Cum Citim Vidui – Mărturisirea Păcatelor
Astăzi, când dorim să ne rugăm, deschidem cartea de rugăciune (Sidur sau Mahzor) și citim. Nu întotdeauna era așa. Până la întoarcerea din exilul babilonian și clădirea Celui de-al Doilea Templu, astfel de texte nu existau. Fiecare își exprima zbuciumul inimii în propriile sale cuvinte. Când au văzut Înțelepții Israelului că mulți evită să se roage pentru că nu-și găsesc cuvintele, au statornicit un text pe care fiecare îl va putea citi și prin care fiecare va putea da glas zbuciumului din adâncul inimii sale.
Cititul, deși pare, nu e de loc ușor. Întâi trebuie să înțelegem textul. Apoi, când îl citim, să ne ținem gândurile în frâu să nu se abată de la el. Cea mai mare provocare este să ne folosim de aceste cuvinte, de alții întocmite, pentru a da glas zbuciumului din adâncul inimii.
A găsi un numitor comun durerilor și speranțelor unui întreg popor pe parcursul a mai mult de două milenii, dar mai ales a găsi cuvintele prin care ei își vor exprima zbuciumul inimii mai bine decât l-ar fi exprimat în propriile lor cuvinte, este o provocare care depășește tot ce cunoaștem.
Un numitor comun totuși există. Când ne rugăm „Vindecă-ne Doamne”, fiecare se gândește ori la bolnavul care îi este drag ori la bolnavi în general. Forma de plural ne permite să ne referim prin aceleași cuvânt la o gamă largă de dorințe.
Dacă pentru rugăciune ne este greu să ne găsim cuvintele, cu atât mai mult pentru mărturisirea păcatelor. Nimic nu dorim să ascundem de noi înșine mai mult decât faptele cu care nu suntem împăcați.
Nici păcatele unuia nu seamănă cu păcatele celuilalt. A le găsi un numitor comun pe care s-ar putea sprijini un text bun pentru toți, pare o încercare sortită de la început eșecului.
Înțelepții Israelului au făcut față și acestei provocări. Ei nu au scris păcate specifice, pe care unii s-ar putea să nu le fi săvârșit. Ei au scris categorii de păcate precum: „… păcat pe care l-am săvârșit înaintea Ta prin prostia gurii. … păcat pe care l-am săvârșit înaintea Ta prin îndemnul pornirilor rele”. Cui nu i-a scăpat vreodată un cuvânt nepotrivit pentru că nu s-a gândit suficient înainte de a vorbi? Cine nu s-a lăsat vreodată ademenit de pornirile rele să facă fapte pe care după aceea le-a regretat?
Când citim o rugăciune, ne străduim să ne ținem gândurile în frâu ca nu cumva ele să se abată de la text. Când citim Vidui – mărturisirea păcatelor, dimpotrivă, lăsăm gândurile să zboare și să caute ce păcat de acest fel am făcut, dacă am făcut. Ce vorbe negândite ne-au ieșit din gură? Ce fapte am făcut ispitiți de pornirile rele?
Prima parte a textului o rostim în multe din zilele anului. Ea se găsește în Sidur Lemaan Ahai pagina 168, primele trei paragrafe. A doua parte, transliterată și tradusă, a fost publicată cu titlul „Al Het”.
Fie ca atunci când citim aceste rugăciuni să ni se îndrepte gândurile spre faptele ce se cer îndreptate, să avem tăria să le îndreptăm și să fim cu toții pecetluiți în Cartea Celor Vii!
Comments
Cum Citim Vidui – Mărturisirea Păcatelor — No Comments
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>