Despre gâze în pericopa Șmini
În estul Asiei mai tot ce înoată, se târăște, stă în picioare sau zboară se mănâncă. Europa, deși dispusă să accepte porcul și așa zisele” fructe de mare”, când vine vorba de câini, pisici, șoareci și mai ales gâze, acestea nici măcar nu sunt privite ca potențiale alimente.
Mi-ar place să spun că toate aceste restricții provin din Tora. Îmi lipsesc însă dovezile. Atâta timp cât nu cunosc nicio sursă din care ar reieși cum că păgânii din spațiul mediteraneean sau european ar fi consumat câini sau pisici, mai plauzibilă rămâne afirmația că acesta a fost dintotdeauna obiceiul locului.
În ceea ce privește gâzele, Tora este mai permisivă decât obiceiul european. O anumită categorie de lăcuste este permisă. Când vin lăcustele, ele nu lasă nimic în urma lor. Cel puțin să ne putem potoli foamea cu lăcuste.
Tora nu ne dă semne care sunt lăcustele permise. Cel care a aflat din bătrâni care sunt lăcustele care se consumau poate avea încredere în această tradiție. Printre noi mai trăiesc câțiva bătrâni originari din Yemen și din Maroc care le recunosc.
În afară de colorantul carmin, care se extrage din cochiliile de gărgăriță, mai nimeni nu consumă voluntar gâze. Nu o dată ele se ascund în alimentele din farfuriile noastre și fără voie le ingerăm. Pentru a evita pe cât se poate aceste situații, nimeni nu este perfect, avem datoria să verificăm alimentele pe care le consumăm dacă nu cumva se ascunde pe-acolo vreun vizitator nechemat. În restaurantele rituale mașghiahul face aceste verificări. Acasă fiecare răspunde pentru familia sa.
Primul pas este alegerea alimentelor. Cu cât ele vor fi mai proaspete, cu atât vor fi mai curate. Frunzele deteriorate, veștede sau pătate vor fi înlăturate fără milă. Grăunțele și boabele se vor cumpăra în ambalaje de cel mult 1 Kilogram, care sunt în termen de valabilitate, nu se vede pulbere în partea de jos a pungii și nici fire ca de păianjen. Ele vor fi păstrate în ambalaje închise, pe cât se poate în congelator sau frigider.
Conopida și broccoli sunt cele mai bune adăposturi pentru gâze. Frunzele precum ceapa verde, varza, salata, loboda, pătrunjelul și mărarul pot adăposti și ele vizitatori nechemați. Dacă le vom scufunda pentru câteva minute în apă sărată și apoi le vom spăla sub jet de apă avem șansa să ne descotorosim de cei mai mulți din ei.
HAȘEM are milă de gâze. Pentru le proteja le-a dat o culoarea asemănătoare mediului care le înconjoară. Provocarea noastră este să depășim acest obstacol și să ne asigurăm că tot ceea ce ne intră în gură să fie lipsit de musafiri nechemați.
Comments
Despre gâze în pericopa Șmini — No Comments
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>