Carne și lapte 2
Pentru a nu amesteca laptele cu carnea, trebuie întâi de toate să le găsim, ceea ce câteodată nu e deloc ușor. Lapte sau derivatele lui se pot găsi în ciocolată, creme tartinabile, înghețată, bomboane, cereale și biscuiți. Margarina poate și ea să conțină lapte, dar oricum nu o putem folosi fără certificare Cașer. Deosebită atenție trebuie să avem când cumpărăm pâinea. Am găsit în comerț câteva sortimente care conțin printre altele și zer praf.
Nu lipsesc nici surprizele. Pe eticheta unui sortiment de oțet de mere am găsit că unul din ingrediente este cazeina. La asta chiar nu m-aș fi așteptat! Mai mare a fost surpriza când pe ambalajul unui pachețel de boia de ardei am găsit scris „Poate să conțină urme de lapte”. Un rabin specialist în domeniu m-a liniștit că e vorba de cantități infime care pot produce alergii, dar nu pot schimba statutul de Cașer al alimentelor. Acidul lactic, l-am găsit pe eticheta unei cutii de măsline, deși sună a lapte este un produs de sinteză.
Pe etichetele produselor certificate Cașer care conțin lapte este specificat DAIRY sau חלבי. Dacă produsul nu conține nici lapte nici carne, pe etichetă este menționat PARVE, פרווה sau פארעווע. Nu cunosc etimologia cuvântului dar se pare că vine din Idiș. La produsele care nu au certificare nu ne rămâne decât să citim cu atenție lista de ingrediente de pe etichetă cu speranța că producătorul scrie tot adevărul.
O altă “ascunzătoare” sunt vasele din propria noastră bucătărie. Ele rețin din gustul alimentelor care s-au fiert, gust care este apoi emanat la următoarea folosire. Dacă am fiert carne într-o oală și după ce am spălat-o bine cu buretele cu apă caldă și detergent am fiert în ea cartofi, ei vor avea gust de carne și nu vor putea fi serviți cu brânză. Dacă am fiert lapte, am spălat bine oala și am fiert în ea cartofi, ei nu pot fi serviți cu carne.
Soluția este să avem două seturi separate de vase, unul pentru lapte și unul pentru carne. Pentru carne se alege de obicei culoarea roșie, iar pentru lapte albastru sau alb. Important este doar să recunoaștem fiecare vas dacă e de carne sau de lapte. Pentru pâine, dacă nu am devenit încă sclavii pâinii foliate, e bine să avem un cuțit pe care nu îl folosim nici pentru lapte nici pentru carne.
Va urma.
Comments
Carne și lapte 2 — No Comments
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>