Ajun de Pesah în zi de Șabat
- Vineri, 11 aprilie putem mânca hameț până la ora 10:30 și trebuie să terminăm de ars hamețul nu mai târziu de 11:45.
- Toată mâncarea pentru masa de Seder trebuie gătită înainte de Șabat. Foile de salată și frunzele de pătrunjel trebuie spălate și verificate înainte de Șabat. Hreanul trebuie ras și apa cu sare pregătită înainte de Șabat. Toată mâncarea și băutura trebuie să se afle în locația în care se va desfășura Sederul înainte de Șabat. Lumânările de sărbătoare vor fi pregătite înainte de Șabat.
- Literă de lege mesele de vineri seara și sâmbătă dimineața pot fi servite cu pâine, doar cu condiția să ne asigurăm că nu rămâne nicio firimitură. În condițiile din România recomand ferm ca aceste mese să fie servite cu Mața. Pentru masa de sâmbătă dimineața, în măsura posibilităților va fi folosită Mața așira (Mața făcută din făină și ouă, suc de portocale sau de struguri). Mața așira se poate consuma numai în ajun de Pesah, dar nu în zilele de Pesah.
- În ziua de Șabat înainte de ora 11:45 trebuie anulat tot hamețul.
- În ziua de Șabat persoane care nu sunt evrei pot coji cartofii și ouăle, aranja platourile și mesele pentru Seder.
- Dacă facem Kiduș înainte de ieșirea Șabatului omitem binecuvântarea pe lumânarea de Havdala. Lumânarea de Havdala și lumânările de sărbătoare vor fi aprinse de la o flacără preexistentă după ora menționată în Luah.
- Mâncarea pentru Seder poate fi încălzită numai după ieșirea Șabatului la aragaz cu condiția ca flacăra să fie aprinsă de la o flacără preexistentă, sau pe o plită electrică pornit de ceas/priză automată setată de dinainte de intrarea Șabatului.
Comments
Ajun de Pesah în zi de Șabat — No Comments
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>