află un deznodământ spre bine. Să știm că orice fapta bună își va primi mai devreme sau mai târziu răsplata!
Comments
Despre încercări și credință în pericopa Vaieșev — No Comments
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>