Bețalel și Oholiav
… iată l-a chemat HAȘEM pe Bețalel fiul lui Uri fiul lui Hur din seminția lui Iehuda. Și l-a umplut de la HAȘEM cu un duh de înțelepciune, pricepere, și cunoaștere și [iscusință în] toate meșteșugurile.(Șmot/ Exodul 35:30,31)
Și priceperea de a învăța pe alții a pus-o în inima lui și a lui Oholiav fiul lui Ahisamah din seminția lui Dan (ibid. 35:35)
Tabernacolul era un cort înalt 10 coți, lung 30 și lat 10 din lemn de cedru poleit cu aur, sprijinit pe socluri din argint masiv, mobilat cu aur masiv, acoperit cu țesături fine și piei rare. Hainele pentru Cohen Gadol (marele preot) erau din țesături fine și împodobite cu nestemate. Un imens giuvaer în formă de cort.
Tabernacolul era mai mult decât un simplu giuvaer. Prin munca lor meșteșugarii aveau datoria să exprime simboluri tainice și profunde simțiri de evlavie. Numai astfel își putea îndeplini Tabernacolul menirea de a stârni în inimile tuturor ce îl priveau dorința de a se apropia de HAȘEM.
Și cine erau viitorii constructori? Un neam de păstori care s-a așezat în Egipt unde și-a păstorit turmele până a fost pus la muncă silnică în industria cărămizilor.
Când HAȘEM ne dă o poruncă ce pare a fi peste puterile noastre, El ne și ajută să o îndeplinim. HAȘEM l-a ales pe Bețalel fiul lui Uri fiul lui Hur din seminția lui Iehuda și i-a dăruit toată de înțelepciunea, priceperea, cunoaștere și iscusința de care avea nevoie.
De aici se trage și numele lui. Bețalel este un nume compus. Bețel se traduce” în umbra lui…”. E-l este unul din numele divine. Ca și cum ar fi stat în umbra lui HAȘEM unde a cunoscut toate aceste taine.
Bețalel a fost ales pentru meritele sale, dar și pentru meritele înaintașilor săi. El era din seminția lui Iehuda, din care urmau să se nască regi. Bunicul său, Hur, a fost cel care a condus neamul alături de Aharon când Moșe a urcat pe muntele Sinai pentru a primi Tora. În Cronici este amintit că mama lui Hur s-a numit Efrat. În Midraș scrie că Efrat a fost Miriam sora lui Moșe și Aharon. Tot în Midraș scrie că Hur s-a împotrivit celor care doreau să facă vițelul de aur, fapt pentru care aceștia l-au ucis.
Bunicul și-a dat viața pentru ca poporul să nu comită păcatul vițelului de aur. Nepotul a fost ales să clădească Tabernacolul a cărui menire a fost să repare acest păcat.
Alături de Bețalel a fost ales și Oholiav fiul lui Ahisamah din seminția lui Dan. Oholiav a primit și el în dar înțelepciune, pricepere, cunoaștere și iscusință. El se trăgea din seminția lui Dan, din fiii slujnicelor. Când triburile mergeau în deșert, ultimul era tribul lui Dan. În cartea Bamidbar/Numeri este amintit un om care a rostit o blasfemie. El era din seminția lui Dan.
Oholiav avea doar propriile sale merite. Acestea sunt sugerate chiar în numele lui, care este și el compus. Oholi se traduce” Cortul Meu”, adică Tabernacolul. Av este o prescurtare de la ava care se traduce” și-a dorit”.
Oholiav a fost ales pentru că și-a dorit să ia parte la clădirea Tabernacolului. În fața lui HAȘEM dorința e mai de preț decât obârșia.
Comments
Bețalel și Oholiav — No Comments
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>