Despre Contradicțiile din Cartea Kohelet
Bucură-te, tinere, în tinereţea ta, fii cu inima veselă cât eşti tânăr, umblă pe căile alese de inima ta şi plăcute ochilor tăi; dar să ştii că pentru toate acestea te va chema HAŞEM la judecată. (Kohelet/ Ecclesiastul 11:9)
Sukot este numită şi Hag Haasif, sărbătoarea adunării recoltei. În Israel secerişul şi culesul fructelor încep în jurul sărbătorii de Şavuot. În vremurile vechi, grânele, strugurii, smochinele şi curmalele erau lăsate pe câmp să se usuce la soare. Când se apropia sezonul ploios, ele erau adunate în hambare. Când venea timpul sărbătorii de Sukot, roadele anului erau deja adăpostite în hambare şi magazii.
Ca o paralelă între ciclul anului şi ciclul vieţii, cu ocazia sărbătorii de Sukot citim cartea Kohelet/ Ecclesiastul, în care regele Şlomo/ Solomon îşi adună rodul vieţii, ca sfaturi pentru generaţiile viitoare.
Adesea, aceste sfaturi par să se contrazică. Versetul pe care l-am ales este un astfel de exemplu. El se adresează tânărului, îl îndeamnă să fie cu inima veselă, să umble pe căile alese de inima sa şi plăcute ochilor săi, dar încheie prin a-l avertiza că pentru tot ce va face va trebui să dea socoteală. Ce vrea oare regele Şlomo să înţeleagă tânărul din acest sfat?
Raşi şi ibn Ezra citesc întregul verset ca pe un avertisment, ca şi cum ar fi spus: „fă ce-ţi trece prin cap, dar vei vedea ce vei păţi.”
Regele Şlomo a scris după ce a înţes că din tot ce a adunat nu i-a rămas nimic, că tot ce a făcut a fost în van. Dacă ar renunţa tânărul şi la puţina veselie a tinereţii, ce i-ar mai rămâne?
Deşi par a se contrazice, tânărul are nevoie de ambele sfaturi. Să-şi asume răspunderea şi să evite faptele care l-ar putea duce la pierzanie, dar nici prea calculat să nu fie, ca să nu-şi piardă bucuria şi elanul tinereţii.
Când eram tineri aveam fiecare o viziune simplă şi clară, capitalistă sau socialistă, pacifistă sau militaristă, umanitară sau religioasă. Când ne-am ciocnit de realităţile vieţii, am descoperit că niciuna din ele nu e suficientă, că fiecare din ele, în contextul potrivit, e necesară.
Să nu ne temem de contradicţii! Capacitatea de a trăi cu ele în pace este unul din semnele distinctive ale înţeleptului, al celui care a ştiut să adune cel mai de preţ rod al vieţii.
Comments
Despre Contradicțiile din Cartea Kohelet — No Comments
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>