Carne și lapte 3
Carnea este un produs care se găsește aproape în fiecare casă. Laptele cu atât mai mult. Șansele ca din pură neatenție ele să se amestece sunt mari. Pentru a evita pe cât se poate astfel de incidente, înțelepții Israelului ne-au stabilit proceduri clare de separare atât în loc cât și în timp.
Pe masa pe care mâncăm carne trebuie să fim atenți să nu se afle nici un produs de lapte, chiar dacă nu intenționăm să consumăm nimic din el la acea masă. Deasemenea, pe masa pe care mâncăm lapte nu are voie să se afle carne. Dacă doi oameni vor să mănânce în același timp unul carne și unul lapte și au la dispoziție o singură masă, ei pot mânca fiecare pe fața lui de masă. Aceste restricții se aplică numai la masa pe care se mănâncă. Pe masa pe care pregătim mâncarea dar nu mâncăm avem voie dacă dorim neapărat să depozităm concomitent lapte și carne.
Aceasta se referă doar la bucătăriile din casele particulare. În bucătăriile instituționale avem zone de lucru și chiar frigidere separate pentru lapte și carne. Unele instituții au chiar zone speciale care în care nu intră nici carnea nici laptele. Acolo se gătesc alimente care pot fi combinate atât cu carne cât și cu lapte. Pâinea trebuie coaptă în astfel de condiții. Cu toate aceste prevederi, mare parte din atenția mașghiahului (supraveghetorul ritual) este ca dedicată evitării amestecului dintre carne și lapte.
Avem și o separare în timp. În Talmud scrie că după ce ai mâncat carne ai voie să mănânci brânză numai la următoarea masă. Ce înseamnă “următoarea masă”? Păreri diferite au fost emise. Mulți așteaptă șase ore. Am auzit că în România obiceiul este să se aștepte trei ore și jumătate.
Același timp de așteptare a fost stabilit dacă dorim să mâncăm carne după ce am mâncat o brânză veche și tare precum brânza Parmezan. Aceasta este doar excepția. Regula este că jumătate de oră după ce am încheiat masa cu brânză putem avem voie să mâncăm carne. Mulți chiar obișnuiesc în dimineața de Șavuot după un Kiduș cu prăjituri cu brânză și cafea cu lapte să întindă o masă de sărbătoare cu carne. Așa a procedat și Patriarhul Avraham când a servit musafirilor unt, lapte și după aceea carne.
Comments
Carne și lapte 3 — No Comments
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>