Ce Este Teșuva
În cărți Teșuva este definită ca acel întreg alcătuit din recunoașterea păcatului, regretarea păcatului, mărturisirea păcatului înaintea lui HAȘEM și asumare de a nu îl mai repeta niciodată.
Această definiție presupune existența unui etalon imuabil cu care pot fi măsurate toate faptele. Când facem Teșuva, ne trecem faptele în revistă. Acele fapte care nu sunt în concordanță cu etalonul le recunoaștem ca păcate, le regretăm, le mărturisim și ne asumăm să nu le repetăm niciodată.
Omul modern, chiar dacă e evreu ortodox practicant, nu are un astfel de etalon. Sunt unele fapte pe care Tora le interzice, dar acestea sunt puține. Chiar și acolo, datorită multitudinii de opinii, limita dintre permis și interzis de multe ori nu este clară.
Cele mai multe dileme cu care ne confruntăm nu cad sub incidența directă a legilor Torei. Un set de valori bazat pe sau inspirat de învățăturile Torei poate fi un ghid prețios pentru soluționarea multor dileme, dar acesta este o construcție proprie, așadar supus schimbării.
Când ne evaluăm faptele, mai mult decât ne întrebăm dacă ele au fost în concordanță cu valori, ne întrebăm în ce măsură ele ne-au servit interesele și cum ar fi bine să procedăm în viitor pentru a obține mai mult.
Teșuva înseamnă întoarcere. Întoarcere la noi înșine, dar nu la ceea ce am fost în trecut ci la ceea ce suntem astăzi.
Întâi de toate trebuie să recunoaștem care ne este scopul și care ne sunt valorile. Trebuie să ținem cont că acestea sunt supuse schimbării și ceea ce a fost adevărat anul trecut, nu este neapărat adevărat astăzi. Apoi să ne întrebăm dacă în adâncul inimii suntem împăcați cu acest scop și cu aceste valori. Numai după aceea putem trece la evaluarea faptelor.
A lua o dată pe an o pauză din activitățile cotidiene și a dedica timp pentru a ne cerceta calea, dincolo de a fi o mițva, este o necesitate. Corporațiile au înțeles de mult acest lucru. Pentru ele, raportul anual este mai mult decât îndeplinirea unei obligații față de fisc și acționari. El este instrumentul de bază pentru stabilirea direcțiilor de acțiune pentru anul care vine.
Să ne luăm viața în serios cel puțin cât își iau corporațiile în serios dorința de câștig!
Mulțumim !