Ce ne învață mana? – Pericopa Beșalah
Moise a spus: „Acesta este lucrul pe care l-a poruncit Domnul: << Un Omer plin cu ea să fie spre păstrare, peste generațiile voastre, ca să vadă pâinea cu care v-am hrănit în deșert, când v-am scos din Țara Egiptului>>. Moise i-a spus lui Aaron: „Ia un ulcior și pune acolo un omer plin cu mană și așează-l înaintea Domnului spre păstrare, peste generațiile voastre.” (Șmot/Exodul 16:32,33)
Multe miracole au văzut copii lui Israel când au ieșit din Egipt și în cei patruzeci de ani în care s-au peregrinat prin deșert. Unele miracole le sărbătorim, altele nu, dar singurul care a fost păstrat pentru generațiile viitoare a fost mana. Un nou miracol a fost că mana din acest ulcior nu s-a alterat toți acești ani. Se ridică întrebarea: De ce, din toate miracolele trebuia păstrată tocmai mana?
O singură referire la ulciorul cu mană găsim în cărțile profeților, și ea voalată. Profetul Irmiahu/Ieremia[1] dojenea poporul: „Voi, generație, priviți cuvântul Domnului…” Cum poate un cuvânt fi privit? Rași, scrie că le-a arătat ulciorul cu mană.
Profetului îi dojenea că nu se dedicau studiului Torei. Ei răspundeau că prima lor îndatorire este să-și hrănească familiile. Profetul le răspundea fără cuvinte arătându-le ulciorul cu mană.
Nimeni nu nega faptul că mana a căzut în deșert. Ei doar spuneau că miracolul a fost și s-a terminat, iar acum, pentru hrană trebuie să muncească. Profetul le-a arătat ulciorul în care mana care era încă proaspătă, semn că miracolul nu a încetat.
Ulciorul cu mană era păstrat în chivot alături de Tablele Legii pentru a arăta profunda legătură dintre cele două. Regăsim această legătură în Pirkei Avot[2] „… dacă nu este făină nu este Tora, dacă nu este Tora nu este făină”. Cei care nu au făină, doar cu greu se poate dedica studiului Torei. Celor care au făină, dar povara grijii zilei de mâine îi împiedică să se dedice studiului Torei, le-a arătat profetul ulciorul cu mană de lângă Tablele Legii. Ca și cum le-ar fi spus: Tablele și mana sunt legate între ele, cel ce se dedică Tablelor, din mană se va hrăni.
Atât Tablele Legii cât și ulciorul cu mană sunt deja de aproape două milenii și jumătate pierdute. Miracolul legăturii dintre ele însă continuă până astăzi. Numai astfel îmi pot explica șansa unică pe care am avut-o ca timp de 27 de ani, cu toată povara unei familii cu șase copii, să mă dedic studiului Torei.
[1] Irmiahu/Ieremia 2:31
[2] Pirkei Avot (3:21)
Comments
Ce ne învață mana? – Pericopa Beșalah — No Comments
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>