Despre Diaspora în pericopa Șlah
Și și-a ridicat întreaga adunare glasul și au plâns în noaptea aceea. (Bamidbar/Numeri 14:1)
Talmudul citează acest verset în tratatul Taanit fila 29a adăugând următoarea explicație: A spus Raba (Rabi Aba) a spus Rabi Iohanan: Acea noapte, noaptea de Tișa beAv era. Le-a spus Atotsfântul Binecuvântat fie El: Voi ați plâns un plânset gratuit, Eu vă voi statornici un plânset pentru generații care vor veni. Se ridică întrebarea: Ce are în comun plânsul gratuit din deșert cu distrugerea Templului?
Răspunsuri am găsit multe. Ele nu se contrazic ci doar se completează. Multe filoane leagă plânsetul noaptea în deșert de plânsetul în noaptea distrugerii Templului. Unele au fost deja așternute pe hârtie, altele așteaptă încă ochiul iscoditor al cărturarului care le va dezvălui. Am ales unul din răspunsurile date de rabinul Loew din Praga cunoscut și sub numele de MaHaRaL (Morenu HaRav Levi), cel care conform legendei a creat celebrul Golem.
”… căci toate cele naturale tind spre locul lor natural, și dacă ar fi fost Țara pentru [neamul lui] Israel locul lor natural ar fi tânjit spre Țară și ar fi rămas așa veșnic. Dar s-a întâmplat aici invers că au plâns un plânset gratuit și nu au dorit să vină în Țară, arătând că nu Țara este locul natural al [neamului] Israel și de aceea nu au rămas acolo. … Căci plânsetul pe care l-au plâns a arătat că Țara nu le aparține în totalitate, căci fiecăruia îi place locul lui și fiecare lucru tinde spre locul lui natural…”
Când ne adunăm în sinagogi în noaptea de Tișa beAv și de oricâtă libertate, bunăstare și cinste ne-am bucura pe meleagurile pe care ne aflăm, deplângem totuși distrugerea Templului și împrăștierea noastră printre neamuri, arătăm că Țara este locul nostru natural.
Spre ea se îndreptau visele evreilor din Diaspora. Un săculeț cu pământ din Israel era păstrat de mulți pentru a fi pus la căpătâi. Puțini dar aleși erau cei care de-a lungul generațiilor își lăsau avutul și meleagurile natale pentru un trai greu în Țara care pe acele vremuri nu era încă primitoare doar pentru a fi înmormântați acolo. Bunica bunicului meu a fost una din ei.
Spre ea și nu spre Uganda, Argentina sau Birobidjan se îndreptau visele celor care își doreau să avem și noi, ca orice neam, căminul nostru național.
Fie ca meritul acestor fapte să încline balanța spre bine și să avem parte de un trai liniștit pe pământul strămoșesc până la venirea lui Messia!
Comments
Despre Diaspora în pericopa Șlah — No Comments
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>