De ce era Menora dintr-o singură bucată?
A făcut sfeșnicul din aur curat, bătut cu ciocanul a fost făcut sfeșnicul, soclul său, brațele sale, cupele sale, îmbinările sale și florile sale erau parte din el. (Șmot/Exodul 37:17)
Bijutierul care are de lucrat din aur un sfeșnic cu șapte brațe, întâi ar trebui să toarne fiecare braț în parte, iar după acea să le îmbine. Decorațiile în formă de cupe și flori ar trebui turnate separat și ulterior lipite.
Moise a primit porunca să lucreze întreaga Menora dintr-un singur lingou de aur în greutate de un talant, circa 36 Kg, folosind numai dalta și ciocanul. Chiar și cele mai fine decorații trebuiau lucrate din corpul Menorei. Nimic nu putea fi lipit. Dacă se desprindea chiar și o fărâmă de aur, ea nu mai putea fi folosită, ci totul trebuia topit și munca luată de la început.
Cum a reușit Moise, care nu se îndeletnicise niciodată cu metale prețioase, să facă o astfel de lucrare? Rași[1], bazat pe o sursă din Midraș, scrie că într-adevăr Moise nu a reușit. Atotsfântul Binecuvântat fie El i-a spus: „Aruncă lingoul de aur în foc.” Printr-un miracol s-a făcut de la sine Menora.
Care este oare rostul acestei cerințe atât de exigente, încât era nevoie de un miracol pentru îndeplinirea ei?
Menora este un simbol al înțelepciunii. Lumina, cu ajutorul căreia discernem între persoane și obiecte, este o metaforă a înțelepciunii, cu ajutorul căreia discernem între adevăr și fals, între bine și rău. Modul în care trebuie lucrată Menora este și el un indiciu pentru calea pe care o avem de parcurs spre a ajunge la înțelepciune.
Precum căutăm aurul cu trudă, îl adunăm bob cu bob, și îl păstrăm să nu se piardă, la fel și înțeleptul trebuie să-și caute, să-și adune și să-și păstreze cunoștințele. Precum topim aurul și îl turnăm în formă de lingou, la fel și înțeleptul trebuie să-și prelucreze, să-și înțeleagă și să-și integreze cunoștințele. Precum bijutierul care face o Menora trebuie să fie atent să nu se rupă nicio bucată de aur, iar în dacă ceva s-a rupt, totul trebuie topit și munca luată de la început, la fel și înțeleptul trebuie să fie atent ca învățăturile lui să nu se contrazică. În cazul în care găsește o contradicție, el trebuie să-și cerceteze premizele, să schimbe ce trebuie schimbat, și apoi, pe temelia noilor premize, să reclădească întregul edificiul.
Asemeni Menorei, înțeleptul trebuie să fie dintr-o singură bucată.
[1] În comentariul asupra acestui verset
Comments
De ce era Menora dintr-o singură bucată? — No Comments
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>