Curățirea vaselor și a sufletului în pericopa Țav
Și vasul de lut în care va fi fiartă [jertfa de păcat] îl vei sparge și dacă într-un vas de aramă a fost fiartă va fi spălat în apă [clocotită (Talmud Hulin 96b)] și clătit în apă [rece (ibid.)]. (Vaikra/Levitic 6:21)
În pericopa trecută, pericopa Vaikra, am citit despre diferitele categorii de jertfe. În pericopa noastră citim cum sunt ele jertfite. Unele sunt arse în întregime, iar la altele doar seul este ars iar carnea fiartă și mâncată de Coheni sau de proprietari. Din aceste instrucțiuni deduce Talmudul câteva reguli de interes general printre care și cașerirea vaselor, motiv pentru care pericopa noastră se citește întotdeauna înainte de Pesah.
La jertfa de păcat se arde numai seul. Carnea se fierbe și se dă Cohenilor. Aceștia pot să o mănânce în ziua în care a fost jertfită și în noaptea următoare. Carnea rămasă în zorii zilei este considerată expirată și trebuie arsă.
Vasul în care se fierbe jertfa absoarbe în porii săi puțin din zeama cărnii. În zorii zilei și zeama din porii vasului este considerată expirată. Dacă a doua zi s-ar fierbe în acest vas carnea unei jertfe proaspete, ea ar fi contaminată.
Versetul nostru ne învață cum să procedăm dacă dorim să mai folosim vasul în viitor. Dacă va fi scufundat în apă clocotită, apa va intra în pori și va înlocui zeama expirată. Clătitul cu apă rece este doar o recomandare.
Această procedură ajută numai în cazul vaselor din cupru sau alte metale. În porii vaselor de lut zeama se lipește și nu poate fi scoasă cu apă clocotită. De aceea în Templu vasele de lut erau folosite o singură zi. Pentru a evita greșelile, vasele de lut trebuiau sparte a doua zi.
O problemă asemănătoare avem și în ajun de Pesah. Vasele pe care le-am folosit tot anul au porii plini de Hameț. Dacă le-am folosi de Pesah, Hamețul din pori ne-ar face mâncarea Hameț. Dacă dorim totuși să le folosim de Pesah ele trebuie întâi scufundate în apă clocotită și clătite cu apă rece, ceea ce numim cașerire.
Procedura este anevoioasă, supusă unor reguli complexe și multe vase nu pot fi cașerite. În trecut, când vasele erau scumpe, rabinii trebuiau să trudească din greu pentru a găsi soluții. De multe generații se obișnuiește să se păstreze un set de vase special pentru Pesah. Așa țin minte că era la bunici. Cu atât mai mult astăzi când putem găsi la oferte vase la prețuri mai de nimic. Astăzi cașerirea este practicată în special în bucătăriile din instituții care de regulă folosesc utilaje costisitoare.
Aceste reguli pot fi privite și că simboluri. Suntem învățați că legătura cu HAȘEM trebuie zilnic reînnoită. Ceea ce am făcut ieri a fost bun pentru ieri. Astăzi o luăm de la capăt și să deschidem o nouă punte către HAȘEM. Aceasta este calea credinței.
Comments
Curățirea vaselor și a sufletului în pericopa Țav — No Comments
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>