Despre Divorț în Pericopa Ki Tețe
Când își va lua un bărbat o nevastă și se va însura cu ea și s-ar întâmpla să nu mai aibă trecere înaintea lui pentru că a găsit ceva rușinos la ea, să-i scrie o carte de despărțire și să i-o dea în mână și [după aceea] îi va da drumul din casa lui. (Dvarim/ Deuteronom 24:1)
Trist. S-au căsătorit cu speranța că vor fi fericiți împreună până la adânci bătrâneți, dar speranța s-a prefăcut în dezamăgire. În Talmud tratatul Gitin fila 90b scrie: Spunea Rabi Elazar: Oricine divorțează de prima lui soție până și jertfelnicul lăcrimează. Dacă jertfelnicul din piatră, care nu are nici inimă nici ochi, plânge, cu atât mai mult noi care avem inimă și ochi.
Am fost în repetate rânduri martor la situații în care soțul, care dorea să divorțeze dar își pierduse deja răbdarea pentru formalitățile de rigoare, îi spunea soției: ”Dă-mi înapoi verigheta și vedem afacerea încheiată.” O căsnicie se încheie cu un inel, dar nu se revocă prin returnarea unui inel. Pentru destrămarea unei căsnicii soțul trebuie să-i scrie soției o întreagă carte de despărțire. Într-o lume în care doar puțini stăpâneau meșteșugul scrisului aceasta lua mult timp, lăsând astfel soțului răgaz să-și potolească mânia. Dacă dorința de a se despărți rămâne și după ce trecea mânia, ea poate fi împlinită.
*********
În ochii omului modern legea este părtinitoare. Soțul decide și soția se supune. Într-o societate patriarhală nu se putea altfel. Când au răsărit centrele evreiești din Europa creștină s-a impus o schimbare. Ea a fost făcută de Rabeinu Gherșom numit Luminătorul Diasporei, care a dat două decrete: A interzis bigamia și divorțul fără acceptul soției.
Aceste decrete, care sunt în vigoare până astăzi, au creat o situație aproape simetrică. Soția, pentru a se recăsători trebuie să primească mai întâi de la soțul ei cartea de despărțire. La fel, soțul nu are voie să aibă două soții, iar dacă vrea să se despartă de prima, aceasta nu se poate face fără acceptul ei.
********
Dacă soția nu este mulțumită de felul cum soțul se poartă cu ea, dorește să se despartă, dar soțul nu este de acord, ea se poate adresa unui Beit Din (Tribunal Rabinic). Dacă acesta va considera plângerea soției ca justificată, el are puterea să constrângă soțul să dea divorț.
La intrarea în sinagoga din Alba Iulia, una din cele mai vechi din România, în partea stângă este o încăpere care era folosită de Beit Din, iar în partea dreaptă o temniță. Acolo erau aduși soții recalcitranți care refuzau să dea ascultare verdictului care îi obliga să dea divorț soției.
********
Să ne străduim să trăim în pace și apoi să ne rugăm ca aceste strădanii să dea roade, dar să știm că oricât s-ar încurca ițele căsniciei, întotdeauna rămâne o portiță de ieșire.
Din scrierile lui Bashevis Singer reiese că după divorţ soţii nu au voie să se vadă, să locuiască în apropiere, etc. Mă întreb dacă există vreo regulă pentru împăcare şi recăsătorire între aceiaşi soţi?