Cartea robiei și a eliberării
În tradiția iudaică, numele cărții este „Șmot”, ceea ce se traduce „Numele”. Acesta nu este titlul ei, ci doar primul cuvânt din carte, de care ne folosim pentru a o identifica. Nahamanide o intitulează „Cartea Robiei și a Eliberării”.
Se potrivește oare acest titlu? Primele trei pericope și puțin din a patra povestesc într-adevăr despre eliberarea din robia Egiptului. În restul de opt pericope citim despre peregrinarea prin deșert, primirea Torei, păcatul vițelului de aur, legi, clădirea tabernacolului (Templul mobil) și veșmintele Cohenilor. Titlul, deși potrivit pentru primele pericope pare că nu reușește să cuprindă întreaga carte. Ce titlu s-ar potrivi? Se pare că nici unul.
Paradoxurile au fost adesea surse de inspirație pentru a redefini termeni pe care credeam că îi cunoaștem. Eliberarea este înțeleasă de mulți ca zdrobire a cătușelor, nimic mai mult. Cartea Șmot/ Exodul, ca un întreg, ne învață că aceasta este doar partea ușoară. Mult mai grea este clădirea unei noi ordini care reglementează traiul în libertate. Zdrobirii cătușelor sunt dedicate trei pericope. Făuririi unei ordini care reglementează traiul în libertate îi sunt dedicate opt.
O lecție de viață pentru orice revoluționar. Cel care vede numai înlăturarea răului fără a-și pune întrebarea cu ce îl va înlocui, nu își înțelege menirea. Revoluțiile care au mers pe această cale, s-au soldat cu penibile eșecuri. Prea multe au degenerat în tiranie sau, și mai grav, în totală anarhie.
Cartea Șmot/ Exodul, prin structura ei, ne învață să nu ne culcăm pe lauri după ce am reușit să ne zdrobim cătușele. Dimpotrivă, aceasta a fost partea ușoară, care este pe înțelesul tuturor. Numai acum urmează partea într-adevăr grea. Fiecare are părerea lui ce ar fi bine, dar nimeni nu vede clar țelul.
Un fericit exemplu de succes a fost revoluția americană. Ea nu s-a folosit de lozinci goale de conținut, menite doar să ademenească prostimea. Ea s-a bazat pe valori care au fost nu numai declamate ci și trăite zi de zi. La baza lor stătea credința. O credință matură care îndeamnă spre stăpânire de sine și asumare a răspunderii.
Comments
Cartea robiei și a eliberării — No Comments
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>