Carne Cașer 6
Depozitarea îndelungată a cărnii cașer în stare congelată, pe lângă marile ei avantaje, a mărit pericolul ca ea să fie cofundată cu carne care nu este cașer. Pentru a evita asemenea situații să-a recurs atât la ștampilarea cărnii cât și la grija ca aceasta să fie sub supravegherea constantă a unui mașghiah (supraveghetor ritual).
Metodă s-a dovedit nu tocmai eficientă. Mașghiahul are și el perioadele lui de concediu sau de boală în care și altora trebuie să se permite accesul la carne. Ștampila are și ea limitele ei. Câteodată se taie din bucata de carne partea cu ștampilă, iar partea care rămâne nu mai poate fi identificată ca fiind cașer.
Pentru a rezolva aceste probleme cât și pentru a ne încadra în normele sanitar veterinare am început să ambalăm carnea în pachete mici etichetate CAȘER. În cazurile în care carnea nu a fost cașerită, ca de pildă în cazul ficatului, pe etichetă scrie CAȘER NECUȘERIT. Pentru a putea fi folosită și în zilele de Pesah pe etichetă va scrie CAȘER LEPESAH.
Aceasta ne dă posibilitatea ca la nevoie să putem depozita și transportă carnea fără ca ea să fie constant supravegheată de un mașghiah. Astfel orice comunitate și chiar membru de comunitate au posibilitatea să comande carne cașer. Deasemenea, pachetele fiind închise nimeni nu se va mai putea plânge cum că măcelarul i-ar fi dat numai os și zgârciuri la preț de carne.
Voi anunța pe facebook și prin e-mail când vor avea loc tăierile rituale. Toți membrii comunităților care își doresc carne sau pui cașer sunt invitați să se adreseze comunității locale pentru a comanda necesarul de carne. Deși efortul pe care îl depunem este mare, contribuția membrilor de comunitate pentru un kilogram de carne sau pui cașer este doar cu puțin peste prețul produselor de pe piață care nu sunt cașer.
Cu aceasta am încheiat materialul referitor la carnea cașer. Următorul subiect va fi peștele.
Comments
Carne Cașer 6 — No Comments
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>