Despre Carne și Lapte în Pericopa Ki Tisa
… să nu fierbi iedul în laptele mamei sale. (Șmot/ Exodul 34:26)
Din toate poruncile Torei, aceasta este poate cea mai prezentă în viața de zi de zi evreului care își respect tradiția.
Versetul a fost înțeles ca un caz particular. Ied se referă, prin extensie, la carnea oricărui dobitoc curat, iar laptele mamei sale se referă la laptele oricărui dobitoc curat. Înțelepții Israelului au lărgit interdicția astfel ca ea să cuprindă și carnea animalelor curate care nu sunt dobitoace precum cerbul și căprioara, precum și laptele acestor. Ei au interzis chiar și carnea de pasăre curată, deși mama unei păsări nu are niciodată lapte. Laptele animalelor ar putea fi confundat cu laptele dobitoacelor, carnea animalelor și chiar a păsărilor ar putea fi confundată cu carnea dobitoacelor.
De trei ori scrie în Tora să nu fierbi iedul în laptele mamei sale. Trei interdicții au dedus de aici înțelepții Israelului: Nu avem voie să mâncăm carne fiartă în lapte, nu avem voie să fierbem carne în lapte, nu avem voie să ne folosim de carne fiartă în lapte în niciun fel, nici măcar să o dăm unui câine vagabond.
Un sandviș cu carne cașer rece și brânză cașer rece nu cade sub incidența acestor interdicții, dar Înțelepții Israelului l-au interzis. Chiar mai mult, doi meseni care se cunosc nu au voie să mănânce pe aceeași masă, fiecare în farfuria lui, unul carne și unul lapte. S-ar putea ca din neatenție să dea prietenului să guste din bucatele lui.
După ce am mâncat carne s-ar putea să ne fi rămas fire de carne între dinți. Din acest motiv, după ce am mâncat carne trebuie să așteptăm până la următoarea masă (de regulă 6 ore, dar în România s-a încetățenit obiceiul că e suficient dacă așteptăm 3-4 ore) pentru a mânca lapte. La fel după ce am mâncat brânzeturi foarte tari, de pildă parmezan, și dorim să mâncăm carne. După cele mai multe tipuri de brânză e suficient dacă așteptăm jumătate de oră și ne clătim gura și mâinile.
Mai mult, într-un vas în care am fiert carne, chiar dacă acesta a fost bine spălat, nu avem voie să fierbem lapte și vice-versa. De aceea evreii practicanți au veselă separată pentru carne și pentru lapte. Mulți au o chiuvetă pentru carne și una pentru lapte. În bucătăriile instituționale avem bucătării separate pentru carne și pentru lapte.
De ce au adăugat aici înțelepții atâtea restricții peste restricții?
Pentru evreul practicant sunt două categorii distincte de alimente, cele permise și cele interzise. Față de cele interzise dezvoltă aversiune, astfel încât șansele ca unul din ele să ajungă în gura lui sunt mici. Carnea însă este permisă. La fel și lactatele. Cu ușurință ele s-ar putea întâlni în aceeași oală. Unul din înțelepții Talmudului chiar a povestit cum a auzit o femeie întrebându-și vecina în cât lapte fierbe o libră de carne. De aceea a fost nevoie de toate aceste măsuri de prevedere.
Acolo unde situația este alunecoasă, avem nevoie de garduri puternice.
Comments
Despre Carne și Lapte în Pericopa Ki Tisa — No Comments
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>